Talvi Keniassa

0

Mitä teet siellä? Miten saat aikasi kulumaan? Nämä ovat olleet yleisimpiä kysymyksiä, joita minulle on esitetty, kun olen kertonut viettäväni tulevan talven kuukaudet etätöissä Keniassa.
Luovan työn tekijän ja media-alan yrittäjän arkea lienee haasteellista hahmottaa. Monen mielestä ”lehtiin kirjoittelu” saati valokuvaus ei voi olla oikeaa työtä. Pandemia-aika teki etätöiden tekemisestä ymmärrettävämpää. Työhuoneeni on aina ollut siellä, missä minä ja tietokoneenikin.
Irtisanouduttuani lukion vanhemman lehtorin virastani, entiset opettajakollegat kyselivät vuosia, olenko vielä joskus ajatellut palata töihin.
Yritykseni Timantti-idea täyttää lokakuussa 20 vuotta. En ole hetkeäkään katunut, että jätin virkani lukion uskonnon, psykologian, elämänkatsomustiedon ja filosofian opettajana. Viihdyin hyvin opetustyössä, jota ehdin opiskeluaika mukaan lukien tehdä yli 10 vuotta kaikilla luokka-asteilla ja aikuislukiossa sekä erityisluokanopettajan väliaikaisissa viroissa.
Yrittäjän toimenkuvani on journalismista laajentunut viestintään, kouluttamiseen, valmentamiseen, matkailun edistämistyöhön ja matkojen kuten mediamatkojen ja karhusafarien suunnitteluun ja emännöintiin, kuvaesitys-luentoihin…
Jatkuvasti mietin myös uusia aluevaltauksia. Yrittäjyys on minulle elämäntapa, joka tarjoaa loistavan mahdollisuuden oppia ymmärtämään paremmin maailmaa, luontoa ja ihmismieltä.
Ajatus siitä, että ”aika kävisi pikäksi”, ettei olisi mitään tekemistä, on minulle täysin vieras. Yksi ihmisikä ei millään riitä kaikkeen siihen mielenkiintoiseen, mitä elämä tarjoaa!
Keniassa teen sitä, mitä olen yrittäjänä tehnyt maailmalla ja kotimaassa kaksi vuosikymmentä; teen töitä sekä nautin luonnosta ja elämästä.
Tukikohtani Keniassa on suomalaisen ystävättäreni kodin yhteydessä oleva pieni hotelli Naivashan pikkukaupungissa sadan kilometrin päässä pääkaupungista Nairobista. Naivashassa luonto tulee lähelle; muutamalla suojelualueella voi kävellä villieläinten seurassa. Käveleminen on turvallista, sillä esimerkiksi norsuja tai leijonia ei näillä alueilla ole, mutta kirahvit, seeprat, antiloopit, lukuisat linnut ja mainiot vihermarakatit jaksavat innostaa aina uudelleen ja uudelleen.
Elämä on haurasta ja arvaamatonta. Uutiset kertovat synkkiä totuuksia maailman ongelmista. Joka hetki meillä on kuitenkin mahdollisuus valita, antaudummeko murehtimisen ja valittamisen virran syöksykierteeseen vai olemmeko kiitollisia tästä hetkestä ja kaikesta siitä, mikä nyt on hyvin.

Päivi Arvonen
viestinnän ammattilainen, kirjoittaja, valokuvaaja, yrittäjä