
Hava Oy haluaa kehittyä ja kasvaa, mutta hallitusti
Hava Oy on vuoden 2022 yritys Somerolla. Yrittäjäkolmikko Ville Karjalainen, Tommi Raitisto ja Marko Toivonen uskoo vahvasti kahden toimialansa lvi-urakoinnin ja rakennusmoduulien rakentamisen tulevaisuuteen.
Somerolainen Marko Toivonen on ollut lämpö-, vesi- ja ilmastointialan yrittäjä pitkään. Hän perusti Havan Pitkäjärvelle vuonna 2011.
Noin 10 hengen tiimin työt ovat olleet Etelä-Suomessa, nyt pääosin Salon, Turun ja pääkaupunkiseudulla.
– Eniten teemme töitä rakennusliikkeille. Energiaremontteja on myös paljon, kertoo Marko Toivonen.

Viime vuoden kesällä mukaan yritykseen tulivat Karjalainen ja Raitisto. Syntyi Havamodules, yrityksen toinen kivijalka. Se valmistaa autojen pesuhalleja, tai oikeastaan tiloja, moduuleja, joista muodostuu yksi kokonaisuus pesuhalli seinineen, lattioineen, kattoineen, tekniikkoineen, koneineen kaikkineen.
– Me uskomme tähän tuotteeseen ja eritoten tapaan, jolla se tehdään. Eli rakennetaan sisällä hallissa kokonaan valmiiksi. Koko paketti kuljetetaan paikoilleen tekniikkoineen kaikkineen, kertovat miehet, jotka tutustuivat toisiinsa tehdessään töitä Teijo-Taloilla.
– Me ollaan kehitetty toimiva paketti, tiivistää Ville Karjalainen.

Betoniperustus on kiinteä osa tilamoduulia. Autopesutilan sinkitty ja maalattu teräsrunko on hallitilan ulkopuolella, jolloin se ei altistu pesuvesien kemikaalirasituksille. Pesuhallin seinissä on likaa hylkivä ja helposti pestävä levytys.
Elastisella akryylipinnoitteella pinnoitettu betonilattia on helppo pitää puhtaana. Pinnoite on nostettu seinän alareunalle vesitiiviiksi pinnaksi. Elastisuuden ansiosta pinnoite pysyy ehjänä myös tilojen siirto- ja kuljetusvaiheessa.
Pesukone asennetaan Havamodulesin tehtaalla valmiiksi, joka nopeuttaa asennusta tontilla. Tontilla tila lasketaan paikoilleen, kytketään kunnallistekniikkaan ja tehdään pihat valmiiksi.
Lyhyimmillään kestää 2 kuukautta saada moduuli käyttövalmiiksi, normaalisti 2–4 kuukautta. Maarakennustyöt tontilla vievät noin 2 viikkoa.

Tila kuljetetaan tehtaalta tontille, jossa paikalleen siirtoon ja asennukseen kuluu päivä. Tämän jälkeen kytkentä- ja viimeistelytöihin sekä pihan viimeistelyyn menee viikko.
Mukana alihankkijoina on rakentamisen ammattilaisia. Esimerkiksi terästyöt tekee somerolainen I-Metalli. Halliin tulee huopakaton tekijä Tampereelta, lattian Loimaalta ja sähkö- ja automaation Salosta.
Havalla on 10 työntekijää. Kun siihen lisätään alihankkijoiden työntekijät, niin hallilla pyörii aikamoinen joukko, jotta moduulit saadaan kuntoon.
– Kun tehdään yhdessä paikassa, niin työt luistavat, sanoo Karjalainen.

