Kouluun ruokia ja lauluja muilta mailta

0
Kiiruun koulukeskuksen oppilaat Aatu Nikander ja Olivia Luhtala pitivät teemaviikkoa tosi kivana ideana.

Someron kouluissa on tällä viikolla vietetty Kieli- ja kulttuuriviikkoa. Kouluilla on ollut ohjelmaa esitelmistä jenkkifutikseen ja ryhmätöihin. Myös koulujen ruokalista on jaettu eri maiden mukaan teemapäiviin.

Idea teemaviikosta lähti Kiiruun koulukeskuksen englanninopettaja Maria Kuusistolta.

Hänen espanjalainen ystävänsä, projektikoordinaattorina työskentelevä Fernando Alcalá otti yhteyttä ja kyseli, voisiko heidän koulustaan tulla opettajia Somerolle vierailulle. Kaksikko kehitteli ideaa, joka puolen vuoden valmistelujen ja myös muiden somerolaisopettajien mukaantulon myötä laajeni koko teemaviikoksi.

Kiiruun koulukeskuksen opettaja Maria Kuusisto (keskellä) emännöin Espanjasta vierailulle tulleita opettajia Laura Fernandez-Borrellaa ja Marina Hurtadoa.

Kiiruun koulukeskuksessa vierailleet espanjalaiset opettajat, Marina Hurtado ja Laura Fernandez-Borrella, esittelivät muun muassa kouluaan, oppilaitaan ja espanjalaista kulttuuria ylipäätään. Esitys striimattiin luokkiin ja myös muihin kouluihin.
Oppilaista Aatu Nikander ja Olivia Luhtala kertoivat ennen esitystä olevansa kiinnostuneita muun muassa espanjalaisesta kulttuurista, perinteistä, kouluista ja kaikenlaisesta, mitä nuoret maassa tekevät. Molemmille maa oli tuttu entuudestaan lähinnä lomakohteena.

Kiiruun koulukeskuksen oppilaat Aatu Nikander ja Olivia Luhtala pitivät teemaviikkoa tosi kivana ideana.

Luennolla kuultiin, että koulupäivä on Espanjassa kuusituntinen, kuten meilläkin, mutta se jakaantuu eri tavoin. Aamupäivällä on kolme oppituntia (à 55 minuuttia) putkeen niin, että oppilaat ovat koko ajan samassa luokkatilassa ja opettajat siirtyvät luokasta toiseen. Sen jälkeen on puolen tunnin tauko. Iltapäivällä jatketaan aamun malliin: kolme 55 minuutin oppituntia kerrallaan. Toisin sanoin siellä heillä ei ole välitunteja kuten meillä Suomessa.
Teemaviikko oli Aatu Nikanderista ja Olivia Luhtalasta kiva idea.
­– Se tuo vaihtelua arkeen, totesi Luhtala.
He kertoivat, että alkuviikosta Kiiruun koulussa oli laadittu esimerkiksi tietokilpailukysymyksiä Kahoottiin, joka on verkossa sijaitseva pelipohjainen oppimisympäristö. Sisältöä Kahoottiin työstettiin myös muissa kouluissa ja viikon aikana se jaettiin kaikkien koulujen kesken.
Lounaslistalla somerolaiskouluissa on ollut köttbullar med gräddsås (ruotsalaiset lihapullat ja muussi), paella de pollo (espanjalainen kanapaella) ja ukrainalainen borssikeitto. Amerikkalaisittain nautittiin hampurilaisia ja suomalaisittain lohikeittoa.
Lisäksi on maisteltu moctaileja eli alkoholittomia coctaileja, kuten sangriaa.


Alakouluista esimerkiksi Pitkäjärvellä oppilaat pääsivät harjoittelemaan muun muassa tervehdyksiä eri kielillä ja esittelemään itsensä niin espanjaksi, ranskaksi kuin saksaksikin.
– He tutustuivat myös eri maiden lippuihin ja sijainteihin maapallolla sekä kuuntelivat ja lauloivat erikielisiä lastenlauluja. Jotain tuttuakin oli, Kahootissa pelattiin nimittäin Someron murresanoja, kertoo teemaviikon ideointitiimissä ollut opettaja ja projektisuunnittelija Maarit Laurento.
Viikon aikana Pitkäjärveltä otettiin myös videoyhteys Portugaliin ja Australiaan. Lisäksi Yhdysvalloista oli kouluesittely, ja jenkkifutistakin pelattiin liikuntatunnilla.
– Jokaisella koulupäivällä oli nimikkovaltio, jota käsiteltiin sen päivän aikana eri oppiaineiden näkökulmasta.
Monelle oppilaalle iloinen yllätys oli sekin, että koko viikon aina ei tullut läksyjä.
Kulttuuriviikon tarkoitus oli Maria Kuusiston mukaan saada käynnistettyä parakki- ja korona-vuosien jälkeen kansainvälinen yhteistyö kunnolla vauhtiin.
Kuusisto on itsekin osallistunut Erasmus-vaihtoon. Erasmus+ -ohjelma on Euroopan unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelma, josta rahoitetaan näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.
– Somerolla olisi tarkoitus saada nyt Comenius -projektia kunnolla käyntiin, kertoo Kuusisto.
Comenius on puolestaan Euroopan unionin vaihto- ja yhteistyöohjelma eriasteisille kouluille, jonka tavoitteina ovat muun muassa koulu- ja kansainvälisen yhteistyön lisääminen sekä opetuksellisten menetelmien kehittäminen ja parantaminen.
Yhteistyöhön ja vaihtoon voisivat Kuusiston mukaan osallistua niin opettajat kuin oppilaatkin.
Kiiruulla opettajatkin pääsivät nyt espanjalaistunnelmiin nauttimalla mocktaileja eli alkoholittomia juomia flamencon soidessa taustalla. Espanjalaisten vierailun vuoksi juomana oli tietenkin sangriaa. Opettajavieraat toivat opettajanhuoneeseen myös tuliaisina espanjalaisia keksejä ja ilmakuivattua kinkkua.