Jukolan portaikon seinällä kulkee pian filminauha

0
Elokuvateatteriin tulija saa pian nauttia maalauksesta Jukolaan johtavan portaikon seinissä. Teos viimeistellään 5.12.

Nuoret maalaavat tarkkaavaisesti hahmoja seinään. Muutama aikuinenkin on pensselin kanssa sutimassa.

Kyseessä on Somero-opiston taidekoulun aikuisten ja nuorten välinen yhteisötaiteen projekti. Jukolaan johtavan sisäportaikon seiniin tulee maalaus. Se viimeistellään valmiiksi itsenäisyyspäivän aattona 5.12.

Portaikon seinään maalataan filminauha. Jokaisessa ruudukossa jokin elokuviin liittyvä kuva. Pääosin kuvataidekoulun kahden ryhmän nuoret maalaavat taideteoksen.

Aikuiset taiteen perustuksen opiskelijat ovat tutustuneet yhteisötaiteeseen ja valmistelleet siihen liittyvää projektia. He ovat etsineet paikkaa, jonne tehdä yhdessä teos: sellaiseen paikkaan, jossa mahdollisimman moni näkisi sen ja voisi sitä tutkailla.

– Olimme yhteydessä kaupunkiin. Siellä oltiin myötämielisiä ja ehdotettiin Jukolaa, sanovat aikuiset Heli Ryhtä ja Charline Chapliniksi itseään tituleeraava yhteisötaiteen projektilainen.

Aiheeksi valikoitui elokuva. Pohjan eli portaikkoa kiertävän filminauhan tekivät aikuiset. Kukin nuori täyttää yhden ruudun maalauksellaan, jonka aiheen he ovat itse valinneet

Sisu Salminen maalaa portaikon alapäähän Charlie Chaplinin hahmoa. Tämä oli Salmisesta selkeä valinta; onhan Chaplin elokuvan suurmies.

Salminen sanoo olleensa pikkupoikana isänsä kanssa tekemässä graffiteja sillan alikulussa Salossa.

– Se oli ihan laillisessa paikassa. Minusta yhteisötaide on hienoa, kun sen näkee niin moni ohikulkija. Vanhat rakennuksetkin ovat hienoa katseltavaa.

Koobe Serlippens valitsi aiheeksi tiikerin.

– Tykkään eläimistä. Valitsin eläimen, jossa on energiaa. Tiikeri on nopea, ketterä ja voimakas. Haluan itse olla sellainen henkisesti, hymyilee Serlippens.

Lauri Mäkisen aivoitus oli tallentaa seinään Leijonakuningas-elokuvan Simba.

– Tein siitä hieman pilaversion.

Mäkiseen iskee hyvin tehty taide.

– Riippuu paljon myös siitä, missä paikassa taideteos on, millaisen vaikutuksen se tekee.

Aikuiset ovat etsineet sponsoreita, joilla yhteisötaideprojekti toteuttaa, esimerkiksi maaleja, välineitä ja suojapapereita.

– Tämä on ollut hyvin mielenkiintoista. Saa tehdä itse ja on äärettömän ihanaa nähdä, miten innokkaasti nuoret tekevät taidetta. Uskomme, että elokuviin tulijoille tulee leffafiilis portaita kivutessa, sanovat Ryhtä ja Chaplin.

He ovat ymmärtäneet, että kun tehdään yhdessä, niin on opittava kuuntelemaan toisten ajatuksia ja siedettävä, ettei saa yksin päättää, minkälaista taidetta syntyy. Täytyy sietää, ettei kaikki olekaan omissa käsissä ja vallassa.

Projektin vetäjänä on ollut taiteilija Keanne van de Kreeke.

– Kannattaa vinkata meille, jos haluaa, että tulemme taidekoululaisten kanssa tekemään taidetta jonnekin Somerolle, heittää kuvataidekoulun opettaja Anne Turkulainen.