Vapaaehtoistoiminta toimintakyvyn ylläpitäjänä sekä toimintakyvyn tukena

0

Onkohan vapaaehtoistoiminta eli palkaton auttaminen kaikkein yleisin yhteiskuntaa ylläpitävä toimintatapa eri muodoissaan? Sen avulla tehdään paljon hyviä asioita, joita yhteiskunta ei pystyisi palkkatyöllä hoitamaan.
Somerollakin vapaaehtoistoiminta näkyy ja kuuluu monessa paikassa, vaikka ei pidä itsestään ääntä.
Tekijöitä on paljon ja autettavia on paljon. Koemme helposti sen vain yhtenä vanhustyön muotona, mutta mieti, mitkä kaikki pyörivät vapaaehtoistoiminnan varassa. Svenssonin palvelut, urheiluseurat, harrastusseurat (pois lukien Somero-opiston palkallisia henkilöitä), tanssiseurat ja lavat, maamiesseurat, ampumaseurat, vanhustyön tuki, eläkeläisyhdistykset monimuotoisine toimintoineen, kesäteatterit, kaikki muut yhdistykset, martat, maatalousnaiset, monet yksittäiset henkilöt. jotka pyyteettömästi auttavat naapureitaan, ystäviään tai ihan vaan kaikkia auttamisen ilosta. Esimerkiksi käyvät ulkoiluttamassa vanhuksia. Omaishoidon korvauskin on niin vähäinen tehtyä tuntia kohti, että oikeastaan sekin on vapaaehtoistoimintaa, vapaaehtoista joka tapauksessa. Pakolaisten auttajat, seurakuntatyötä korvauksetta tekevät ja niin edelleen. En osaa kaikkia edes luetella, mutta paljon niitä on.
Osa ihmisluontoa on hyvän mielen kokeminen, kun huomaa olevansa hyödyllinen ja voi auttaa yhdistystä, seuraa ja vaikka yksittäistä ihmistä. Päivä on pelastettu, kun saa vaikka naapuria autettua lumitöissä tai muussa sellaisessa. Siihen kun lisätään yhdessä tekemisen ilo ja ryhmään kuulumisen tunne, niin perusteet vapaaehtoistoimintaan alkavat olla suurin piirtein kasassa.
Taloudellinen merkitys kaikilla toiminnoilla yhteensä on valtavan suuri. Melkein huimaa, kun ajattelee, kuinka korkea verotuksen pitäisi oikein olla, jotta kaikki tuo ilman korvausta tehtävä työ tulisi hoidettua. Eikä mistään saisi edes tarpeeksi työvoimaa niiden tekemiseen. Yhdistykset ja muut auttajat tekevät tärkeää työtä. Saamme olla kiitollisia siitä ja voimme itse olla mukana auttamassa joko hetkittäin tai jatkuvasti kukin oman tilanteensa mukaan.

Iloa vapaaehtoisuudesta