Vuonna 2012: Yhdysvallat ja Somero nousevat messujen teemaksi

0

Somero-lehti 12.10.2012

Teksti Sauli Kaipainen

Helmikuussa Someron kirjastonjohtaja Elina Rasa sai sähköpostiviestin Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettulalta.
– Kettula kirjoitti juhlallisesti, että idea Somerosta ja Yhdysvalloista messuteemana oli saanut kannatusta Turun kansainvälisten Kirjamessujen päätoimikunnassa. Jälkeenpäin olen saanut kuulla, että Somerosta Kettulalle ovat vihjanneet mukavasti monetkin ihmiset, Elina Rasa kertaa hankkeen alkuvaiheen tapahtumia.
Elina Rasa kehuu, että Somerolla reagoitiin asiaan nopeasti.
– Muutamassa päivässä tuli Leo Haltsoselta ja Taija Rannalta myönteinen kannanotto, että mukaan lähdetään.
Ohjelmapäällikkö Kettulalta tuli tämän jälkeen viesti kieltää asian julkistaminen, koska Yhdysvaltain osuus messuilla ei ollut vielä varma. Elina Rasa pääsi kuitenkin vastaamaan, että kaupunginhallitus oli näyttänyt hankkeelle vihreää valoa. Loistavaa! kuului Kari J. Kettulan vastaus.
Virallisen päätöksen saaminen Yhdysvaltain osuudesta kesti pitkään, osittain suurlähettiläsparin kiireiden ja lomien takia.
– Uudeksi Kirjamessujen ohjelmapäälliköksi valittiin Tasavallan Presidentin puoliso Jenni Haukio, jonka kanssa yritimme myös monta kertaa järjestää ensimmäistä suunnittelutapaamista tänne Somerolle, mutta presidenttiparilla toki riittää kiireitä. Kunnes tämän vuoden messujen lehdistötilaisuudessa julkistettiin Yhdysvallat ja Somero -teema.
Seuraavat Kirjamessut ovat Turussa 4.–6.10.2013. Ensimmäinen ideariihi kokoontui Kiiruun talossa tällä viikolla. Palaverin koolle kutsuneen kulttuurituottaja Eeva Petterssonin kanssa todettiin, että Someron osastosta tehdään hyvä ja edustava, joka markkinoi ja tuo suurelle yleisölle esille Someroa edustavasti. Petterssonin lisäksi mukana olivat Tanja Alenius, Eija Komu, Keanne van de Kreeke, Kai Linnilä, Heikki Paakkanen, Elina ja Risto Rasa, Sari Savikko, Taija Ranta ja Ilkka Ärrälä.
Suomen vanhimmat, jo 21. kerran järjestetyt kirjamessut tekivät tänä vuonna kävijäennätyksen: 24 460 vierailijaa. Teemat Espanja ja Rauma painuivat kävijöiden mieliin.
– Tekemistä riittää paljon, ja aikaa on puoli vuotta. Messujen esitteet menevät huhtikuussa painoon ja niissä Someron osuus pitää olla täysin valmiiksi mietitty. Pitää löytää projektille päävetäjä ja mukaan paljon osaavia ja innokkaita tekijöitä, Elina Rasa innostaa.
Kirjamessujen viestintäpäällikkö Taina Pärkö-Luotosen odotukset Somerosta ovat korkealla.
– Somero on tosi moni-ilmeinen paikkakunta. Teemoista tulee aina kaupunkien näköisiä ja tuntuisia, joten odotan mielenkiinnolla, mitä kaikkea somerolaiset saavat tänne Turkuun aikaiseksi!

Heikki Paakkanen Amerikka sarjakuva-albumi sarjakuvakirja kansikuva kansi