Pariskunta lähti taksialalle yrittäjäksi

0
Jarmo Saarinen ja Heli Laaksonen ovat tuoreita yrittäjiä. HeJa kuljetus aloitti toimintansa eilen torstaina.

Somerolla aloitti eilen uusi taksiyritys HeJa kuljetus Oy. Rattien takana istuvat yrittäjät Jarmo Saarinen ja Heli Laaksonen.
– Kun Simo Lahti lopetti, niin vuokrasimme häneltä autot ja perustimme oman yrityksen. Perimme samalla Simolta vakiasiakkaat, kertoo Saarinen.
HeJa kuljetuksen kaksi taksia ovat molemmat inva-autoja. Toiseen menee myös paarit. Kuskin lisäksi paikkoja autoista löytyy kuudelle matkustajalle.
Jarmo Saarinen on toiminut aiemmin Someron kotihoidon palveluksessa, Heli Laaksonen on etsinyt töitä.
– Ajauduin taksialalle puolivahingossa, kun piti vain hetki tuurata, mutta sitten tarjottiinkin vakituista paikkaa. Olen tykännyt tästä työstä kovasti. Mikään päivä ei ole samanlainen ja somerolaiset asiakkaat ovat todella mukavia, kertoo Heli Laaksonen, joka muutti kolmisen vuotta sitten Suomusjärveltä Somerolle.
Pariskunnan perustama HeJa kuljetus on mukana Menevä-välityksessä. He eivät ole mukana taksiaseman päivystysringissä, joten kyyti on aina tilattava soittamalla suoraan firman numeroon.
– Periaatteessa päivystämme kotona koko ajan, vaikka suurin osa kyydeistämme kyllä tilataan etukäteen, toteaa Saarinen.
– Kelakyydit voi tilata soittamalla Menevälle tai soittamalla meille ja kysymällä onnistuisiko meidän ajaa kyyti.
Kela korvaa terveydenhuoltoon tehtyjä matkoja, jos ne on tehty sairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kela korvaa myös koronarokotukseen ja koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia.
Viime vuonna Kela korvasi Suomessa noin 3,5 miljoonaa taksimatkaa 410 000 henkilölle. Taksimatkoista maksettiin korvausta yhteensä 193 miljoonaa euroa.
Samana päivänä, kun HeJa kuljetus eilen 1.9. aloitti, alettiin Suomessa myös yhdistellä Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja.
Kela-takseissa asiakkaiden matkojen yhdistely keskeytettiin koronapandemian takia maaliskuussa 2020. Nyt laajamittaisista koronarajoituksista on pitkälti luovuttu, joten myös matkojen yhdistely käynnistettiin uudelleen. Se tarkoittaa sitä, että terveydenhuoltoon matkustavan tai sieltä palaavan asiakkaan kuljetukseen voi tulla myös muita asiakkaita.
– Se tarkoittaa myös sitä, että asiakas ei tule välttämättä takaisin saman auton kyydillä, millä meni, kertoo Laaksonen.
Matkoja ei kuitenkaan yhdistellä, jos asiakas kertoo matkaa tilatessaan, että sairastaa koronaa tai on menossa koronatestiin.
Koronamaskeja ei taksissa asiakkailta periaatteessa vaadita.
– Mutta meillä kuljettajilla on aina maskit, toteavat HeJa-taksit.
Vapaa-aikana uudet yrittäjät viihtyvät Jarmo Saarisen kolmen lapsen kanssa. Saarinen on mukana myös palokuntatoiminnassa. Laaksonen rentoutuu työn ulkopuolella valokuvaamalla.
Ja yhdessä koko porukka nauttii vapaa-ajasta esimerkiksi laivareissuilla.