Nummikulman Kaunelasta tulee matkailumajoituskohde

0
Savusauna siirrettiin nykyiseen paikkaansa nosturin ja traktorin avulla.

Teksti Armas Töykkälä

Vilukselan Nummikulma sijaitsee Someron koillisella äärilaidalla. Täällä ollaan lähellä Ypäjän rajaa, ja naapurikunnan suunnalta onkin seutua tultu asuttamaan reilu sata vuotta sitten. Joose Lassila Ypäjältä osti vuonna 1917 Salomaan tilan ja rakensi sinne ensimmäisenä tekonaan suurikokoisen savusaunan.
Sauna on vanhimpia nykypäivään säilyneitä rakennuksia kulmakunnan uudisasutusajoilta. Se on nykyisin maaseutuyrittäjä Risto Uusitalon hallussa, joka on Lassilan jälkeläinen kolmannessa polvessa. Hän haluaa säilyttää isoisoisänsä kädenjäljen ja jatkaa perinnerakennusten historiaa.
Savusauna on kunnostettu sisätiloiltaan kertaalleen jo aiemmin, 26 vuotta sitten, mutta sen sijainti ei ollut käytön kannalta ihanteellinen. Vesi piti kantaa pitkän matkan päästä ja saunominen jäi remontista huolimatta vähäiseksi. Siksi sauna päätettiin tänä kesänä siirtää naapuritalon pihapiirin paraatipaikalle.
– Otetaan vanhalle savusaunalle jatkoaikaa, uutta elämää. Sauna oli vähän sivussa, pellon reunassa, ruohon keskellä. Maa oli kohonnut ja oli lahoamisvaara, Uusitalo kertoo.
Salomaan tila, jonka peltoon sauna oli vähällä upota, sijaitsee kahden muun tilan välissä. Risto Uusitalo on itse varttunut naapurissa Poutalan tilalla, jonka talon ikkunasta savusaunan vanhat perustukset yhä siintävät. Toisella suunnalla on Kaunelan tila, jonka Uusitalo osti vuonna 1999. Sinne hän päätti saunan siirtää.
Kaunelan pihapiiriä hallitsee vuodelta 1902 oleva punamultamaalinen hirsitalo. Uusitalo teki taloon perusteellisen remontin, se palveli hänen kesänviettopaikkanaan, mutta nyt sille on suunnitteilla uutta käyttöä.
– Ideana on, että kun Kaunela on rauhaisassa ja kauniissa paikassa, paikkaa voisi vuokrata esimerkiksi airbnb:n kautta. Vain järvi puuttuu, Uusitalo tokaisee, mutta huomauttaa aikovansa hankkia paikalle kylpypaljun.
Risto Uusitalon puoliso Enrika Uusitalo on kotoisin Liettuasta, missä hän on toiminut hotelli- ja ravintola-alalla. Nykyisin toimenkuvaan kuuluu konsultointi, sekä kone- ja autokaupan välitystoiminta. Savusaunaprojektissa hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa siinä, että hän on muurannut uuden perustuksen pilariharkot.
Kaunelan päärakennuksessa on säilynyt autenttinen hirsitalotunnelma. Kuistilta näkyvät kuusten lomasta kauniit peltomaisemat. Pariskunnan Hugo-koira poseeraa kameralle ammattilaisen ottein kuistin pöydällä ja Enrika kertoo Hugon toimineen aiemmin valokuvamallina.
Alempana rinteessä jyhkeä savusauna jo seisoo uusilla pilareillaan, joiden keskelle on valettu massiivinen betoniantura kiukaalle. Lähes metrin levyinen kiuas odottaa vielä muuraamistaan.
– Kiukaana toimii rautalieriö, jonka isäni ja paikallinen timpuri Timo Kelkka hakivat Erkon romuliikkeestä Forssasta vuonna 1997. Siinä on hyvä ja toimiva malli. Otin kuvia alkuperäisestä ja tarkoitus on rakentaa samanlainen uuteen paikkaan.
Isoisoisänsä Joose Lassilan Uusitalo kertoo olleen pioneerityyppiä, sekä lukutaitoinen, mikä on ollut ajalle harvinaista. Saunastaan Lassila teki monitoimirakennuksen, jossa on myös palvattu lihaa ja kuivattu viljaa.
– Tässä oli parvi ylempänä, joka on sittemmin purettu pois. Ensin vilja on levitetty parvelle kuivumaan ja sitten lapioitu lautatorvesta alas säkkeihin.
Saunaa ei ole koskaan modernisoitu niin, että siinä olisi ollut piipullista kiuasta. Siitä huolimatta se on toiminut kylän yhteisenä kylpyhuoneena niinkin myöhään kuin 1940-luvulla. Vuonna 1935 syntynyt kyläläinen Martti Salminen muistelee saunassa olleen joka toinen lauantai koko Nummikulman väki, yhdet löylyssä, toiset pesulla ja kolmannet vaatettamassa tai riisumassa.
– Varmaan vähän huonosti oli saunoja siihen aikaan, ei kunnollisia tai pienempiä saunoja, Risto Uusitalo spekuloi.
Ison saunan nosto-operaatio oli haaste, jota suunniteltiin huolella Kuljetus Karttusen asiantuntijoiden avulla.
– Kysymys oli, että puretaanko palikoiksi vai nostetaanko kerralla. Liinoilla nostettiin, vain pari kattopeltiä purettiin, että saatiin liinat kulmista läpi. Aika hyvin oli nosto suunniteltu. Ei pudonnut eikä mennyt kappaleiksi. Jos se siinä säilyisi seuraavatkin sata vuotta, Risto Uusitalo toivoo.