Autoa halajavat ovat epävarmoja

0
Kuvaaja: Jori Liimatainen / TS

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan tänä vuonna sekä uusien että käytettyjen autojen kauppa on käynyt selvästi viime vuosia verkkaisemmin. Uusien autojen ensirekisteröinnit laahaavat, kun valmistajat eivät saa toimitettua autoja, vaikka tilauskirjat olisivat pitkät.
Kuluttaja kokee autoa hankkiessa tällä hetkellä monenlaista epävarmuutta, mikä näkyy esimerkiksi LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä.
Vielä 2000-luvun alussa kuluttajalla oli oikeastaan kaksi käyttövoimaa valittavana: bensa- tai dieselauto. Nykyisin polttomoottoreiden rinnalle ovat tulleet esimerkiksi sähkö- ja hybridiautot, ja ilmastonmuutos sekä julkiset hankintatuet ohjaavat harkitsemaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.
Kun teknologia kehittyy koko ajan, ei ole ihme, jos autonostajaa vähän mietityttää, kun samalla pitäisi arvioida niin auton käyttötarvetta, kustannuksia kuin esimerkiksi jälleenmyyntiarvoa.
Kuluttajan kannattaa kuitenkin aina lähteä autovalinnassa liikkeelle omista liikkumistarpeista ja elämäntilanteestaan, miettiä kokonaiskuvaa: auton hankintahinnan lisäksi sen tulevien vuosien käyttökustannuksia ja toki myös ympäristövaikutuksia.