
Someron kirjasto siirtyi tällä viikolla uuteen aikakauteen. Omatoimikirjasto pyörähti käyntiin tiistaina. Aamulla sisälle pääsi jo kello 7, eli neljä tuntia ennen kirjaston varsinaista avaamista, ja sai sulkemisen jälkeen jäädä pariksi tunniksi kello 21:een saakka.
Arkipäivien aamuina lisätunnin ovat samanlaiset. Omatoimikirjasto on arki-iltoinakin pari tuntia avoinna, paitsi perjantaisin.
– Perjantai-illat ovat aika vilkkaita kylällä, toteaa kirjastonjohtaja Petra Julin syyn varovaisuuteen eli siihen, miksei kirjastossa ole perjantaina kello 19 sulkemisen jälkeen omatoimiaikaa.
Lauantaisin kirjastoon pääsee kello 7–16, josta henkilökunta palvelee tutusti kello 10–14.
Sunnuntaina omatoimikirjastossa voi viettää aikaa aamuseitsemästä iltapäivän kello 16:een.
Sunnuntain aukioloaikaa Julin pitää hienona lisäyksenä palvelutarjontaan.
– Silloin perheet voivat tulla viettämään laatuaikaa kirjastoon. Lukea lapsille kirjoja, pelata lautapelejä ja leikkiä heidän kanssaan.

Omatoimikirjastoa voi käyttää vain jos tekee sopimuksen
Omatoimikirjastoon ei pääse pelkällä tavallisella kirjastokortilla.
– Käyttö edellyttää, että käy palveluajalla kirjastossa sopimassa omatoimiasiakassopimuksen ja saa omatoimikirjastoon käytönopetuksen. Tervetuloa tekemään sopimuksia kanssamme, ohjeistaa Julin.
Sen jälkeen jatkossa sisään pääsee kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Kortinlukija on seinässä ulko-oven vieressä. Ulos mennessä ei tarvitse kirjautua.
Omatoimikirjaston käyttöoikeus on henkilökohtainen. Huoltaja voi asioida kirjastossa lastensa kanssa, mutta lapsi ei saa käyttää huoltajan korttia.
Alle 15-vuotiaiden henkilökohtaiseen asiakassopimukseen vaaditaan vanhemman/huoltajan allekirjoitus ja läsnäolo allekirjoitustilanteessa.
Omatoimikirjaston käytössä on talon ykköskerros.
– Voi lainata ja palauttaa aineistoa, lukea lehtiä, käyttää tietokonetta, tulostaa, skannata ja kopioida. Kopiot maksetaan kirjaston varsinaisina aukioloaikoina, kun henkilökunta on paikalla.
Kirjaston toinen kerros, jossa on käsikirjasto ja Parvigalleria, ei ole käytettävissä omatoimiaikana. Kulku sinne on tuolloin estetty.

Uudistus vaati uusia koneita ja järjestelmiä
Jotta omatoimikirjasto voitiin ottaa käyttöön ja on turvallista käyttää, taloon asennettiin omatoimen ohjausyksikkö, palautus- ja lainausautomaatit, kameravalvonta ja kuulutusjärjestelmä. Kirjastossa on nyt tallentava kameravalvonta sekä sisä- että ulkotiloissa.
Kaikki ovet on sähköistetty, valot automatisoitu toimimaan kalenterin mukaisesti ja palo- ja rikoshälytinjärjestelmä on uusittu. Samoin vessojen vesihanat on automatisoitu ja ikkunoista poistettu kahvat, jotta ikkunoita ei voi jättää auki.
– Suuret kiitokset Sähkö-Matin Jussi Saloselle ja hänen työporukalleen. He ovat informoineet meitä ja olleet palvelualttiita. Myös kaupungin tekniseltä puolelta saimme apua Markus Älliltä , Helena Kuusniemeltä ja Harri Riikoselta . He ovat sitkeästi selvittäneet ongelmia, joita on tullut eteen. Vastaavanlaista palvelualttiutta soisi muillakin olevan, kiittelee Petra Julin ja antaa vielä erityiskiitoksen kirjaston työntekijöille kärsivällisyydestä ja sitkeydestä.
Kirjastonjohtaja sanoo, että omatoimikirjasto on lisäpalvelu. Kirjaston aukiolo säilyy entisenlaisena. Omatoimikirjasto ei vähennä muuta palvelua eikä henkilökunnan tarvetta tai työmäärää.
– Itse asiassa työmäärä lisääntyy muun muassa sen vuoksi, että lainauksia ja palautuksia on enemmän ja sitä mukaa myös aineistokäsittelyä enemmän. Myös asiakkaiden perehdyttäminen omatoimikirjaston käyttöön lisää töitä, kertoo Julin.
– Ennen talo oli töihin tullessa samanlaisessa kunnossa kuin sieltä lähtiessä. Omatoimikirjaston myötä meitä odottaa muun muassa palautettuja kirjoja, joita laittaa paikoilleen.

Omatoimikirjasto avoinna
ma–to klo 7–11 ja 19–21
pe klo 7–11
la klo 7–10 ja 14–16
su klo 7–16
kirjasto avoinna (henkilökunta paikalla)
ma–pe klo 11–19
la klo 10–14