Ilmaise elinluovutustahtosi

0

Nyt on meneillään Elinsiirtoviikko, eli on paikallaan muistuttaa, että elinluovutustahdon ilmaiseminen on edelleen tärkeää, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä kieltänyt. Lupaus auttaa muita ihmisiä kuolemansa jälkeen on kaunis ja vastuullinen teko. Yksi elinluovuttaja voi antaa elämän monelle.

Suomessa elinsiirtoa odottaa yli 550 ihmistä. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa, sillä siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Jokaisella on oikeus ilmaista elinluovutustahtonsa. Esimerkiksi lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin.

Perussairaudet tai ikä eivät välttämättä ole este elinluovutukselle, mutta vain pieni osa vainajista soveltuu elinluovuttajiksi. On jopa todennäköisempää, että itse joskus tarvitsisi elinsiirron, kuin että toimisi elinluovuttajana.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja. Elinsiirrot onnistuvat maassamme hyvin. Vuoden kuluttua siirteistä toimii yli 90 prosenttia. Suomessa on elinsiirron saaneita, joiden elinsiirre on toiminut jo yli viisikymmentä vuotta. Viime vuonna tehtiin 420 elinsiirtoa. Tämä vuonna elokuun loppuun mennessä elinsiirtoja on tehty 253.