Vuonna 2012: SoFo aloittaa toisen kautensa futsal-liigassa

0

Somero-lehti 5.10.2012

Teksti Juha Laakso

Vielä neljä syksyä sitten Someron Voima valmistautui Kakkosen koitoksiin Turun piirissä. Keväällä 2009 seura juhli nousua Ykköseen ja vaihtoi tämän jälkeen edustusjoukkueen nimeksi nykyisin käytössä olevan Somero-Forssa Futsalin.
Ykkösestä futsal-liigaan SoFo nousi toisella yrittämällä, keväällä 2011. Viime talvena seura pelasi ensimmäisen liigakautensa, saavuttaen runkosarjassa yhdeksännen sijan. Pudotuspelipaikka jäi vain kahden pisteen päähän.
– Toiseen liigakauteen lähdemme sillä mielellä, että nyt tuo pudotuspelipaikka otetaan, maalitolppien välistä joukkueenjohtajan ja apuvalmentajan tehtäviin siirtynyt Jarkko Ihalainen sanoo painokkaasti.

Puolamäki paljon vartijana

SoFo ei ole muuttunut viime kaudesta kovinkaan paljon. Uudeksi ykkösmaalivahdikseen seura sai hankittua 25-vuotiaan Joonas Puolamäen Turusta. Hänellä on liigakokemusta TPK:n riveistä, mutta viime kausi vierähti enimmäkseen ÅIFK:n maalin suulla Ykkösessä. Puolamäellä on tilillään myös yksi miesten futsal-maaottelu.
– Sairastelun vuoksi en päässyt mukaan kuin yhteen harjoituspeliin ja siitäkin pelasin vain puolet. Harjoituksissa on kuitenkin pidetty sen verran kovaa tempoa yllä, että uskon olevani valmis kauden aloitukseen, SoFon taaimmaisena lukkona paljon vartijaksi joutuva turkulainen sanoo.
Joukkueen somerolainen kapteeni Juho Pettersson oli ensimmäisellä liigakaudella SoFon paras pistemies. Tappiollisesti sujuneet harjoituspelit eivät vieneet kipparin mielenrauhaa:
– Eiväthän tappiot tietenkään itseluottamusta kauheasti nostaneet, mutta hyvää oppia saatiin. Sitä täytyy nyt vain hyödyntää viimeisissä sarjaa edeltävissä harjoituksissa, Pettersson totesi treenipelien jälkeen.
Myös valmentaja Tom Toivosen lausunnot tappiopelien ja niissä päästettyjen kahdentoista takaiskumaalin jälkeen olivat sen suuntaisia, että viimeisissä treeneissä joukkueelle on saatettu hakea uudenlaista, vaihtoehtoista pelitapaa.
– Tykkäämme pitää palloa, mutta joitakin joukkueita vastaan hieman passiivisempi pelitapa saattaisi toimia paremmin. Voi olla, että juuri KaDyn tapaista kovaa joukkuetta vastaan lähdemme satsaamaan hieman tavallista enemmän puolustus- ja vastaiskupeliin, Toivonen puntaroi.

Kahden kerroksen liigaväkeä?

Joukkueenjohtaja Jarkko Ihalainen ennakoi futsal-liigan jakautuvan kahteen kastiin:
– Kyllä sieltä aika selkeästi erottuvat ne kuusi joukkuetta, jotka todennäköisesti tulevat jakamaan keskenään runkosarjan kärkisijat, Ihalainen luettelee viime kauden mitalistit Ilves FS, KaDy ja Tervarit, sekä niiden ennalta kovimmat haastajat GFT, Sievi, TPK.
– Etukäteen ajatellen me tulemme kamppailemaan kahden sarjatulokkaan KylVen ja ESC:n sekä kolmen muun seuran, TP-Kaarle, Mad Max, FC Jazz, kanssa viimeisistä pudotuspelipaikoista, joukkueenjohtaja räknäilee.
Avauspeliin SoFo joutuu hieman siipirikkona, kun Aapo Hakala (olkapää) ja Vladislav Gussev (polvi) parantelevat vammojaan ja Esa-Pekka Jaakkola kärsii viime kauden päätöskierroksella langetettua yhden ottelun pelikieltoaan.
– Onneksi vanha konkari Janne Laine on lupautunut tulemaan avuksemme ainakin sunnuntain otteluun, Ihalainen sanoo.
Viime kaudella KaDy oli SoFon pahin painajainen, sillä kahden keskinäisen yhteenoton pisteissä (6–0) ja maalilukemissa (15–2) jyväskyläläiset ottivat murskavoiton. Juuri pelatuissa maaotteluissa KaDyn miehistä olivat mukana Miika Hosio sekä Kytölän veljekset Jukka ja Mikko.

Näin edetään:

Viidestoista sarjamuotoisena pelattava Futsal-liiga käynnistyy tulevana sunnuntaina neljällä ottelulla. Viimeisenä seurana tositoimiin pääsee TPK, joka pelaa ensimmäisen ottelunsa vasta ensi lauantaina.
Runkosarjassa pelataan 22 kierrosta, eli jokaiselle joukkueelle kertyy 11 koti- ja yhtä monta vierasottelua. Syyskauden viimeiset ottelut pelataan vain kaksi päivää ennen jouluaattoa ja varsinaista joulutaukoa sarjassa ei vietetä, sillä seuraava kierros pelataan jo 29. 12.
Runkosarjan päätöskierros pelataan maaliskuun 2. päivänä. Pudotuspeleihin selviytyy sarjan kahdeksan parasta joukkuetta, jotka aloittavat puolivälierät (kahdella voitolla jatkoon) 9. maaliskuuta. Samaan aikaan käynnistyvät myös liigakarsinnat.
Loppuottelusarja (kolmella voitolla mestariksi) käynnistyy huhtikuun 6. päivänä ja Suomen mestarin nimi on selvillä viimeistään 20. huhtikuuta.

SoFon kotiottelut kaudella 2012–13 (vastustajan nimen perässä sen viime kauden liigasijoitus):

7.10. SoFo–Kampuksen Dynamo/Jyväskylä (2.), 20.10. SoFo–Sievi Futsal (4.), 27.10. SoFo–Turun Pallokerho (6.), 11.11. SoFo–ESC/Tammisaari (Ykkösen 2./karsinnan voittajana liigaan), 8.12. SoFo–Mad Max/Valkeakoski (8.), 22.12. SoFo–Kylmäkosken Veikot (Ykkösen 1./suora nousu liigaan), 19.1. SoFo–Golden Futsal Team/Espoo (5.), 26.1. SoFo–Ilves FS/Tampere (1.), 16.2. SoFo–TP-Kaarle/Kokkola (7.), 17.2. SoFo–FC Jazz/Pori (10. – PoPa –nimellä), 23.2. SoFo–Tervarit/Oulu (3.)