Vuonna 2012: Someronennätysmies Jani Pihkanen: ”Tiistaikilpailuista se alkoi”

0
Jani Pihkanen

Somero-lehti 14.9.2012

Teksti Linnea Harala

Jani Pihkanen heitti tänä kesänä moukarissa uuden Someron ennätyksen 62,68 metriä.
Someron Esan nuoren heittäjän Jani Pihkasen moukari on lentänyt tänä kesänä komeasti. Ennätys on parantunut viime vuoden lukemista jopa yli kolme metriä. Pihkasen ennätys on viiden kilon heittovälineellä 62,68 metriä.
– Olen ihan tyytyväinen menneeseen kesään. Kisakautta on kuitenkin vielä jäljellä, joten toivon mukaan ennätys vielä paranee, Pihkanen kommentoi.
Moukarinheittoa nuori urheilija kokeili ensimmäisen kerran jo yhdeksänvuotiaana. Someron Esan tiistaikilpailuihin hän lähti kilpailemaan vanhempien sisarustensa perässä jo pian omille jaloille päästyään. Yleisurheilutaustaa siis löytyy.
Peruskuntokaudella eli loppusyksystä kesän alkuun Pihkasen harjoitusohjelmaan kuuluu viikon aikana kahdesta kolmeen voimaharjoitusta sekä saman verran heittoharjoituksia. Lisäksi ohjelmaan on kirjattu omat harjoituksensa kuulanheitoille ja loikkimiselle. Kerran viikossa Pihkanen käy myös karatessa.
Kilpailukaudella harjoittelua vähennetään hieman. Kilpailukauden aikana harjoittelu on pääosin samanlaista, mutta silloin tehdään yksi voimaharjoitus vähemmän ja karate jää pois viikko-ohjelmasta.
Ensi kauden tavoitteena heittäjällä on päästä ainakin lähellä Kalevan kisarajaa eli aikuisten A-rajaa. Nuorten suomenmestaruuskilpailuissa Pihkanen asettaa tavoitteekseen heittää itsensä kuuden parhaan joukkoon. Tänä vuonna heittäjä sijoittui SM-kilpailuissa hienosti viidenneksi.
Ensi vuonna 18 vuotta täyttävät yleisurheilijat ovat samassa sarjassa vuotta vanhempien kanssa, joten tavoitteen eteen täytyy tehdä töitä harjoituskaudella. Pitkän tähtäimen tavoitteena Pihkasella on päästä joskus arvokisoihin heittämään.

Nykyään:

Jani Pihkanen asuu Turussa ja valmentaa Someron Esaa vielä viime vuoden edustanutta kaksinkertaista moukarin nuorten arvokisavoittajaa ja maailmanennätysheittäjää Silja Kososta.