Ranskan kielen tunneilta suurlähetystöön

0
Emma Lehtinen (vas.) ja Riikka Silander Ranskan suurlähetystössä.

Suomen ranskanopettajain yhdistys ry järjesti kesäkuun kahdeksantena päivänä laudatur-tilaisuuden ranskan kielestä L-arvosanan kevään ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaneille. Juhlatilaisuus järjestettiin Helsingissä Ranskan Suomen-suurlähetystössä.
Suurlähetystö sai somerolaisedustusta, kun minä Riikka Silander ja Emma Lehtinen matkustimme junalla Helsinkiin. Mukaamme aurinkoiselle kesäpäivän matkalle tuli Someron lukion ruotsin- ja ranskanopettaja Minna Vainio.
Paikan päällä hulppeassa miljöössä meidät toivotti tervetulleiksi lämminhenkinen Ranskan Suomen-suurlähettiläs Agnès Cukierman. Hän piti ranskaksi meille kutsuvieraille mieleenpainuvan juhlapuheen ranskan kielen merkittävyydestä niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla. Cukierman onnitteli sydämellisesti meitä arvokkaasta saavutuksesta ja muistutti sitä, miten maailmankuva avartuu ranskan kielen ansiosta. Muodollisen puheosuuden jälkeen nostettiin malja ja verkostoiduttiin muiden ranskan taitajien kanssa suurlähetystön kauniin puutarhan suojassa. Nautimme seuran lisäksi myös cocktailpaloista, joissa jatkui Ranska-teema macaroneineen.
Ihmisiä oli Ranskan suurlähetystöön tullut eniten suurimmista kaupungeista, kuten Turusta ja Tampereelta, ja pääkaupunkiseudulta, joten somerolaisina olimme ylpeitä saadessamme edustaa pientä paikkakuntaa ja pikkulukiota.
Iloisen seurustelun lomassa tutustuimme erilaisiin ihmisiin: Toinen oli lapsuudesta asti kasvanut ranskankielisessä ympäristössä, kun taas toinen oli käynyt ranskankielisen lukion.
Meitä yhdisti kuitenkin pari asiaa – ranskan kieli ja kiinnostus kieliin. Kielet yhdistävät konkreettisesti ihmisiä, ja ne yhdistävät maailmaamme myös kansainvälisellä tasolla. Eritoten ranskan kielellä on Euroopassa ja muualla maailmalla merkittävä asema.
Kielten kirjoittajana ja tämän kevään ylioppilaana olen kiitollinen kokemuksista, joihin kielten opiskelu on vienyt. Ranskan opiskelussa on motivoinut innostava ja inspiroiva opetus, joka on tärkeä osa onnistumisissa ja saavutuksissa. Someron lukion pienestä koosta huolimatta on ollut hienoa saada opiskella vapaavalintaista kieltä.

Riikka Silander