Kausi-influenssarokotuksia varattu jo yli 1 400 ­– korona nostaa taas päätää Somerolla

0
Pekka Laukkanen saa Jenni Luodolta sekä korona- että kausi-influenssarokotuksen samalla kertaa.

Kausi-influenssarokotukset alkoivat vilkkaasti monitoimitalolla keskiviikkona. Rokotuksia annetaan jatkossakin keskiviikkoisin kuun loppuun saakka.
– Ajat ovat olleet kysyttyjä, sillä noin 1300 aikaa on jo varattu. Mutta ainakin tällä hetkellä näyttää, että rokotteet riittävät kaikille, kertoo vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg.
– Tällä hetkellä kaikki avatut rokotusajat ovat täynnä, mutta lisää aikoja avautuu maanantaina 14.11. Potilastietojärjestelmän päivityksestä johtuen uusia ajanvarausaikoja ei voida avata aikaisemmin, hän jatkaa.
Hän kertoo, että koska influenssaa ei juuri ole ollut liikkeellä kahtena edellisenä talvikautena, niin edessä voi olla poikkeuksellisen voimakas tautiaalto.
Ilmaiseen ilmaiseen rokotukseen ovat oikeutettuja 65 vuotta täyttäneet, sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 7–64-vuotiaat, raskaana olevat naiset, kaikki alle 7-vuotiaat, varusmiespalvelukseen astuvat sekä vakavalle influenssalle erityisesti alttiiden henkilöiden lähipiiri.
– Vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä ovat voimakkaasti immuunipuutteiset ja muut vakavasti sairaat henkilöt, perussairaat ja huonokuntoiset 65 vuotta täyttäneet, alle 6 kuukauden ikäiset vauvat ja raskaana olevat, jotka asuvat tai ovat säännöllisesti tekemisissä erityisen vakavalle influenssalle alttiin henkilön kanssa, kertoo vastaava terveydenhoitaja.
Ilmainen rokotus annetaan myös terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille. Etusijalla ovat ne, jotka kohtaavat ja hoitavat influenssaa sairastavia tai hoitavat jatkuvasti vakavalle influenssalle erityisen alttiita henkilöitä.
– Omakustanteisen influenssarokotteen saa apteekista ostaa reseptiä vastaan. Reseptiä voi pyytää soittamalla terveyskeskukseen, neuvolaan tai omaan työterveyshuoltoon, neuvoo Tuomisto-Lundberg.
Samalla rokotuskäynnillä suositellaan otettavaksi myös koronarokotteen tehosteannosta.
– Koronan suhteen tautitapausten määrä ollut nyt tällä viikolla selvästi nousussa Somerolla. Jonkinlainen aalto menossa, mikä näkyy työpaikoilla poissaoloryppäinä. Myös terveyskeskuksessa otettavien virallisten testien määrä on noussut. Taudin kuva ja varsinkin kesto vaihtelevat edelleen suuresti eri henkilöiden kohdalla, kertoo koronahoitaja Minna Pentti.
– Varaamalla vain yhden rokotusajan influenssarokotuskirjalta, saa samalla tarvittaessa myös koronarokotteen, neuvoo Lundberg.
Koronan tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.
– Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta, sanoo Tuomisto-Lundberg.
– Syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille, koska alle 65-vuotiaille perusterveille aiemmin suositellut rokoteannokset antavat yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Heillä sairastettu tauti vastaa myös jatkossa rokoteannosta.
Suositus neljännestä koronarokotteesta perusterveille 60–64-vuotiaille on edelleen voimassa.
Ajanvaraus rokotuksiin tapahtuu sähköisesti osoitteessa somero.terveytesi.fi tai soittamalla arkisin kello 12–13 numeroon 0504776155.