Iloa yrittäjäkolmikolle tuo hyvä ammattitaitoinen työporukka, ja kun työt sujuvat soljuvasti vaiheesta toiseen. Saadaan tuote valmiiksi ajallaan asiakkaalle.
Tommi Raitisto uskoo, että sisällä rakentaminen tulee entisestään kasvamaan. On ajateltava esimerkiksi kosteusjuttuja ja työturvallisuutta.
– Saimme pään auki nopeasti. Tänä vuonna valmistuu kymmenen pesuhallia. Nyt on vaan tehty, vielä ei ole ehditty suunnittelemaan markkinointia, kertoo Karjalainen.
Tommi Raitisto arvioi, että Suomessa on selkeästi tarvetta uusille pesuhalleille.
– Ja tämä on siitä hyvä tuote, että samalla tavalla moduulein voi rakentaa muitakin tiloja. Kehittämistä riittää. Paikoilleen ei saa jäädä, mutta nyt mennään näin ja näillä pesuhalleilla, sanoo Karjalainen.
– Ei kasvateta yritystä liian suureksi. Pitää olla hallittua kasvua, ei rynnätä suinpäin eteenpäin, jatkaa Raitisto.
Trio sanoo, että yrityksen perusta on hyvä idea ja tuote.
– Mutta hyvä tuote ei riitä. Paljon tekeminen on ihmissuhteista kiinni; miten kemiat natsaavat, kun yhdessä tehdään ja yritetään, pohtii Karjalainen.
Ihmissuhdetaitoja tarvitaan kaikessa; markkinoinnissa, myymisessä ja asiakassuhteiden ylläpitämisessä.
– Hoidetaan asiakkaat hyvin ja pidetään heidät tyytyväisinä, niin se sanoma kiirii eteenpäin. Piirit ovat pienet: niin hyvä kuin huono palaute leviää nopeasti, tietää Karjalainen.
Yrityksen kotipaikka on Somero. Moduuleja tehdään Salossa. Kruusilasta Muurlasta löytyi sopivat tilat entisen Vehasen Sahan hallista.
– Etsimme tuotantotiloja laajalta alueelta. Täällä oli tarpeeksi korkea halli. Tarvitaan yli seitsemän metriä korkeutta, jotta voi tehdä katollakin hommia, ja on oltava myös isot ovet, selvittää Tommi Raitisto.
Noin 1 600 neliön tuotantotilat lunastetaan omaksi tänä vuonna, ensi vuonna neliöitä tulee lisää 1100.
Vanhan Ykköstien varsi tuntui hyvältä paikalta lähteä viemään pesuhalleja pitkin Suomea. Viimeisin pesuhalli matkasi Lohjalle. Nyt tekeillä olevan rakennelman määränpää on Kemi.
Hava Oy:n liikevaihto tulee olemaan tänä vuonna noin 4 miljoonaa euroa. Kasvua on edellisestä vuodesta miljoonan verran.
– Autojen uusille pesuhalleille on nyt kysyntää, samoin energiaremonteille. Ensi vuosi on turvattu. Se on onnellinen tilanne, kertoo kolmikko.
Ylimääräistä ajateltavaa ja työtä on tuottanut maailmantilanne. Materiaalien saatavuudessa on ollut vaikeuksia.
– Toimitusajat ovat venyneet päivistä viikoiksi ja kuukausiksi. Ennakoida pitää aina vaan enemmän, jotta pystymme pitämään sovitut aikataulut asiakkaiden kanssa. Hinnankorotukset ovat olleet huimia puussa ja teräksessä. Me emme ole voineet korottaa urakkahintoja, kun sopimukset on tehty tietyin ehdoin jo aiemmin Ukrainan sotaa, kertoo Marko Toivonen.
Iloa tuottaa moni asia, erityisesti yhteistyö muiden osaajien kanssa.
– Onhan se kiva, että olemme onnistuneet tuotteissamme, toteaa Ville Karjalainen.
– Työt on turvattu monelle, sanoo Tommi Raitisto.
– Hienoa, että noteerataan se työ, mitä olemme tehneet, sanoo Marko Toivonen Someron Vuoden 2022 yritykseksi valintaa.