Yrittäjän kolmas taloprojekti valmistuu

0
Someron Haapatielle valmistuva omakotitalo on Janne Nurmen kolmas taloprojekti.

Teksti ja kuvat Timo Kalenius

Someron Haapatielle on valmistumassa 100 neliön omakotitalo, joka on rakentajalle hänen kolmas taloprojektinsa. Rakentaja on Janne Nurmi, joka toimii Someron Peltipinta Oy:n toimitusjohtajana ja jonka tuotteita ovat konesaumatut peltikatot, sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet, julkisivuprofiilit, piipun pellitykset ja peltilistat.
– Kolmatta taloa tässä todellakin jo rakennan ja onhan tässä tullut rakennettua yksi kesämökkikin ja pari teollisuushallia eli jonkinlaista kokemusta rakentamisesta on jo ehtinyt kertyäkin, toteaa Janne Nurmi.

– Tontin pohja piti paaluttaa itse, mutta muuten talo nousi tähän perustuksineen periaatteessa avaimet käteen periaatteella. Sisustuksen ja vesikatot tein itse ja myös katetun avoimen terassin päätin lasittaa, jotta sadevedet eivät pääse katoksen alle, jatkaa Janne Nurmi.

– Talossa on vesikiertoinen sähkölämmitys ja ajatuksena on, että jossain vaiheessa voisi aurinkopaneeleita katolle laittaa, varsinkin jos sähkön hinta ei näytä halpenemisen merkkejä. Talopaketin ostin noin vuosi sitten, kun ei vielä ollut tietoa tällaisesta energiakriisistä ja hintojen noususta, joten sen hintaan ne eivät vaikuttaneet, lisää Nurmi.
Talon ympäri ja takapihalle on rakennettu iso terassi, josta löytyy myös ovaalin muotoinen 4×8 metrin kokoinen lämmitettävä uima-allas ja sen taakse valmistuva erillinen saunarakennus oleskelutiloineen. Altaan suojana on lukittava neljässä lohkossa rullien päällä liikkuva kaareva suojaelementti, joka löytyi netistä googlettamalla.
– Altaan halusin rakentaa lastenlapsien iloksi, jotka usein täällä vierailevat ja tykkäävät uimisesta. Tulee siinä itsekin käytyä, mutta pääasiassa lapsia siinä ajattelin. Suojan löysin netistä ja totesin sen paremmaksi kuin usein käytetyn pressun ja sen pitäisi olla kaiken lisäksi UV-suojattu ja näin hieman antaa lämpösuojaakin. Suojan voi myös nostaa pois, mutta ei välttämättä tarvitse, koska avaamalla yhden lohkon altaaseen pääsee uimaan, kertoo Nurmi.

– Allaskatolla on muutenkin paljon etuja pelkkiin peitteisiin nähden. Allas pysyy helpommin puhtaana, sillä vesi valuu katon päältä aina altaan ulkopuolelle roskineen, toteaa Nurmi.

– Uima-altaan viereen rakennettavalle saunalle piti hakea erillinen rakennuslupa, mutta halusin siihen sellaisen rakentaa ja samaan yhteyteen pienen oleskelu-/yöpymismajan, josta lapset ainakin tykkäävät.

– Talon lopputarkastus on tällä tai ensi viikolla ja sen jälkeen tekemättä on enää saunarakennus, pihatyöt ja keväällä rakennettava autokatos.

– Toukokuussa talo tähän nousi ja eiköhän muutkin hommat ole viimeistään jouluksi valmistuneet, toteaa Janne Nurmi.