Hyvää tuli!

0
Gergey Kilin (vas. takana), Timofey Plykeh, Artem Lootsenko ja Tihon Kriat näyttivät, että leivonta onnistui. Kaurakeksit ja kakku oli saatu valmiiksi. Poikien mielestä kakusta tuli hyvää, kekseihin he olisivat lisänneet sokeria.

Kokkikerhossa opittua kokeillaan kotona

Joensuun koulun opetuskeittiössä vatkaimet pärisevät. Lapset vatkaavat kulhoissa kermaa, jota laitetaan kakkujen päälle. Vaniljasokerilla maustettuun kermaan voi dipata myös kaurakeksejä, joita lapset ovat leiponeet.

Kokkikerho on yksi koululaisille suunnatuista Someron harrastamisen mallin iltapäiväkerhoista.

Alakoululaiset 4.–6. luokilta olivat niin innostuneita osallistumaan, että maanantaisen lisäksi järjestettiin toinen ryhmä tiistaiksi.

Yläkoululaisille on oma kerhonsa, jonne mahtuu vielä lisää kokkaajia. Alakoululaisten ryhmät ovat täynnä.

– Meillä on puolet ukrainalaislapsia. Minulla on apuna kaksi ohjaajaa; Tuomas Virta ja yhden kokkikerholaisen äiti, Olha Kriat, joka tulkkaa tarvittaessa, kertoo nuorisotyöntekijä Maria Valta.

Nuorisotyöntekijä Maria Valta ohjaa kokkikerhoa.

Tarkoitus on valmistaa joka toinen kerhokerta ruokaa ja joka toinen leipoa. Tulevina kokkaushetkinä on luvassa muun muassa muusia ja lihapullia, täytettyjä paprikoita, vohveleita, pullaa, keittoa ja sämpylöitä.

– Reseptit ovat aika helppoja, sellaisia perusjuttuja. Tarkoitus on, että lapset voisivat kokeilla kotona kokkikerhossa valmistamiaan ruokia ja leipomuksia, selvittää Valta.

Lera Pasichnik arveli, että voisi kotonakin leipoa, jos saa äidistä kaverin. Ilya Kabanov katseli takana.

Kokkikerhossa opetellaan arjen taitoja.

– Osalle keittiöhommat ovat tuttuja, jotkut ottavat ensimmäistä kertaa peltiä uunista. Mutta täällä asiat tulevat tutummiksi ja lapset saavat rohkeutta kokeilla, arvioi Valta.

– Ja on täällä minullekin uutta. Lapset saivat ehdottaa ruokia, mitä teemme. Ukrainalaiset toivoivat varenikeja.

Ne ovat ukrainalaisen keittiön perusruokaa. Puolikuun muotoisia nyyttejä, ravioleja, keitetään suolavedessä. Täytteenä on yleensä perunaa ja lihaa, mutta makeitakin nyyttejä voi tehdä.

Lera Pasichnik vatkasi kermaa, Marina Patsiora lisäsi sokeria pari lusikallista ja Ilya Kabanov odotti vuoroaan lisätä vaniljasokeria.

Rohkeutta tarttua vatkaimeen

Kokkikerholainen Aarni Kakko sanoo valmistaneensa kotikeittiössä salaattia, johon hän laittoi chilipippuria.

– Siitä tuli aika väkevää, muikistelee nuorukainen.

Jasper Kostiander oli tehnyt köyhiä ritareita netistä nappaamiensa ohjeiden mukaan.

– Leipomaan en yksin lähtisi. Mummun kanssa tein kääretorttua. Sulatin siihen päälle suklaata. Kuorrute jäi kovaksi eikä sitä oikein saanut leikattua. Alla oleva torttu oli ihan hyvää, kertoo Kostiander.

Poikakaksikon mieliruokia ovat makaronilaatikko ja lihasuikalekastike.

Minea Ahosen ja Venla Nuoritalon mieleen ovat muun muassa kananugetit ja curry-kastike.

Nuoritalo pitää kokkaamisesta. Ohjeita hän etsii internetistä ja äidin reseptivihosta. Viimeksi hän leipoi kotona sämpylöitä.

Kakun taikinakin maistui.

– Hyvää tuli, tuumaa Ilya Kabanov, kun maistelee kakkua, jonka leipoi yhdessä Lera Pasichnikin ja Marina Patsioran kanssa.

Lera Pasichnikin lempiruokaa on lihapiiras ja Marina Patsioran borssikeitto.

Lera-tyttö uskoo, että hän voisi leipoa kotonakin, jos äiti on mukana auttamassa.