Voimalla voitokkaita kauden päätöksiä

0
Oliver Helenius (10) kunnostautui kauden päätöskierroksella sekä SoVon miesten että P17-sarjan joukkueissa.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Voiman miesten jalkapallojoukkue päätti kautensa viime lauantaina 3–1 (3–0) kotivoittoon Marttilan Murrosta.
SoVolla ei ollut päätöspelissä minkäänlaista sijoituksellista panosta ja Murrollakin oli vain teoreettinen mahdollisuus nousta Länsi-Suomen alueen Kolmosen A2-lohkon lopputaulukossa seitsemänneltä sijalta kuudenneksi.
Juniori-ikäinen Oliver Helenius siirsi kotijoukkueen 1–0 johtoon vajaan varttitunnin pelin jälkeen. Verneri Salomaa tuplasi johdon hetkeä myöhemmin ja Helenius johdatteli toisella osumallaan somerolaiset kolmen maalin karkumatkalle ennen taukoa.
Heleniukselle ottelu oli kauden kuudes miesten sarjassa ja hän nosti maalisaldonsa neljään. Sillä irtosi SoVon maalipörssissä jaettu ykköspaikka, yhdessä Jasper Jooselan ja Kasperi Laineen kanssa.
Kolmesta viimeisestä ottelustaan SoVo keräsi seitsemän pistettä, mutta jäi kuitenkin lohkossaan viitossijalle, neljän pisteen päähän sarjanoususta. Somerolaisten, kuten monien muidenkin joukkueiden osalta kautta pilasivat ja sarjataulukkoa sekoittivat peräti neljän A2-lohkon joukkueen luopumiset sarjapaikastaan.

SoVon maalintekijät kauden 2022 Kutosessa (mukana myös myöhemmin mitätöityjen pelien maalit): Kasperi Laine, Jasper Joosela ja Oliver Helenius 4, Markus Nieminen, Samuli Laine ja Vadym Kiktiev 3, Akseli Hakamäki, Micky Enqvist ja Verneri Salomaa 2, Mikko Kaase, Kaapo Nikander, Elmeri Andersson, Joona Helmi, Rasmus Grönholm ja Joni Vuorela 1.

Useimmin mukana kokoonpanossa: Vuorela (14/16 ottelua), Kiktiev (14), Niko Rikkilä (13), Nieminen (12), Grönholm (12), Salomaa (12), Antti Pirttilä (12) ja Tommy Lundberg (12).

Naisten kausi päättyi eilen

Voiman naisten joukkue on pelannut eilisillan myöhäisotteluna kauden viimeisen pelinsä alueellisen Nelosen A-lohkossa. SoVo on Raisio Futiksen kakkosjoukkueen vieraana tavoitellut kauden toista voittoaan, mutta sarjasijoituksiin ottelun lopputuloksella ei ole ollut vaikutusta.
Viime lauantaina SoVo pelasi kauden viimeisen kotiottelunsa, jossa vieraana ollut porilainen Musan Salama/2 oli parempi maalein 4–0 (1–0). Keskinäinen yhteenotto oli näiden joukkueiden tämän kauden ensimmäinen, sillä SoVo joutui pelaajapulan vuoksi antamaan kevätkierroksen vierasottelusta luovutusvoiton.
MuSa iski lauantain avausmaalin heti alkuminuuteilla, mutta sen jälkeen peli eteni lähes viisikymmentä minuuttia maalittomassa tasatahdissa. Myös SoVo onnistui rakentelemaan tukun kohtalaisen hyviä maalipaikkoja, mutta yksikään niistä ei johtanut toivottuun lopputulokseen.

P17-joukkue päätti voittoon

Voiman vanhimmat juniorit päättivät hienosti sujuneen kautensa P17-ikäluokan Kolmosessa maukkaaseen kotivoittoon. Perjantai-illan vieraana ollut Loimaan Palloseura antoi tiukan vastuksen, mutta joutui taipumaan voitontahtoiselle kotijoukkueelle maalein 2–1 (1–1).
Akseli Hakamäki vei Voiman 1–0 johtoon jo neljännellä peliminuutilla. LoPS sai ansaitsemansa tasoituksen varttia myöhemmin ja kauden viimeiselle pelijaksolle lähdettiin 1–1 tasalukemista.
Lopulliseksi jäänyt ratkaisu nähtiin toisen jakson kahdeksannella minuutilla. Kotijoukkueen Eero Lehtinen oli vapaapotkun jälkitilanteessa valppaana ja täräytti kauden avausmaalinsa otolliseen paikkaan.
Seuraavalla kymmenminuuttisella Oliver Helenius esitti parikin taidokasta laukausta, jotka kuitenkin päätyivät LoPS-vahdin torjuntaan ja maalin yläputken kolisteluun.
Loimaalaiset jahtasivat lopussa vimmatusti tasoitusta, mutta SoVon uhrautuva joukkuepuolustus ja maalivahti Ilmo Nokka pitivät pintansa päätösvihellykseen asti.

