Tautista aikaa

0
Terveydenhoitajan huoneen ovessa on ohjeet, kuinka kädet pitää pestä ja miten aivastetaan oikein, jotta virukset eivät leviä.

Influenssa, korona vai ihan tavallinen flunssa? Yksi jos toinen potee oireita, joista ei varmuudella tiedä, mistä on kysymys.
Koronarokotteita on useimmilla useita, mutta Terveystalo muistuttaa, että myös influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella.
Influenssa on tavallista nuhakuumetta eli flunssaa harvinaisempi ja vakavampi vaiva.
Perusterveellä ihmisellä influenssan hoidoksi riittää useimmiten lepo, särkylääke ja runsas nesteytys. Jos sairastunut tai sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat kuuluvat riskiryhmään, voi muiden sairauksien poissulkeminen olla paikallaan.
Tällöin pikadiagnostiikka on kätevä apu: pumpulipuikolla limakalvolta tai nenästä otettavasta näytteestä voidaan selvittää 20 minuutissa, mikä virus on kyseessä.
Sairastuneen pitää muistaa, että vaikka oma olo olisi vielä terve, hän saattaa tartuttaa muita. Siksi influenssarokote kannattaa ottaa, vaikka ei itse kuuluisikaan riskiryhmään: näin suojaa sairastumiselta myös läheisiään. Influenssarokote suojaa myös jälkitaudeilta.
Myös koronan myötä opitut hygieniatavat kannattaa pitää yhä mielessä.