Kuntouttavaa työtoimintaa saa kuten ennenkin

0
Työpaja Ecotekolan vastaava ohjaaja Pauliina Hämäläinen on melko tuore somerolainen, syntyisin Laitilasta. Hän on työskennellyt ja antanut apuaan muun muassa työpajoissa, erityisammattikoulussa ja lastensuojelussa.

Soten kautta etsitään parempia, monipuolisempia ja tasavertaisempia palveluja

Sote-uudistus tuo muutoksia myös työkyvyn edistämiseen ja tukeen liittyvien palveluiden järjestämiseen.

Kuntouttava työtoiminta siirtyy muiden sosiaalihuollon palveluiden tapaan hyvinvointialueiden vastuulle. Hyvinvointialueelle siirtyy myös vastuu asiakkaan palveluiden toteutumisen seurannasta sekä kuntouttavaan työtoimintaan liittyvät viranomaistehtävät.

Hallintoa ja vastuuta siirtyy hyvinvointialueille, mutta kunnat ovat edelleen vahvasti mukana yhteistyössä järjestämässä monialaista yhteispalvelua. Työllisyyspalvelujen edistäminen jää kunnalle.

Someron työpaja Ecotekolan vastaava ohjaaja Pauliina Hämäläinen sanoo, ettei kuntouttavan työtoiminnan suhteen ole huolta. Palvelut eivät lopu, vaan jatkuvat paikallisina Somerolla samoissa paikoissa kuin ennenkin.

– Vaikka palvelujen tuottaja on jatkossa hyvinvointialue, niin pääpiirteissään mikään ei vielä muutu tammikuun alussa ja tuskin vielä ensi vuoden aikanakaan, arvioi Hämäläinen.

Työnjakoa selvitellään ja hallinnollisia asioita edistetään, samoin hyvinvointialueen ja kuntien sekä paikkakuntien välistä yhteistyötä, mutta ne eivät näy vielä palvelujen käyttäjillä.

Somero on jo viritellyt yhteistyötä Salon kanssa.

– Lähinnä niin, että mitä meillä ei ole tarjota somerolaisille, voisi saada sitä Salosta ja päinvastoin. Palvelujen monipuolistamisesta on kyse, selvittää Hämäläinen.

Hän kertoo Salossa olevan pitkät jonot kuntouttavaan työtoimintaan.

– Me voimme tarjota heille paikkoja, kun meillä on hyvät kuntouttavan päivätoiminnan tilat Somerolla Jukolantiellä ja Tehdaskujalla. Käytännön syyt voivat estää asiakkaiden liikkumisen, sillä julkinen liikenne on vähäistä, jolla salolaiset Somerolle tai somerolaiset Saloon voisivat matkata, toteaa Pauliina Hämäläinen.

Hän kertoo, että hyvinvointialueen kuuleminen on marraskuun alussa.

– Silloin toivottavasti saamme lisää infoa ensi vuodesta.

Hämäläinen sanoo uudistusten tavoitteena olevan, että jokainen saa samanlaista, yhdenvertaista ja monipuolista työkykyä ja työllistymistä edistävää palvelua asui missä tahansa Suomessa.

– Meillä Somerolla on hyvät tilat ja osaavat ohjaajat toteuttaa palveluja ja edistää asiakkaan työkykyä, opiskelemaan pääsemistä ja tukeen liittyvien palveluiden järjestämistä. Asiakkaat ihan oikeasti tykkäävät käydä täällä.

– Mennään kohti parempaa, uskoo vastaava työpajaohjaaja Hämäläinen.