Teippauksellasuojaa ja näyttävyyttä veneisiin ja autoihin

0
Veneisiin saadaan näyttävyyttä ja suojaa teippauksen avulla.

Teksti Timo Kalenius

Somerolta käsin toimiva Suomen Erikoisteippi Oy on erikoistunut autojen ja veneiden yliteippauksiin sekä erilaisiin tulosteisiin aina suurkuvatulosteista julisteisiin, ulkomainonnan kyltteihin ja opasteisiin. Firman on 2010 perustanut Mika Sirro ja tällä hetkellä se työllistää hänen itsensä lisäksi kolme vakituista työntekijää.
Autojen ja veneiden yliteippaukset yleistyivät 2000-luvun alussa, ja esimerkiksi veneisiin niitä tehdään jo yhtä paljon kuin autoihinkin.
Teippauksella suojataan veneen tai auton pinta naarmuilta ja UV-säteilyltä. Värivalikoima on laaja ja teippaukset ovat helposti uusittavissa tai vaikka korvattavissa uudella erivärisellä teippauksella.
– Pystymme tulostamaan oikeastaan kaiken, mihin tulostamista tarvitaan ja vieläpä usealle eri pohjallekin alkaen akustointilevyistä isoihin kolmemetrisiin metallilevyihin ja kaikkeen siltä väliltä, kertoo toimitusjohtaja Mika Sirro.

– Suurimmat asiakkaamme ovat venepuolelta, sillä nykyisin melkeinpä jokaisessa veneessä on jotain teipattua ja joissakin isommissa veneissä koko kylki saattaa olla teipattu. Veneiden valmistajat työllistävä meitä paljon ja heille toimitammekin suoraan tehtaalle kaavojen mukaan leikatut valmiit teippisarjat, jotka heidän omat asentajansa sitten asentavat. Olen kouluttanut kaikkien asiakastehtaiden asentajat, koska meillä eivät riitä resurssit niitä itse asentamaan, jatkaa Sirro.
Miljoonan vuosittaisesta liikevaihdosta veneteollisuuden osuus on noin 60 prosenttia tuotannosta. Asiakkaina ovatkin kaikki isot veneitä ja moottoreita Suomessa myyvät firmat, kuten Yamaha, Buster, Yamarin ja Axopar sekä useita muita pienempiä merkkejä.
Vientiin menee noin 30 prosenttia ja loput liikevaihdosta tulee autojen yliteippauksista ja suurkuvatulosteista. Jonkin verran tehdään myös lasien tummennuksia.
– Varsinkin alumiiniveneitä teipataan senkin vuoksi, että niissä ei oikein maali tahdo pysyä tai ainakin se alkaa helposti suolavedessä hilseilemään. Kokemuksemme mukaan teippi taas ei me juuri miksikään. Teippaukset on helppo pitää puhtaana sekä tarvittaessa uusia, toteaa Sirro.

Myös urheiluautoja teipataan paljon läpinäkyvällä kalvolla, tai värillisellä, mikäli väriä halutaan vaihtaa.
– Kalvolla saadaan hyvä suoja maalipinnalle. Autoa myytäessä teippi voidaan poistaa ja maalipinta on uutta vastaavassa kunnossa. Silloin autosta saa ehkä myös paremman hinnan, aprikoi Mika Sirro.

– Se, mitä ei voida teipata, tulee vastaan aika harvoin, mutta esimerkiksi autojen maalaamattomat muovipuskurit ovat sellaisia, joissa ei teippi pysy.
Teippauksien lisäksi palveluun kuuluvat logojen graafinen suunnittelu ja toteutus ajoneuvoihin, kiinteistöihin ja kyltteihin sekä kuvanmuokkaukset, kuvista vektoroinnit ja muut kuvankäsittelyt.
– Korona-pandemian alkaessa kaikki pysähtyi hetkeksi, mutta sitä kesti vain pienen aikaa. Sen jälkeen kaikki oikeastaan räjähti käsiin ja töitä oli niin paljon kuin vain ehdimme tekemään. Pientä viivästymistä toimituksissa materiaalien saannin suhteen on ollut, mutta nyt aletaan jo palamaan normaalitilanteeseen ja näkymät tulevaisuuteen ovat hyvät, sanoo Mika Sirro.