KaaPo vei karsintapaikan

Voitto nosti SoVon pariksi päiväksi Kolmosen syys-sarjan kärkeen, kunnes Kaarinan Pojat otti odotusten mukaisesti sarjapisteet tyvipään vastustajaltaan ja sinetöi A1-lohkon ykköstilansa. Näin kaarinalaisten kausi jatkuu ottelulla naapurilohkon voittanutta Porin FC Jazz/YJ:tä vastaan ja tuon pelin voittaja kuittaa nimiinsä sarjapaikan ensi kevään Kakkosesta.
KaaPo pelasi jo kuluneen kauden kevätpuolen Kakkosessa, joten SoVo jätti syyskaudella taakseen kaikki läpi kauden kolmosta pelanneet joukkueet. Suoritus oli erinomainen, etenkin, koska somerolaisjoukkue koostui P17-sarjaan ”alaikäisistä” pelaajista, jotka saavat jatkaa samassa sarjassa myös ensi kaudella.
– Hyvä maku jäi tästä kaudesta suuhun. Pojat halusivat ottaa viimeisestä pelistä voiton ja taistelu oli sen mukaista, läpi juniori-ikäluokkien tätä SoVon nykyistä P17-joukkuetta luotsannut Henri Hakamäki kiitteli suojattejaan.
Pitkäjänteinen työ näkyy paitsi pelaajien henkilökohtaisten taitojen kehittymisenä, niin myös joukkueen yhteen hitsautumisena. Yhtään liioittelematta ja muiden joukkueiden suorituksia väheksymättä voidaan esimerkiksi kuluneen kauden esityksistä sanoa, että P17-joukkueelta nähtiin koko SoVo-jalkapallon saumattominta yhteispeliä.
Valmentajan mukaan kauteen lähdettäessä ajatuksena oli, että omaa peliä saadaan kehitettyä koko ajan paremmaksi. Siinä joukkue onnistui ja tulokset paranivat niin kauan kuin ryhmä pysyi kohtuullisesti kasassa.
– Syksyllä tuli jonkin verran loukkaantumisia ja sairasteluja ja muutamat pelaajat aloittivat koulun muilla paikkakunnilla. Joitakin pelejä jouduimme vetämään aika niukalla kokoonpanolla ja tästä johtuen loppukauteen tuli pieniä notkahduksia, Hakamäki selvitti.
Lohkovoitto ja samalla nousukarsintapaikka lipesi Someron poikien otteesta käytännössä toiseksi viimeisellä kierroksella, kun SoVo taipui johtoasemasta tappioon Salon Palloilijoita vastaan.

Hakamäki jälleen maalikuningas

Kevät- ja syys-sarjat yhteenlaskien SoVon nuorukaisille kertyi kauden aikana 17 sarjaottelua. Näistä se voitti kymmenen, pelasi kerran tasan ja hävisi kuudesti. Maaliero (37–33) jäi onnistuneen loppukauden ansiosta neljän maalin verran plussan puolelle.
Joukkueensa ja myös sarjojensa maalitykkinä kaudesta toiseen kunnostautunut Akseli Hakamäki viimeisteli kevätkaudella yhdeksän ja syksyllä kuusi maalia. Hän oli koko kauden Kolmosen A1-lohkoa pelanneista paras maalintekijä.

SoVon P17-joukkueen (koko kauden) maalintekijät: Akseli Hakamäki 15, Leevi Salo ja Matias Koskinen 4, Markku Aaltonen 3, Micky Enqvist, Aimo Kurvinen, Atso Pätäri ja Frans Fonsell 2, Oliver Helenius ja Eero Lehtinen 1.

Kauden aikana useimmin kokoonpanossa: Sebastien Galuszka (17), Hakamäki (17), Helenius (17), Ilmo Nokka (16), Leevi Salo (16), Pätäri (16), Aaltonen (15), Veeti Salo (15) ja Nuutti Vartemaa (15).

Miesten Kutonen, lohko A2:n lopputaulukko:
Torre Calcio 12 8 2 2 39-10 26
FC KyPS 12 7 1 4 34-25 22
________________________________
PiPS/2 12 6 1 5 33-30 19
TuNL 12 6 1 5 21-31 19
SoVo 12 5 3 4 28-19 18
ÅCF/2 12 2 3 7 19-32 9
MarttMu 2 2 1 9 16-43 7

Torre Calcio ja FC KyPS nousevat Vitoseen. APU, SauvU, FC NuoTeePee ja LoPS/2 luopuivat sarjapaikastaan.

P17 Kolmonen, lohko A1:n syys-sarjan lopputaulukko:
KaaPo 8 6 2 0 45- 2 20
_____________________________
SoVo 8 6 0 2 20-14 18
SalPa/2 8 5 1 2 21-21 16
MaPS 8 5 0 3 17-16 15
LoPS 8 4 1 3 24-24 13
PiPS/PaiHa YJ 8 4 1 3 24-20 13
PeU 8 2 0 6 14-30 6
FC KyPS 8 1 0 7 9-22 3
TPK/2 8 0 1 7 9-34 1

KaaPo nousukarsintaan. FC Inter/3 luopui sarjapaikastaan.