Rengasliikkeelle nousee halli Ruunalaan

0
Uuteen halliin on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon somerolaista osaamista. Seinäelementit ovat Areco Profilesilta ja kattotuolit RP-Elementiltä.

Ruunalan kauppa- ja yritysalueelle nousee uusi halli. Sen rakennuttaja on RP-Elementin yrittäjä Jouni Ruponen. Rakentajana on Rakennusliike Laaksokunnas.

Hallin vuokraa Someron Rengas. Alunperin yrityskolmikko Heli ja Markus Mäen ja Santeri Ruposen piti rakentaa yhteinen toimitila MH-Huolto-osan korjaamolle ja Someron Renkaalle.

– Kustannukset nousivat niin korkeiksi, että se suunnitelma lyötiin jäihin, kertoo Heli Mäki.

Halliin on tarkoitus päästä tekemään töitä ensi vuoden tammikuussa. Someron Renkaan vuokrasopimus vanhassa toimipaikassa Palman alueella päättyy tammikuun viimeinen päivä 2023.

– Hyvältä näyttää. Rakentaminen on edistynyt hyvällä aikataululla.

– Saamme toimivammat tilat. Rengashotelli muuttuu työntekijäystävällisemmäksi, kun renkaita pystytään nostamaan koneellisesti ylös ja työvaiheita jää pois, selvittää Heli Mäki.

Muuten toiminta jatkuu entisenlaisena. Yritysvastuussa on Santeri Ruponen. Hänen lisäkseen on kolme työntekijää ja sesonkeina lisäväkeä.

Uusi halli on kooltaan 720 neliömetriä.

– Siinä on puurunko. Mahdollisimman paljon on pyritty käyttämään paikallisten yritysten materiaaleja. Seinäelementit on Areco Profilesilta ja kattotuolit tietysti RP-Elementiltä, kertoo rakennuttaja Jouni Ruponen.

Hän tietää, mitä rakentaminen tänä päivänä on.

– Rakentaminen on kivaa, mutta kallista, hymyilee yrittäjä, joka valmistaa kattotuoleja neljän hengen työporukalla yrityksessään.

Ruponen sanoo viime kahtena vuotena RP-Elementillä olleen hyvin tilauksia.

– Nyt on sellainen kutina, että voi tulla notkahdus. Rakentajat ehkä siirtävät projektejaan maailmantilanteen vuoksi. Kustannukset ovat nousseet pilviin, erityisesti puun ja metallin myös.

Jouni Ruponen osti firman sen perustajalta Raimo Vuorelta 19 vuotta sitten.

– Ajattelin silloin, että haluan työn, jossa saa tehdä töitä lämpimässä katon alla, kertoo entinen rakennuspeltiseppä.

Työtä ovat antaneet pääasiassa yksityiset rakentajat kolmiossa Turku–Tampere–Helsinki.

– Rahtikustannukset nousevat turhan korkeiksi, jos mennään Somerolta kauemmas tuolta akselilta, selvittää Ruponen.

Hän olisi voinut jäädä eläkkeelle tässä kuussa. Mies tuumasi, ettei vielä ole kansaneläkkeen aika.

– Tykkään tehdä töitä. Kun nämä hommat lopetan, niin myyn firman ulkopuoliselle. Ajattelin, että poika jatkaisi, mutta hänellä on nyt kiinnostukset toisessa yrityksessä, rengasfirmassa. Mutta hyvä niin, että yrittää, toteaa isä pojastaan Santeri Ruposesta.