Olohuone muutti uusiin ja isompiin tiloihin

0
Työ joutuu ja talkoolasia riittää. Traktorillaan avuksi saapunut Mikko Grönholm (kärryn aisalla) oli pukeutunut jopa Ukrainan lipun väreihin, sini-keltaiseen.

Ukrainalaisten Olohuone on toiminut kesäkuusta alkaen Keilahallin takana. Mutta entisissä keittiötiloissa uhkaamassa oli sähkönhinta, joka oli nousemassa huikeasti.

Oli suuri asia, että Olohuoneelle löytyi uusi paikka sekä avuntarvitsijoille että avunantajille. Olohuoneelle todella on edelleen tilausta. Kylmien kelien saapuessa on iso tarve esimerkiksi lämpimistä vaatteista. Monenlaista muutakin tarvitaan.

Tällä viikolla kaikki siirrettiin vanhasta uuteen paikkaan. Muuttokuormien pakkaus, kuljetus ja purkaminen olivat ohi vain tunnissa, vaikka tavaramäärä on melkoinen. Olohuoneen auttaja-aktiivi Laura Salo iloitsee, että hänen avunpyyntöönsä saapui peräti 60 vastausta vapaaehtoisilta.

– Nämä ovat todella hyviä uutisia. Ukrainalaisten Olohuone sai uudet tilat Kassatie 2:sta, jossa on tilaa entistäkin enemmän. Kiitokset kohdistuvat OP Lounaismaalle, joka halusi tällä hienolla tavalla meitä tukea. Se kertoo heidän arvopohjastaan, Laura Salo huomioi.

Ovet avautuvat uudessa paikassa Osuuspankin talossa ensi maanantaina 19. syyskuuta. Paikka on auki kuten ennenkin, maanantaisin ja keskiviikkoisin.

– Ihanaa on sekin, että me saadaan ’tsäänssi’ kehittää toimintaa, kun tilaa on enemmän. Nämä ihmisethän kaipaavat seuraa, ihmiseltä ihmiselle.

– Me voidaan tehdä oikeasti rakentavaa ja hyvää yhteistyötä. Tutustua Someron tarjontaan, yhteiskunnallisista asioista kansalaisten oikeuksiin ja velvollisuuksiin, kuten jokamiehenoikeuksiin.

Eli päästä oppimaan asioita, joita ihan jokainen ihminen tarvitsee muuttaessaan uuteen maahan ja vieraaseen kaupunkiin.

Salo myöntää, että Olohuoneen pyörittäminen sitoo aikaa. Siitäkin huolimatta, että vapaaehtoisissa on mukana muitakin somerolaisia ja koko ajan enemmän myös ukrainalaisia.

– Sen olen huomannut, että netistä ei pysty yhtäkään työtuntia niin sanotusti ’ostamaan”. On pakko priorisoida asioita. Kyllähän tämä vie aikaa, mutta tykkään tästä ihan hirveästi. Meidän koko perhekunta on tässä jossakin määrin mukana, Laura Salo kehuu.

– Etätöitä tehden tämä on mahdollista. Muutoin ajaisin joka päivä töihin pääkaupunkiseudulle.