Kehitysvammapuolen asumispalvelut liki tuplaantuvat Somerolla – Kesän jälkeen valmistuva rivitalo harjakorkeudessa

0
Isot ikkunat ulos antavat kohteelle näyttävyyttä. Rakennuksen keskelle sijoittuu yhteisiä tiloja, seinät tulevat olemaan lehtikuusta ja katteeksi tulee bitumikermi.

Astora-Rakennus Oy:n vuokra-asuntotyömaa Somerolla on edennyt harjakorkeuteen. Katon rakentaminen alkoi tällä viikolla, ja työmaalämmöt saadaan kohteeseen vuodenvaihteen tienoilla.

Somerolaisittain kyseessä on tämän vuoden suurin rakennusprojekti. Ainakaan vielä ei ole tiedossa, että ensi vuonnakaan olisi alkamassa saman mittaluokan rakennushanketta.

Kohde on yksikerroksinen, bruttoneliöiltään noin 1 100 neliötä oleva puurunkoinen rivitalo, johon tulee 15 vuokra-asuntoa, kooltaan 28–29 neliötä. Kehitysvammaisille tulevissa kodeissa ja muissa tiloissa esteettömyys on keskeisessä roolissa.

Kehitysvammaisille on ollut Somerolla aiemmin 13 paikkaa Tuulentuvassa Leivonpellolla, joten uusi asuntola Kaislarannassa Svenssonintien varrella yli tuplaa kohderyhmän kodit täällä.

Vastaavan mestarin Joonas Ketosen vetämä pulpettikattoisen rakennuksen työmaa Svenssonintien varrella on edennyt harjakorkeuteen.

Rakennettavan kiinteistön omistaa MVH Tammi Oy, joka vuokraa tilat Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen (Kto) Varsinais-Suomen erityishuoltopiirille. MVH Tammi on saanut Aralta rahoituksia. Ensi vuoden alusta lukien käyttäjä tulee olemaan Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

MVH-Tammi puolestaan on palveluyhtiö, joka rakennuttaa, omistaa ja ylläpitää ikääntyneiden, kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien asuntoja, sekä sosiaali- että terveyspalveluihin käytettäviä tiloja.

MVH:n vuokralaisia ovat kunnat ja hoivapalveluiden tuottajat. Yhtiön omistajia ovat suomalaiset yksityishenkilöt ja yhtiön työntekijät, yhteensä noin 100 osapuolta.

KVR-urakkasopimuksen Astora solmi toukokuussa MVH Tammi Oy:n kanssa. Vastaava työnjohtaja Joonas Ketonen kertoo, että kuokka iskettiin maahan elokuussa.

Sijainti on keskustaan nähden syrjäinen, mutta puurakenteisen talon pintamateriaali tulee olemaan sekä näyttävä, kestävä että harvinainenkin.

– Ulkoverhoilu tulee lehtikuusesta. Muutaman vuoden aikana sen ulkonäkö muuntuu vaaleasta luonnonharmaaksi. Puutavara on kotimaista, Joonas Ketonen mainitsee.


Ulko-/varastorakennuksen lattianvalu käynnissä.

Energiansäästämisen rooli kohoaa

Sähkö on ollut yleinen tapa lämmittää rakennettavia kohteita, mutta ei enää. Kohonneet energianhinnat takaavat, että rakennusaikaiseen lämmitykseen kannattaa mieluummin valita polttoöljylämmitin. Leutoa talvea toivotaan muutoinkin.

Myös rakennuksen tuleva käyttö puoltaa pienempiä energian hankintahintoja. Rakenteilla olevaan kehitysvammaisten asuntolaan tulee oma maalämpö kaikkiaan kuudella lämpökaivolla.

Katolle tulee 10 kilowatin aurinkopaneelit. Ilmanvaihto toteutetaan hajautetulla koneellisella ilmanvaihdolla, joka on varustettu lämmön talteenottojärjestelmällä. Energiankulutuksen pienentämiseen painotetaan monin tavoin.

– Ensi vuoden elokuuhun asti tätä tehdään. Alustavasti on niin sovittu, että luovutus on silloin kuukauden alussa, vastaava työnjohtaja Joonas Ketonen kertoo.

Millainen talvi on rakentajalle sitten toiveissa?

– Rakentajan kannalta toivomme kuivaa pikkupakkasta. Pieni lumipeite on eduksi sille, että reissumies näkee pimeässä paremmin ajaa Porista Somerolle.

