4H ja Yara Suomi keräsivät yhdessä kumppaneidensa kanssa tämän vuoden Reilu Teossa 728 000 kiloa maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä. Reilu Teko kiertotaloustekoa toteuttavat paikalliset 4H-yhdistykset. Yli 40 vuotta kestäneessä Reilu Teko -säkkikeräyksessä on saatu muovia talteen yhteensä jo yli 40 miljoonaa kiloa.

Someron 4H-yhdistyksen kautta kerättiin 3 600 suursäkkiä ja noin 400 piensäkkiä. Keräyksellä saatiin työllistettyä kaksi nuorta Somerolta. Vuoden 2022 Reilu Teko -säkkikeräys työllisti kaikkiaan 107 nuorta.

Reilu Teossa maanviljelijät tekevät ympäristötekoja tuomalla lannoite- ja siemensäkkejä 4H-yhdistysten ylläpitämiin keräyspisteisiin, joissa työskentelee paikallisia nuoria.

Reilu Teko -toiminnasta 4H:lle tulevat varainhankinnan tuotot käytetään nuorten palkkoihin ja nuorisotyön tukemiseen.

– Keräysmäärät pysyttelevät vuodesta toiseen samalla korkealla tasolla, siitä kiitos viljelijöille, jotka tuovat säkkejä keräykseen ja ahkerille 4H-nuorille. Kiitämme viljelijöitä, 4H-järjestöjä ja yhteistyökumppaneita keräyksen onnistumisesta. On hienoa, että voimme jatkaa yhteistyötä vuodesta toiseen. Reilu Teko -keräyksellä on jo pitkät perinteet, sitä on tehty vuodesta 1975 lähtien. Reilu Teko on esimerkillistä ja pitkäjänteistä toimintaa kiertotalouden eteen, sanoo Yara Suomen kaupallinen johtaja Roland Westerberg.

Vuoden nousijan kunniamaininnan sai Someron naapuri Tammelan 4H-yhdistys, joka paransi kerättyjen säkkien määrää suhteessa edellisvuoteen verrattuna.

Ranuan 4H-yhdistys palkittiin vuoden tulokkaana ja Ampun 4H-yhdistys sai kunniamaininnan Vuoden työllistäjänä. Kaakkois-Suomen alueella toimiva Ampun 4H työllisti tämän vuoden Reilu Teossa kuusi nuorta.

Tänä kesänä Reilu Teko -toimintaa kehitettiin yhdessä Yaran kanssa käynnistämällä pilottikokeilu kahden 4H-yhdistyksen alueella, Kokemäellä ja Punkalaitumella. Pilotissa eroteltiin sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan, jolloin eri muovilajit saadaan parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä.

– On hienoa, että Reilu Teko -toimintaa kehitetään ja pyritään löytämään keinoja hyödyntää muovimateriaalia tarkemmin. Pilotissa oli mukana neljä nuorta, jotka erottelivat säkkikeräyspaikoilla sisäsäkit ja ulkosäkit toisistaan. Samalla he testasivat välineitä ja menetelmiä, joilla työ sujui parhaiten. Nuoret raportoivat parhaista menetelmistä meille, kertoo Suomen 4H-liiton järjestöpäällikkö Anna-Kaisa Valaja.

Keräyksessä ovat mukana Suomen 4H-liiton ja Yaran lisäksi Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset sekä Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko -säkkikeräystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.