Luonnon muisti näyttäytyy eri tavoin

0
Anne Turkulainen (vas.) ja Keanne van de Kreeke ovat ammentaneet inspiraatiota teoksiinsa luonnosta. Taustalla Turkulaisen teossarja Kohtaamisia luonnossa ja van de Kreeken .

Somerolaiset kuvataiteilijat Keanne van de Kreeke ja Anne Turkulainen esittelevät kirjaston Parvigalleriassa, millainen on luonnon muisti.

Van de Kreeke pohtii teoksissaan, onko esimerkiksi niissä esiintyviä eläimiä enää 200 vuoden päästä.

– Nämä ovat oikeastaan muistikuplia, hän esittelee teoksiaan, joissa aiheet ovat taipuneet pyöreään muotoon.

Turkulainen on ikuistanut omia kohtaamisiaan luonnossa.

– Mitä muistoja joku kohtaaminen tuo tai mitä näen omista muistoistani? Nähdäänkö luonnosta muisti tai onko luonnon historiassa takautuva muisti, hän pohtii.

Anne Turkulainen on Somerolla asuva kasvatustieteiden maisteri, kädentaitojen ja taideaineiden pedagogi, Somero-opiston suunnittelijaopettaja ja kuvataiteilija, jota innoittavat luonnon yksityiskohdat sekä ihmisyyden peilaaminen osana ympäröivää biodiversiteettiä.

– Teokset käsittelevät ihmisen elämänkulun käännekohtia. Teoksissa nämä aiheet esiintyvät usein metaforisesti, kertoo Turkulainen.

Herkissä teoksissa voi olla aiheena esimerkiksi oksat, jotka taipuvat toistensa lomaan. Vahva oksa ottaa tilaa itselleen ja taivuttaa hennomman tieltään.

Turkulaisen teoksia ei ole juurikaan Somerolla nähty. Ensimmäisen kerran hän oli mukana kesällä Someron Kivimeijerin yhteisnäyttelyssä ja nyt on siis vuorossa toinen yhteisnäyttely.

Keanne van de Kreeken töistä suuri osa kuuluu Luonnon halmassa -nimiseen 12 teoksen sarjaan.

– Lähtökohtana ovat eläimet ja kasvit, ja tarkoituksena herättää ja herkistää ihmisissä myötätuntoa niitä kohtaan.

Vaikka yleisilme on pirteän värikäs, löytyy yksityiskohdissa viittauksia ilmastonmuutoksesta pandemiaan.

n Keanne van de Kreeke ja Anne Turkulainen Luonnon muisti kirjaston Parvigalleriassa lokakuun ajan