Pop up -sossu jatkaa Jukolassa

0
Sosiaalityöntekijä Elli Kurkikangas antaa apuaan tiistaiaamuisin Jukolassa.

Ilman ajanvarausta sosiaalityöntekijän pakeille tiistaiaamuisin

Kaupunki kokeili sosiaalityöntekijän päivystystä ilman ajanvarausta syyskuun. Jukolan työpajan nurkkaan pystytetyllä pisteellä on ollut tiistaiaamupäivisin kahden tunnin ajan työntekijä antamassa apuaan.

Palvelua aikuisille ilman ajanvarausta aiotaan jatkaa loppuvuosi. Palvelupiste on auki joka viikko tiistaisin kello 9–11 Jukolassa.

Sosiaalityöntekijä Elli Kurkikangas kertoo, että tarkoituksena on helpottaa sosiaalitoimen puoleen kääntymistä. Olla läsnä siellä, missä asiakkaat muutenkin liikkuvat.

Kurkikankaasta matalan kynnyksen palvelu on tosi tärkeää. Että ihminen saa jonkun kiinni, kun on kysyttävää.

– Yhteiskunta on nykyään monimutkainen, että on vaikea hakea asioihin ratkaisua. Kaikki on niin digi, eikä sille ole enää välttämättä palveluvaihtoehtoa. Ja vaikka olisi mahdollisuus ja taito hoitaa asioita netissäkin, niin siellä ei välttämättä löydy juuri itselle sopivaa lokeroa, mihin omat asiat loksahtavat. On saatava henkilökohtaista palvelua, jotta voi kysyä suoraan ihmiseltä, toteaa Elli Kurkikangas.

Sosiaalityöntekijä sanoo, että jos yhden aamupäivän aikana saa eteenpäin neljän ihmisenkin asioita, niin se on hyvä ja palvelu on ollut tarpeen.

– Selkeissä asioissa voi saada avun jo paikan päällä. Jos asia vaatii pitkällisempiä selvittelyjä, voidaan varata varsinainen käyntiaika sosiaalitoimistoon tai Kelaan, selvittää Kurkikangas.

Hän korostaa, että pakeille voi tulla hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa.

– Mikä tahansa mieltä painava asia sosiaaliseen tilanteeseen tai rahahuoliin liittyen on hyvä syy piipahtaa ilman ajanvarausta -tyyppiselle tapaamiselle. Jos minä en pysty auttamaan, niin ohjaan sinne, joka osaa. Tulkaa vaan. Täällä selviää, kuuluuko asia minulle.

Pop up -sossusta on kysytty apua esimerkiksi toimeentuloon liittyvissä asioissa, tuissa ja palveluissa. Suurin osa avuntarvitsijoista on ollut työikäisiä.

– Ensi talvesta tulee tiukka, kun sähkön ja ruoan hinnat ovat nousseet. Uskon, että asiakaskunta laajenee, kun yhä useammilla on tiukkaa, pohtii Kurkikangas.