Parvigalleriassa sukelletaan värikkääseen mielenmaailmaan

0
Johanna Holm arvostaa kierrätystä arjessa ja käyttää tekstiilitöissäänkin omien printtiensä rinnalla kierrätyskankaita ja hukkapaloja.

Kirjaston Parvigaleria vie nyt Mielenmaailmaan. Viisi Salon seudun ammattiopiston persoonallista nykyistä tai jo valmistunutta designtekstiiliopiskelijaa on pystyttänyt yhteisnäyttelyn, jossa on esillä eri tekniikoin toteutettuja tekstiilitöitä, maalauksia ja painotuotteita.

Mukana ovat somerolaiset Johanna Holm, Lotta Lehtonen ja Caressa Tuohioja sekä opiskelukaverinsa Elli Jalvas ja Hannele Kivikoski erilaisin ja omannäköistensä töiden kanssa.

Tilassa on myös yhteisinstallaatio, mielikuvitusmeri, jonka syvyyksiin kukin heistä on sukeltanut luovasti ja leikkisästi tuoden oman osuutensa inspiroivaan värikkääseen mereen.

Näyttelyn opiskelijoilla on ollut opinnoissaan käytössään samat monipuoliset tekniikat, mutta vapaus luovuuteen oman mielen pohjalta niiden käytössä, jolloin syntyy vahvasti hyvinkin erioloisia ja erilaisia ajatuksia herättäviä töitä.

– Itsensä ilmaisu on hyvin tärkeää, mutta se voi olla myös hankalaa, kun kaupissa myydään vain sen hetken trendeihin sopivia vaatteita, sanoo Caressa Tuohioja, joka tekee vaatteita itselle ja tilaustyönä kenelle tahansa.

– Työni ovat värikkäitä, retrohenkisiä ja eläinaiheisia. Tykkään kaikesta silmiinpistävästä ja huomiota herättävästä. Töissäni voi huomata myös hieman lapsenmielisyyttä ja hauskuttelua, kuvailee yrittäjäksi aikova Caressa Tuohioja, jonka oranssin mekon kauluksessa lymyilee joukko eri-ilmeisiä pikkuruisia kummituksia.

Lotta Lehtoselle on maalatessa tärkeää leikkisyys ja värikkyys, tekstiilitöissä luonnonläheisyys ja yksinkertaisuus.

Lotta Lehtonen sanoo suunnittelun usein lähtevän ihan arkisesti omasta tarpeesta, kun ei löydy sopivaa sisustustekstiiliä tai asustetta.

– Luomisprosessini lähtee jostakin ideasta, jota lähden tutkimaan niin kuvina kuin teksteinäkin. Sen jälkeen aloitan hahmottelun. Maalatessa sekä printtejä suunnitellessa tykkään heittäytyä värien ja muotojen vietäväksi.

Lehtosella on näyttelyssä nimenomaan useita värikylläisiä maalauksia.

Johanna Holm arvostaa kierrätystä arjessa ja käyttää tekstiilitöissäänkin omien printtiensä rinnalla kierrätyskankaita ja hukkapaloja.

Keittiössä viihtyvä Johanna Holm on tuonut näyttelyyn muun muassa keittiötekstiilejä sekä erilaisia laukkuja ja pussukoita.

– Materiaaleista pellava ja denim miellyttävät eniten. Molemmat ovat laadukkaita, kestäviä ja ajattomia.

– Desing- ja tekstiilialalla minulle on tärkeää myös vastuullisuus ja ekologisuus.

Lotta Lehtosen printtejä keittiötekstiileissä.
Hannele Kivikosken luomat printit taipuvat tyynyiksi, keittiötekstiileiksi, verhoiksi, pussilakanoiksi, astioiksi ja vaikka tapeteiksi.

Hannele Kivikoski haluaa kertoa tekstiilisuunnittelussaan koskettavia tarinoita. Näyttelyn töissä löytyykin viittauksia muun muassa isovanhempiin tai lemmikeihin.

– Minua koskettaa valokuvata joku saajalleen tärkeä esine, asia, lemmikki tai ihminen ja suunnitella siitä printti, kertoo Kivikoski esitellessään tyynyä, jonka printti esittää valokuvattua nahkaista mäyräkoira-lelua. Tyynyn tereet on alkuperäisesineen mukaan nahkaa.

Erilaisten tilaustekstiilien lisäksi Kivikoski on sukeltanut myös teatterin puvustusmaailmaan, josta nauttii kovasti.

Elli Jalvas on tuonut näyttelyyn muun muassa pukuja, joissa hänen suunnittelemansa printti on saanut alkunsa hänen rakkaudestaan 1920-luvun Art Decon visuaaliseen maailmaan.

Toisessa äärilaidassa hänen töitään edustavat muun muassa suihkepullolla maalatut kankaat, jotka löytyvät joukon yhdessä tekemästä merimaailmaa kuvaavasta installaatiosta.

Mielenmaailma Parvigalleriassa 26.11. saakka kirjaston aukioloaikojen mukaan