Ovet ovat auki kaikille

0
Someron ääniharava oli Hanna-Liisa Kärki (Keskustan ja Kristillisdemokraattien ehdokaslista).

Äänikuningatar kutsuu mukaan seurakunnan toimintaan

Someron seurakuntavaalien äänikuningatar Hanna-Liisa Kärki on ollut mukana seurakunnan luottamustoimissa useamman vuosikymmenen. Hän on parhaillaan kirkkovaltuutettu, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja, Somerniemen kappelineuvoston puheenjohtaja ja työskennellyt muun muassa strategiaryhmässä.

– Tämä on mielenkiintoista yhteisasioiden hoitamista ja vaikuttamista. Se tuo päiviin mieltä ja menemistä, tuumaa Kärki, joka on ollut eläkkeellä pankkivirkailijan työstä vuodesta 2016.

Hän sanoo, että seurakunnassa pääsee vaikuttamaan asioihin konkreettisesti, esimerkiksi mitä tapahtumia järjestetään ja mihin rahaa, voimavaroja ja apua suunnataan.

Kärjelle seurakunta on kuin toinen koti; yhteisö, johon kuulua lapsesta saakka.

– Se on ollut minulle lämmin yhteisö, jossa tapaa erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä.

– Mukaan on helppo tulla sellaisten asioiden kautta, joihin tuntee muutenkin mielenkiintoa, esimerkiksi musiikin kautta soittajaksi ja laulajaksi. Seurakunnan toimintaan pääsee sisälle helposti kerhojen, rippikoulun ja isoistoiminnan kautta. Erikoismessuihin voi lähteä porukalla koko perhe: lapset, vanhemmat, isovanhemmat, kummit, sukulaiset ja läheiset.

– Rohkeasti mukaan. Ovet ovat auki kaikille.

Hanna-Liisa Kärjen ihanneseurakunta on sellainen, johon kuka tahansa voi tulla. Siellä autetaan, neuvotaan, tuodaan uskoa esille, säilytetään perinteitä ja ollaan hereillä tälle päivälle. Siellä jokainen voi olla mukana omien voimavarojensa puitteissa ja esittää mielipiteensä.

Kärkeä huolettaa väestökehitys. Väki vanhenee ja seurakunnan jäsenmäärä tippuu.

– Väestö ikääntyy. Miten saada nuorta porukkaa mukaan toimintaan? Meillä on osaavia ja auttavia työntekijöitä. Ottakaa yhteyttä heihin, tulkaa mukaan.

Seurakunnan jäsenmäärän väheneminen tietää myös niukkuutta, miten saada rahat riittämään.

– Säästöjä pitäisi löytyä. Tarkan markan budjettia meillä on eletty jo pitkään. Yhteistyötahoja on etsitty ja löydettykin.

Maailmantilanne puhuttaa. Avuntarvitsijoita tulee lisää ja tekemistä riittää.

– Diakonityöntekijät ovat kovilla. Sinne tarvitaan lisäpanostusta. Mietitty on, josko toinenkin virka kohdennettaisiin kokonaisuudessaan diakoniatyölle, toteaa kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Kärki.

Someron seurakunnassa on kaksi diakoniatyöntekijää, joista toinen tekee täysin diakoniatyötä. Toisella on 60 prosenttia diakoniaa ja 40 prosenttia nuorisotyötä.

Kolmella papillakin on kädet täynnä töitä. Kesäpappi on ollut apuna, jotta lomat saadaan pidettyä ja hommat suviaikaan hoidettua.

– Harkinnassa on, jos palkattaisiin osa-aikapappi ympärivuotiseksi. Rahallisesti siinä ei ole juurikaan eroa.

– Vapaaehtoisia ollaan saatu, mutta lisää kaivattaisiin. Meillä on seurakunnassa töissä Essi Torkkomäki-Ryhtä, joka koordinoi ja selvittelee näitä vapaaehtoisasioita ja ystävätoimintaa.

Kärjestä Someron seurakunta pärjää itsenäisenä. Seurakuntaliitoksiin ei ole tarvetta.

– Minusta toiminnan pitää olla lähellä seurakuntalaista.

– Kappeliseurakunta on ollut hyvä yhteisö. Se on syytä pitää jatkossakin, tuumaa Oinasjärvellä asuva kappelineuvoston puheenjohtaja Hanna-Liisa Kärki.