Biljardissa ja snookerissa sarjat käynnissä

0
Samu Parilo ...

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Pool-biljardin ysipallopelissä on meneillään jo yhdeksäs vuotuinen Someron ranking-mestaruussarja. Ottelut pelataan tuttuun tapaan keilahallissa järjestettävissä turnaustapahtumissa.
Kevääseen saakka jatkuvan kauden neljästätoista turnauksesta on ehditty pelaamaan kolme. Osanottajia on ollut hieman edelliskausia vähemmän, yhteensä kahdeksantoista, joista kerralla on ollut paikalla parhaimmillaan kymmenen pelaajaa.
Forssan seudun pelaajat ovat palanneet joukolla mukaan Someron ysipallokisoihin ja tehneet sen vakuuttavin ottein. Jo kaksi osakilpailua voittanut Samu Parilo on yhteispistetilastossa selvässä johdossa ja kärkiseitsikkoon mahtuu kaksi muutakin saman suunnan edustajaa.
Viime lauantain loppuottelussa Parilo otti 5–2 voiton paikalliskilpailijastaan Jarno Rautasesta. Kisan kolmonen oli finaalikarsinnan erin 2–4 Rautaselle hävinnyt somerolainen Janne Lindroos.
Kauden avauskisan voitti somerolaislähtöinen, keväällä 2019 ranking-sarjan mestaruuden saavuttanut Jani Lehto. Tuoreimmassa kisassa hän jakoi somerolaisen Antti Kaupin kanssa viitossijan ja yhteispisteissä Lehto on Parilon ja Lindroosin jälkeen kolmantena.

Snooker-sarjassa pitkiä pelejä

Myös keilahallin suositulla snooker-pöydällä saatiin tänä syksynä käyntiin oma kilpailusarjansa. Pelit etenevät mestaruuteen asti samanlaisella kaaviolla kuin biljardisarjassa, mutta lajin luonteesta johtuen ottelutahti on paljon verkkaisempi.
– Pisimmät pelit ovat kestäneet useita tunteja, joten niitä ei pelata yhteen putkeen montaa kuten ysipallossa. Pelaajat sopivat otteluajankohdasta keskenään ja pelaavat eriä siihen tahtiin kuin heille sopii, Someron Snooker-mestaruusturnauksessakin mukana oleva Janne Lindroos selvittää.
Sarjaan lähti mukaan kolmetoista, pääosin somerolaista osanottajaa. Otteluissa paremmuus ratkaistaan ”paras viidestä” -järjestelmällä, jossa voitto heltiää kolmella erävoitolla.
Sarjassa käytetään myös ottelukohtaisia tasoitushyvityksiä, eli kokemattomampi tai muuten ennalta altavastaajaksi arvioitu pelaaja saa voimasuhteiden tasoittamiseksi jokaiseen erään piste-etumatkan.
Muutaman peliviikon jälkeen sarja on voittajakaavion puolella edennyt tilanteeseen, jossa viisi tappioitta etenevää pelaajaa on kamppailemassa suorasta paikasta loppuotteluun. Janne Lindroos ja Mika Salminen ratkaisevat keskinäisessä ottelussaan toisen ”välifinalistin” ja toinen tulee ottelusta, jossa Karri Andersson kohtaa Olli Lehtisen ja Jani Lindroosin välisen mittelön voittajan.
Edellä mainitut pelaajat ovat siis toistaiseksi edenneet ilman häviöitä, eikä yksi tappio tässä vaiheessa katkaise kenenkään taivalta. Aiemmilla kierroksilla yhden tappion kokeneita pelaajia on niin sanotun häviäjäkaavion puolella odottamassa edellä mainituista pelaajista seuraavia vastustajiaan.

Ysipallon Someron ranking-mestaruussarjan 3/14 osakilpailun tuloksia:
Kärkisijojen ratkaisupelit: Jarno Rautanen – Janne Lindroos 4-1, Samu Parilo – Jani Lehto 4-1, Parilo – Rautanen 4-1, Jori Luoma-aho – Lehto 4-2, Lindroos – Antti Kauppi 4-0, Lindroos – Luoma-aho 4-3, Rautanen – Lindroos 4-2, finaali: Parilo – Rautanen 5-2.
Osakilpailun pisteet: Parilo 15, Rautanen 12, Janne Lindroos 9, Luoma-aho 7, Lehto ja Kauppi 5, Jussi Merivirta ja Jani Lindroos 4, Ari Mäkitalo ja Jussi Mäkinen 3.
Pistetilanne: Parilo 37, Janne Lindroos 21, Lehto 20, Luoma-aho 16, Jani Lindroos 13, Ville Tuomala 12, Rautanen 12, Merivirta 11, Toni Ahola 9, Mäkinen 7. (Pisteille on päässyt 18 pelaajaa. Kevään kausifinaaliin selviytyy pistetilaston kahdeksan parasta).