Takapihalla näyttää tältä.

Näyttävää tulee

Rakennuksen keskiosa yhteisine tiloineen on asunto-osia korkeampi. Kaikkiin asuntoihin tulee vähintään keittiövaraukset, asukkaiden tarpeista riippuen, ja yhteiskeittiö kokoaa asukkaita yhteen. Ruoka tuodaan muualta.

– Tuulettuvassa alapohjassa on ontelolaatat ja sokkelissa on eristevaluharkot. Rakennuksen runko tulee ympäristöystävällisesti puurakenteisena.

Pää- ja rakennussuunnittelijana on arkkitehdit LSV Oy. Erityistä rakennukselle on julkisivuverhoukseen tuleva lehtikuusi, joka jätetään käsittelemättömäksi. Ajan kanssa se kyllästää itsensä ilmaston ja auringon vaikutuksesta.

Rakennukseen tulee suuret ikkunat ja jokaiselle asukkaalle oma katettu terassi. Pihaan tulee myös grillikatos.

Kaikki huonetilat tehdään vesikiertoiselle lattialämmitykselle. Asuntoihin tulee vinyylilankkua ja keraamista laattaa. Sisäverhoukset ovat pääosin kipsilevyä, puupintaa ei ole. Terassit jäävät betonipinnalle ja avoräystäihin tulee raakaponttia.

Tilanne keskiviikkona näytti sisällä tältä.

Enimmillään parikymmentä

Pihavaraston lattian valu on meneillään. Tontti on 3 900 neliötä. Miehiä on tällä hetkellä töissä Ketosen lisäksi kuusi ammattitimpuria plus yksi rakennusapumies. Enimmillään tontilla tulee olemaan parisenkymmentä henkeä.

– Kyllä se määrä varmasti jonkun verran tulee vuoden aikana näkymään Someron lounaspaikoissa. Myös sähkö- ja putkiurakoitsijat ovat porilaisia.

Joonas Ketonen myöntää, että tie Poriin on varsin suora, jopa ehkä hieman puuduttavakin.

– Kyllä varsinkin, kun sitä maanantaina lähden kotoa ajamaan aamuviideltä, taikka vaihtoehtoisesti sunnuntai-iltana.

Työmaalla painetaan kymmentuntista päivää. Sen myötä kotiin pääsee lähtemään torstaina. Urakoitsijoiden määrän kasvaessa työaika voi vielä muuttua viisipäiväiseksi.

– Vielä nyt tehdään omalla porukalla. Suurin osa on komennusmiehiä, joiden on mukavaa lähteä ajoissa viikonlopun viettoon. Asumme täällä viikot vähän matkan päässä rivitalossa yhdessä kolmen porilaisen kanssa. Löysimme vuokra-asunnon lopulta ihan vapailta markkinoilta.

– Paikallisiakin yrityksiä työllistetään. Maanrakentaja Ajomäki Oy aliurakoitsijoineen on paikallinen ja rautakauppojen kanssa käymme kauppaa täällä lähes päivittäin. Mittamieskin on Somerolta.

Porista päin

Porista kotoisin oleva ja siellä koko elämänsä asunut Joonas Ketonen on valmistunut rakennusinsinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja ollut nyt muutamia vuosia töissä Astora-Rakennuksella, jonka pääpaikka myös on Porissa.

Työhistoriaan kuuluu useita Olkiluodon ydinvoimalan vuosihuoltoja laitoshuoltajana. TVO konserniin kuuluvan, ydinjätteen loppusijoituspaikka Posivan kapselointilaitoksen projektissa hän oli rakennuspuolen valvojana. Mielenkiintoisia töitä siis.

– Astoralla tämä Someron kohde on kolmas projekti, jossa olen mukana koko kohteen rakentamisen ajan. Viimeisin kohde oli hirsinen päiväkoti Meri-Porissa ja tämä on ensimmäinen oma kohde vastaavana mestarina, Joonas Ketonen esittäytyy.

Pori on hänelle rakas paikka. Vielä alkusyksystä hän ajatteli, että olisi ehtinyt täällä arki-iltaisin suuntaamaan golfkentille. Aikaisin pimenevät syysillat pääsivät kuitenkin yllättämään pitkää päivää tekevän miehen, joten ehkä ensi keväänä ehtii sitten harrastamaankin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän