
Varhaisjakelussa postia jakava Mirja Nurmi on viime vuoden kesältä saakka toimittanut kauppakasseja ikäihmisille. Ensin hän oli Simo Lahden palveluksessa, ja joulukuusta 2021 hänellä on ollut yritys nimeltä M. Kauppapalvelu.
Kerran viikossa, tiistaisin, on hänen kauppapalvelupäivänsä. Kaupungin kotihoito ilmoittaa Nurmelle omien asiakkaidensa kauppalistat. Asiakkaita on myös kotihoidon ulkopuolelta, ja heille Mirja Nurmi soittaa itse, mitä kaupasta pitää tuoda.
– Menen aamulla K-Supermarket Härkätiehen ja kokoan ostoslistojen mukaan tavarat pusseihin. Ja sitten lähden viemään ostokset tilaajille. Jakoalueena on koko Someron alue, kertoo Mirja Nurmi.
Hänellä on usein kuljetusapuna tyttärensä Vilma Nyberg.
– Osalle vien tavarat kotiovelle ja osalle panen ne kaappiin asti paikoilleen. Tyytyväisiä ovat, kun saavat tavarat kotiinkuljetettuina. On mukava tavata ihmisiä eri puolelta Someroa.
Asiakkaita on kolmisenkymmentä, ja suurin osa vanhempaa väkeä.
– Tuplasti enemmän voisin ottaa rinkiin mukaan. Jos tiistai ei riitä, niin päiviä viikolla on muitakin.
Mirja Nurmi muistuttaa tukipalveluista, jotka ovat asiakkaille arvonlisäverottomia.
Kaupungin vt. perusturvajohtaja Maija Mero kertoo, että arvolisäverottomaan tukipalveluun ovat oikeutettuja pääsääntöisesti sosiaalihuollon asiakkuudessa olevat vanhukset ja vammaiset.
– Henkilöllä tulee olla toimintakyvyn alenema, eli hän ei esimerkiksi pääse itse kauppaan hakemaan ruokatarvikkeita tai asioimaan pankissa.
– Näillä palveluilla tuetaan kotona asumista ja pärjäämistä sekä edistetään sosiaalista kanssakäymistä, jatkaa Mero.
Arvonlisäverottomia ovat kunnan rekisteriin hyväksytyt yksityiset kotipalvelujen tukipalvelut. Tukipalveluilla tarkoitetaan palveluita, jota edesauttavat kotona selviytymistä. Tällaisia ovat esimerkiksi siivous, asiointi, pihatyöt, ruokatarvikkeiden tuonti, ateria- ja pesulapalvelut.
Kunta hyväksyy tukipalvelujen tuottajat kunnan ylläpitämään tukipalvelutuottajarekisteriin.
Asiakas tekee sopimukset yrittäjien kanssa.
– Asiakassuhteen sopiminen on asiakkaan ja yrittäjän välinen asia. Eli henkilö itse sopii, millaista palvelua hankkii ja miltä yrittäjältä sekä maksaa palvelun, tähdentää Maija Mero.
Someron kaupunki pitää rekisteriä näistä tukipalvelujen tuottajista. Tällä hetkellä siellä on vajaat 20 yrittäjää. Lista päivittyy tällä viikolla. Se on nähtävissä kaupungin verkkosivuilla; rekisteröityjä tukipalveluntuottajia voi kysellä kotihoidosta ja sosiaalitoimistosta.