Olemmeko osanneet varautua talveen ja energiakriisiin?

0
Kymmenen minuutin suihkussa vettä valuu 120 litraa. Riittäisikö vähempi?

Teksti Timo Kalenius

Asiantuntijoiden ja viranomaisten mukaan suomalaisten on syytä varautua säännöstelemään sähkönkäyttöä tulevana syksynä ja talvena. Energiankulutus kasvaa tyypillisesti sään viiletessä, sillä ihmiset viettävät enemmän aikaa sisätiloissa ja talvella asuntojen huonelämpötila pyritään pitämään korkeampana muihin vuodenaikoihin verrattuna.
Energiapula saattaa myös aiheuttaa sen, että sähkönkulutusta voidaan joutua säätelemään ja tämän kautta sähkökatkot yleistyvät. Kyseessä ei ole kuitenkaan tavanomaiset sähköverkkojen häiriöiden aiheuttamat sähkökatkot, vaan suunnitellut toimenpiteet, joiden avulla sähkönkäyttöä voidaan säännöstellä tarkoituksenmukaisesti sähkön riittävyyden varmistamiseksi.
Someron Omakotiyhdistys on paikallinen Suomen Omakotiliiton jäsenyhdistys, joka tehtävänä on valvoa ja edistää jäsentensä oikeudellisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja sekä edistää, ohjata ja kehittää pientalovaltaista asumismuotoa sekä parantaa asumisviihtyvyyttä.
Yhdistyksen puheenjohtaja Keijo Karlsson onkin huolissaan tulevasta kriisistä ja etenkin sähkön hinnan pikaisesta noususta, joka voi aiheuttaa niin omakoti kuin rivi- ja kerrostaloasujille ison laskun. Etenkin niille, joilla on asunnossaan sähkölämmitys. Sähköyhtiöt eivät halua enää tehdä yhteistyötä, kun hinnat ovat karanneet käsistä.
– Meillä on täällä Varsinais-Suomen piirissä 14 000 asiakasta ja olemme aina ennen saaneet yhteisen tarjouksen sähköstä, mutta nyt kun olemme pyytäneet eri sähköyhtiöiltä tarjouksia, niin kukaan ei suostu meille sellaista antamaan, kertoo Keijo Karlsson.

– Nyt kun tilanne on tämä ja yksityiset ihmiset joutuvat kyselemään tarjouksia itse, niin hinnat ovat jopa kymmenkertaisia vanhoihin verrattuna, eikä juuri muita kuin määräaikaisia sopimuksia ja pörssisähköä ole tarjolla, lisää Karlsson.

Säästää pitäisi, mutta mistä ja kuinka paljon?

Sähkön säännöstely voidaan mieltää kovaksi vaihtoehdoksi. Pehmeämpi keino on kansalaisten oma-aloitteisuuteen vetoaminen.
Millä tavoin sitten sähkönkulutuksessa voidaan säästää?
Kotitalouksien suurimmat energiansäästökohteet ovat lämmitys ja lämmin vesi. Tämä voisi tarkoittaa lyhyempien tai viileämpien suihkujen ottamista (noin 5 minuutin suihku), pyykkien pesemistä haaleammassa vedessä tai asunnon huonelämpötilan alentamista muutamalla asteella.
Vanhat kodinkoneet ovat myös energiasyöppöjä. Omakotitaloissa asuville hyvä keino säästää on lämpöpumpun asentaminen tai takan hyödyntäminen energiankulutuksen vähentämiseksi.
– Hyvänä säästövinkkinä ja neuvona voisi antaa, että totuttelee kotona muutamaa astetta alhaisempaan lämpötilaan. Itse olen kotona vaimon kanssa sopinut, että ensi talvena pidämme sisälämpötilan maksimissaan +19 asteessa. Lämpöpumppu ja takka ovat myös meillä jatkuvassa käytössä. Jos asunnosta löytyy vähemmällä käytöllä olevia huoneita tai tiloja, niin niiden lämpötilan laskeminen esimerkiksi +10 asteeseen tuo ison lisän energiasäästöön, neuvoo Karlsson.

– Toinen asia, jota ihmiset eivät tunnu vieläkään ymmärtävän, on se, miten paljon lämpimän veden kulutus vaikuttaa sähkölaskuun. Ei käsiä tarvitse pestä lämpimällä tai juoksevalla vedellä. Ja kun suihkussa itseään pesee ja saippuoi, niin siksi aikaa veden tulon voi katkaista. Jo näillä yksinkertaisilla neuvoilla voi säästää sähkölaskussa paljonkin.

– Jos etsitään säästökohteita julkiselta puolelta, niin meillä on tässä maassa tuhansia kilometrejä teitä, joita yöaikaan valaistaan aivan turhaan. Valot pois vähän liikennöidyiltä teiltä.
– Isot kauppakeskukset voisivat osallistua talkoisiin ja rajoittaa aukioloaikojaan esimerkiksi viikonloppuisin, jatkaa Karlsson.

Jokainen voi vaikuttaa osaltaan energiakriisin

Omaa sähkönkulutusta voi vähentää lyhyempien suihkujen tai alhaisemman huonelämpötilan lisäksi muun muassa hankkimalla energiatehokkaita sähkölaitteita, sammuttamalla valot huoneista, joissa ei ole ketään, pesemällä vain täysiä pyykki- tai pesukoneellisia, säätämällä ilmanvaihtoa tai irrottamalla laturit pistokkeesta, kun laitteet on ladattu.
Myös uunin jälkilämmön hyödyntäminen ja ruoanlaiton suunnitteleminen voivat auttaa sähkön säästämisessä. Oman energiankulutuksen vähentäminen ei ole siten kovinkaan vaikeaa.
– Uusien ja miksei vanhojenkin talojen lämmitystä parannettaessa tällä hetkellä paras vaihtoehto lienee maalämpö tai kaukolämpö. Ja tietenkin etenkin vanhojen talojen eristyksien parantaminen tuo mukanaan hyvät säästöt, toteaa Keijo Karlsson.

– Mikäli asunnosta löytyy takka tai uuni, niin niillä voidaan lämmityskustannuksiin  saada huomattavia säästöjä, vaikka tosin tällä hetkellä joiltakin puutoimittajilta ovat klapit jo loppu ja hinnatkin nousemassa, mutta silti niitä haetaan ja etsitään satojen kilometrienkin päästä, tai niin minulle ainakin on kerrottu, toteaa Karlsson.

– Yksittäinen ihminen voi omilla teoillaan vaikuttaa paljon omaan energiankulutukseensa, mutta tietenkin se on jokaisen oma valinta, mistä haluaa elämässään tinkiä, muistuttaa Keijo Karlsson.

Vinkkejä: Näin säästät energiaa

-kymmenen minuutin suihku kerran päivässä kuluttaa vuodessa energiaa noin 1660 kW/h, jos vaihdat kahden minuutin suihkuun, kuluu energiaa enää noin viidesosa aikaisemmasta

-jos lasket huonelämpötilaa yhdellä asteella, laskevat lämmityskustannukset 5 prosenttia

-jos pöytätietokone on päällä 24 h/vrk ympäri vuoden, se maksaa 105 euroa vuodessa, jos se on päällä 6 h/vrk, se maksaa 25 euroa vuodessa

-energiansäästölamput kestävät jopa 15 kertaa pidempään ja kuluttavat 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput

-vanhojen kylmälaitteiden kulutus voi olla kaksinkertainen uusiin verrattuna, jos vaihdat yli 15 vuotta vanhan jääkaappi-pakastimen uuteen, puolitat energiakulut