Somero-neuleessa kuuset humisevat, viljapelto lainehtii ja pilvet karkaavat

0
Somero-neuleen mallin suunnitellut Ulla Korpihuhta (vas.) latasi puseroon somerolaisuutta: savea, peltoa, metsää, sinistä taivasta ja musiikkiakin karkaavien pilvien muodossa. Neuleen työohjeen tekee Somero-opiston suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen. Se on neulojien saatavissa viimeistään ensi keväänä.

Uimahallin naisia on syyttäminen, että Ulla Korpihuhta osallistui Somero-aiheisen neulepaidan suunnittelukisaan. He tiesivät allaskaverinsa neulomisharrastuksen, joka on äitynyt lähes neuloosiksi saakka. Neuleita on syntynyt eritoten omille lapsille ja lastenlapsille, mutta muillekin.

Korpihuhta sai uimahallikavereiltaan kannustusta ja ehdotuksia, mitä paidassa pitää olla. He vinkkasivat laittamaan sydämiä malliin, sillä paikkakunta on täynnä sydämellisiä ihmisiä ja jotka yhdessä tekevät rakastettavan ja toimivan yhteisön.

Sydämet eivät lyöneet tulta Korpihuhdalle. Hän oli päättänyt, että mallissa pitää olla savea, peltoa, taivasta ja metsää. Hän otti kuvia somerolaismaisemasta, ja ryhtyi yhdistelemään kuvia päässään.

– Kuvissa pilvet huiskivat sinne tänne. Yritin saada neuleeseen aaltoilevaa ruispeltoa. Se ei niin vaan onnistunut. Kuusia purin useaan otteeseen. Pilvet eivät oikein olleet sellaisia kuin taivaalla. Purin ja neuloin, purin ja neuloin, huokailee neulekisan voittaja Ulla Korpihuhta luomisen tuskaansa.

Neulepaidan tekemisessä oli tulla kiire, kun samaan syssyyn ajoittui Korpihuhdan silmäleikkaus.

Ulla Korpihuhta sanoo, että voittoneule on stressin kanssa synnytetty.

– Mutta jos ei saa yöllä unta, niin mitä sitä muuta tekee kuin neuloo. Eläkeläinen voi nukkua päivälläkin, tokaisee Korpihuhta.

Kaupunki ja Somero-opisto käynnistivät huhtikuussa Someron neulepaitakilpailu. Kilpailussa pyydettiin suunnittelemaan neulepaita, joka kuvastaa Someroa ja sen tunnusmerkillisiä piirteitä.

– Olimme opistossa tehneet perinneneuleita, piirroksia ja työmalleja. Yhteistyötä oli myös neulesuunnittelija Jenna Kostetin kanssa kalevalaiseen perinnehistoriaan liittyen. Syntyi ajatus, että voisimme tehdä Somero-neulemallinkin. Siitä virisi idea kilpailun järjestämisestä, kertoo opiston suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen.

Suunnitelma sai olla selkeä piirros tai neulottu paita. Neuleen piti olla aiemmin julkaisematon työ.

Kisaan tuli viisi erilaista mallia, joista kolme oli valmiita neuleita ja kaksi piirrosta. Voittajasta tuomaristo oli yksimielinen. Ulla Korpihuhdan mallissa he näkivät monia ulottuvuuksia. Se kuvaa somerolaista maisemaa, jossa viljapelto sädehtii ennen tuleentumista. Siinä yhdistyivät musiikki ja maaseutu Kauas pilvet karkaavat Rauli Badding Somerojoen kappaleen tyyliin.

Mallissa on rytmiikkaa, se on liikkeessä ja siinä on eri tasoja. Tuomarit uskovat, että Somero-neule tulee erottumaan muista perinnemalleista ja poikkeaa arkineuleesta.

Malli sopii niin naiselle kuin miehelle, lapsillekin.

Kakkoseksi tuli halikkolaisen Arja Kyllösen malli. Siinä tuomaristoa miellyttivät graafiset ratkaisut. Maisema oli kauniisti pelkistetty, ja ryhtyy soimaan.

Kolmanneksi rankattiin Helena Iltasen suunnittelema neule. Tuomaristosta kuvio oli graafisesti kaunis, mutta tuomarit eivät heti löytäneet siitä somerolaisuutta. Iltanen oli ottanut esikuvaksi taiteilija Kaija Aarikan puuhelmet. Iltasesta juuri Aarikan tuotanto kuvaa somerolaisuutta. Aarikka on tehnyt innovatiivisuudellaan paikkakuntaa tunnetuksi.

Tuomaristoon kuuluivat kuvataideopettaja Tanja Holmberg, käsityöopettaja Heli Kaunisto, käsityön- ja kuvataiteen opettaja Piritta Kämi-Conway ja kaupungin entinen hallintojohtaja Hanna Saarni.

Voittaneen mallin pohjalta tehdään työohje ja mallia testineulotaan Somero-opiston kurssilla tulevan lukuvuoden aikana.

Valmis ohje valmistuu kevään 2023 aikana, jonka jälkeen se julkaistaan nettisivuilla ja on kaikkien saatavilla.