Tammisen unelmapäivä kruunasi

0
Somuran ykkönen sunnuntaina ja Somurakupin voittaja kaudella 2022 - Miikka Tamminen.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Urheiluautoilijoiden Miikka Tamminen oli päivän valtias, kun moottorirata Somuran kilpailukausi päätettiin sunnuntaina Ässä JM XXXVII jokamiesluokan tapahtumaan.
Tamminen, 33, osallistui päivän aikana kahdessa eri luokassa kuuteen lähtöön ja voitti ne kaikki. Yleisen luokan ykköstila sinetöi samalla somerolaiskuljettajalle radan nimikkokilpailun, Somurakupin voiton vuonna 2022. Tamminen oli kuppivoittaja myös kausilla 2015, -16 ja -17.
Pilvipoutaisessa säässä ajettu Someron UA:n perinnerikas Ässä-kisa käynnistyi yleisen luokan lähdöillä. Osanottajia oli mukana kauden ennätysmäärä, 70, ja Somurakupin jännittäviä ratkaisuvaiheita oli jo aamupäivällä saapunut seuraamaan monisatapäinen yleisöjoukko.

Rattimiehen raju ratkaisu

Kolmen osakilpailun jälkeisissä yhteispisteissä kärjessä olleet THU-Teamin Joni Wiman ja Tamminen raivasivat semifinaalivaiheen lähtövoitoillaan tiensä A-finaaliin.
Asetelma päätöslähtöön oli kutkuttava, sillä Wiman oli kolme pistettä somerolaisen edellä ja kun tasapisteissä voitto olisi mennyt lohjalaisseuran edustajalle, oli Tammisen kärkeen yltääkseen pystyttävä repimään neljän pisteen ero Wimaniin.
Lähtösuoralla Tamminen jäi Wimanin ja tämän seurakaverin Eetu Peltolan taakse, mutta jo ensimmäisessä takamutkassa asetelmat vaihtuivat.
– Näin, että kavereilla oli menossa mutka pitkäksi ja päätin yrittää ohitusta heidän välistään. Rakoa ei ollut paljon, mutta ohitus kuitenkin onnistui ja kärkeen päästyäni keskityin vain siihen, että pystyn pitämään paikkani loppuun asti, Tamminen kertasi A-finaalin ja samalla Somurakupin ratkaisunhetkiä.
Varikolla voittajaa odottivat kymmenet onnittelijat ja tunnelmien tunnustelijat.
– Ihan h…tin hyvältä tuntuu! Auto toimi hienosti, eikä muitakaan ongelmia ollut. Tämä oli minulle kahdeskymmenes yleisen luokan voitto tällä radalla ja edellisestä ehtikin jo kulua pitkä aika, Tamminen riemuitsi.

Viisivuotinen jahti päättyi

Edellisen kerran Tamminen juhli yleisen luokan voittoa Somuralla elokuussa 2017, eli runsaat viisi vuotta sitten. Kärkikolmikkoon hän on tuon jälkeen yltänyt useastikin ja tuuppariluokasta on irronnut ykköstiloja, mutta yleisen luokan voitto on silti kuljettajienkin keskuudessa aina omassa arvossaan.
– Kaikenlaista epäonnea on tähänkin kauteen mahtunut ja sen vuoksi tämä voitto maistuu erityisen hyvältä. Esimerkiksi eilen Hyvinkään kisan A-finaalissa vaihdelaatikko hajosi ja putosin kärkipaikalta kuudenneksi, Tamminen muisteli lauantain ”lähes täydellisesti” sujunutta kisaa.
Somuran edellisessä kisatapahtumassa Tamminen kaasutteli tuuppariluokan voittoon ja oli vaihteisto-ongelmien myötä yleisen luokan kuutonen. Kauden neljässä Somuran tapahtumassa Tamminen oli mukana kaikissa (8) yleisen luokan ja tuuppareiden A-finaaleissa, eli hänen suoritusvarmuutensa kotiradalla oli aivan omaa luokkaansa läpi kauden.
Wimanin jäätyä A-finaalissa neljänneksi, Tamminen nousi kolmen pinnan takamatkalta Somurakupin voittoon viiden pisteen erolla. Someron UA:n Jere Piekkala jäi sunnuntaina täpärästi A-finaalin ulkopuolelle, mutta seitsemännen sijan tuottamat pisteet nostivat vuosina 2018 ja -19 Kupin voittaneen somerolaisen tämän kauden kokonaistilastossa viidenneksi.

Lehtinen pappaluokan kakkonen

Voittohulinan keskeltä Miikka Tamminen irtautui vielä kisaamaan tuuppariluokkaa, joka sujui häneltä yhtä lennokkaasti kuin päivän avauslähdöt. Kolme peräkkäistä lähtövoittoa nostivat somerolaisen 37. Ässä JM:n tuplavoittajaksi.

Muista Someron UA:n kuljettajista luokkansa kärkikolmikkoon kiihdytteli seniorikuskien pappaluokassa toiseksi sijoittunut Ari-Pekka Lehtinen. Aleksi Raittinen oli puolestaan järjestävän seuran ykkösnimi etuveto-/kardaaniluokassa, jossa hän ylsi A-finaaliin ja siinä kuutossijalle.
Tamminen siis saalisti kauden aikana Somuralla kaikkiaan kolme luokkavoittoa. Hänen lisäkseen luokkiensa ykköseksi ajoivat kertaalleen Timo Koivunen (Evk) ja Jari-Matti Salo.

Tuloksia Ässä JM XXXVII-jokamiesluokan kilpailusta:

Yleinen luokka:

1) Miikka Tamminen SomUA, 2) Tomi Hongisto KokeUA, 3) Timo Ruoppa LuuUA, 4) Joni Wiman THU-Team, 5) Eetu Peltola THU-Team, 6) Arttu Lampinen RaisUA, 7) Jere Piekkala SomUA… 14) Jari-Matti Salo SomUA, luokassa 70 osanottajaa

Naiset: 1) Emilia Hongisto KokeUA, 2) Mira Wiman THU-Team, 3) Janina Salo MynUA, 20 osanottajaa

Nuoret: 1) Kaapo Ahola LopUA, 2) Akseli Ruoppa AnkUA, 3) Santtu Timperi VihUA, 17 osanottajaa

Etuveto-/kardaaniluokka: 1) Harri Laapotti LopUA, 2) Jussi Saarni SatUA, 3) Sami Kukkonen V-SUA… 6) Aleksi Raittinen SomUA… 12) Matti Virtanen SomUA, 32 osanottajaa

Pappaluokka: 1) Mika Kukkumäki VaToSUA, 2) Ari-Pekka Lehtinen SomUA, 3) Sauli Haavisto HuiUA… 10) Risto Uunimäki SomUA, 20 osanottajaa

Tuuppariluokka: 1) Miikka Tamminen SomUA, 2) Janne Korhonen AnkUA, 3) Eetu Peltola THU-Team, 31 osanottajaa

Kauden 2022 Somurakupin

epäviralliset loppupisteet:

1) Miikka Tamminen SomUA 56, 2) Joni Wiman THU-Team 51, 3) Saku Vasenius THu-Team 31, 4) Mikko Kosonen RaisUA 30, 5) Jere Piekkala SomUA 29… Timo Koivunen SomUA 8, Lauri Laine SomUA 6, Jari-Matti Salo SomUA 1.