Esan moukaritalli siirtyy muihin seuroihin

0
Henri Liipola kiskaisi voittoon.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esa nousi edellisten vuosien aikana Suomen parhaaksi moukariseuraksi. Vuosi sitten seuran jätti sen kirkkaimmaksi tähdeksi noussut nuorten ME-heittäjä ja maailmanmestari Silja Kosonen sekä sarjoissaan maailman kärkiheittäjiin kuuluneet Lampisen veljekset.

Jani Pihkanen

Nyt seurasiirrosta ovat ilmoittaneet Henri Liipola, Johanna Witka, Jani Pihkanen ja valmentaja Kari Pihkanen.

Kari Pihkanen

Liipolan ja Witkan sekä Kari Pihkasen uusi seura on naapuriseura Tammelan Ryske. Kososen valmentaja ja omaa uraansa uudelleen aloitteleva Jani Pihkanen siirtyy Turun Urheiluliittoon.
Esan moukaritallin perustaja ja vetäjä Kari Pihkanen kertoo, että seurasiirron myötä urheilijoille pyritään tarjoamaan paras mahdollinen ympäristö valmentautua ja kehittyä. Taloudelliset tekijät eivät ole hänen mukaansa lähdön syynä. Ryhmän harjoittelu jatkunee kuitenkin edelleen osin Somerolla samoilla Esan talkoilla rakentamassa harjoitussalissa sekä Kohnamäen lämmitetyllä heittopaikalla, kuten tähänkin saakka.

Johanna Witka

Taustalla lienee kuitenkin raha arvelevat Esan puheenjohtaja Veera Hälli j a yleisurheilujaoston puheenjohtaja Kaisa Vasama-Kakko, sillä koronavuodet nakersivat Esakallion tuottoa merkittävästi ja urheilijoille annettavien stipendien kokoa valitettavasti jouduttiin leikkaamaan. Kuitenkin kaikki kilpailu- ja harjoituskulut on pystytty entiseen tapaan hoitamaan hyvin ja jopa paremmin kuin useat muut seurat.
Seuran taloudellinen panos urheilijoiden tähän astisen uran varrella on ollut merkittävä mahdollistaen heidän kehityksensä ja tuloksensa korkeimmalle tasolle. Tällä tuella Silja Kosonen, Henri Liipola ja Tommi Holttinen ovat nousseet huipulle ja kehittyneet niin, että ovat päässeet Suomen Urheiluliiton korkeimman valmennustuen ryhmään Team Finlandiin sekä olympiakomitean tukien piiriin. Seuran panos ei ole enää näiden urheilijoiden ainoa eikä pääasiallinen tukimuoto.

Tommi Holttinen

Menestyslajit kuihtuvat

Runsaan 15 vuoden aikana Esan moukarinheittäjät ovat saavuttaneet peräti 56 SM-mitalia. Nyt seuran jättävistä urheilijoista kymmenen vuotta Esaa edustaneella Henri Liipolalla on yhteensä 12 mitalia, joista kuusi kultaista ja niistä kolme Kalevan Kisoista. Neljänneksi nuorten EM-kisoissa sijoittunut Esan oma kasvatti Johanna Witka on saavuttanut yhteensä yhdeksän nuorten sarjojen SM-mitalia. Witkan tavoin Esan tiistaikilpailuista kasvanut ja valmentamisen ohessa nyt myös paluuta heittäjäksi tekevä Jani Pihkanen on saavuttanut kolme nuorten SM-mitalia.
Kalevan Kisoissa menestyneitä urheilijoita Esalle ei tämän jälkeen jää, kun vuosi sitten jo Silja Kosonen sekä seiväshyppääjät Tommi Holttinen ja paluun tehnyt Eemeli Salomäki vaihtoivat seuraa. Esa jäi tänä vuonna ensimmäisen kerran 25 vuoteen ilman seiväshypyn SM-mitalia.
Nuorille ei tässä vaiheessa löydy omasta seurasta myöskään huipulla olevia esikuvia, jotka olisivat valtakunnallisissa otsikoissa ja tv-kuvissa päivästä toiseen.
Esan päätähtäin on kuitenkin kasvattaa nuorista uusia SM-kisatasolle yltäviä urheilijoita sekä edelleen aina Kalevan Kisoihin saakka yltäviä aikuishuippuja korostavat Veera Hälli ja Kaisa Vasama-Kakko. Esa tekee nuorisotyötä Suomen Urheiluliitolta saadulla hankerahoituksella yhdessä naapuriseurojen Forssan Salaman ja Tammelan Ryskeen kanssa.

Eemeli Salomäki