Kaikkien mieli on joskus lujilla. Elämän eri siirtymävaiheet, arjen paineet, yllättävä kriisikokemus tai esimerkiksi Ukrainan sodan aiheuttama ahdistus voivat kuormittaa mieltä.

Itsensä kuunteleminen on tärkeää ennaltaehkäisyä. Keho antaa usein selviä hälytysmerkkejä töiden ylikuormasta. Kannattaa opetella tuntemaan omat stressin hälytysmerkit ja ottaa ne vakavasti.

Hälytysmerkki pitkittyneestä stressitilasta on se, että ärsyyntyy normaalia pienemmistä asioista ja huomio kiinnittyy herkemmin negatiivisiin asioihin. Joustamattomuus on lisääntynyt ja on vaikea tarkastella asioita eri näkökulmista. Muisti saattaa pätkiä ja unohtelee asioita. Keskittyminen, asioiden aloittaminen ja niihin paneutuminen on vaikeaa.

Voi olla epämääräisiä kehontuntemuksia: päätä särkee, on vatsavaivoja, rintaa puristaa tai painaa. Nukahtaminen on vaikeaa tai heräilee öisin. Ei jaksa tavata ystäviä tai vetäytyy sosiaalisista tilanteista. Voimat hupenevat jo rutiinien hoitamiseen, eikä ajattelutyölle jää energiaa.

Mielenterveyttä voi aina tukea ja hoitaa. Apua kannattaa hakea ajoissa. Työuupumusta epäillessä on syytä hakea ammattilaiselta apua viimeistään, kun kehontuntemukset vievät voimat, uni häiriytyy tai tuntuu, että pienempienkin asioiden eteen pitää ponnistella paljon enemmän kuin aiemmin.