
Teksti ja kuvat Alma Keränen
Someron lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat Juhani Kakko ja Vilho Välttilä ovat mukana lukionsa NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmassa. Nuori Yrittäjyys ry:n opinto-ohjelma kestää koko lukuvuoden, ja sen aikana kurssilaiset perustavat oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen.
Yrittäjät ovat tulleet Kakon kotitilalle koulupäivän jälkeen valmistamaan Puupäät NY:n tuotteita, kierrätyspuusta tehtyjä puunkantokoppia.
– Onko sulla, Jussi, valmiita kantokahvoja? Vilho Välttilä huikkaa oven suusta autotallin perälle.
Juhani Kakko on parhaillaan kokoamassa yhtä koppaa.
– Meillä oli tehtävänä perustaa yritys, ja sen teimme. Lokakuussa tehtiin paperityöt, yrittäjät kertovat.
– Oli alusta asti selvää, että yritystoiminta on jotain käsillä tekemistä. Mietin leipomistakin, kertoo Välttilä, joka toverinsa tavoin on aina pitänyt käsillään tekemisestä.
Liikeidea muotoutui, kun Juhani Kakon perheessä bongattiin lehtijuttu itsetehdyistä puunkantokopista. Raaka-aine kantokoppiin löytyi läheltä: Kakon kotitilalla oli tarpeettomaksi jäänyttä puuta entisessä lampolassa.
– Ennen puunkantokoppia olin rakentanut niistä lampolan puista puumajan, Kakko muistelee.
– Kantokoppa on kierrätyspuuta, mutta joudumme ostamaan harjanvarsia kantokahvoiksi, niitä kun ei loju missään. Kahvaan tulevat kiinnitystapitkin teemme itse puusta, nuoret yrittäjät kertovat, ja näyttävät rasiassa odottavia tappeja.

Yrittäjät ovat tunteneet toisensa lapsesta saakka. He ovat paitsi yhtiökumppaneita, myös ystäviä. Yrittäjyydessä työtehtävät jaetaan.
– Minä hion, Jussi tekee kiinnitystapit ja kokoaa, kertoo Vilho Välttilä.
– Hiomisessa on suurin työ, siihen menee eniten aikaa. Hiomme ulkona, kun siinä tulee sotku, Juhani Kakko jatkaa.
Kantokoppien viimeinen silaus eli liekitys tehdään yhdessä.

– Mietimme maalaustakin, mutta maali kuluu pois. Liekitys on ajattoman näköinen ja helppo ja nopea toteuttaa.
Tuoreet yrittäjät ovat ehtineet tilata itselleen yrityspaidat, joissa komeilee firman nimi ja logo. T-paidat saapuivat juuri sopivasti kuvauspäivänä.
Puupäät NY on nimetty pilke silmäkulmassa.
– Tykkään nimistä, jotka rimmaavat. Tuossa oli mukava alkusointu, selittää Kakko.
– Tämä ei ole liian vakavaa, komppaa Välttilä.
Vilho Välttilällä on sana hallussa. Hän on laatinut yrityksen esittelyn Facebookiin. Välttilä myös seuraa katsojamääriä.
– Alle viikon sisällä julkaisusta ilmoitusta oli katsottu yli 3 200 kertaa. Ilmoitus poiki heti tilauksia.
Kaksikko miettii, veisivätkö kauppojen ilmoitustaululle ilmoituksia. Nyt on kuitenkin tehtävä kantokopat, jotka menevät myyntiin Someron Ruokava-messuilla 26.–27. marraskuuta.
– Varasimme paikan Ruokavaan heti, kun yritys oli perustettu. Se oli vähän uhkarohkeaa! miettii Juhani Kakko ja hymyilee.
Nuoret yrittäjät eivät kaihda rohkeita vetoja. Tukea yrityksen pyörittämiseen saa sekä lukiosta yrittäjyyskurssilta että kotoa. Kakko ja Välttilä ovat yrittäjäperheistä ja kertovat arvostavansa yrittäjyyttä ja työntekoa. Molemmat ovat olleet töissä ennen Puupäät NY:n perustamistakin. Töitä on varmasti luvassa vuodeksi eteenpäin: yrittäjyyskurssi kestää koko lukuvuoden.
Juhani Kakko ja Vilho Välttilä jatkavat puutöitään autotallissa. Tallin ulkopuolella marraskuinen iltapäivä kylmenee ja pimenee. Pitäisi varmaankin kantaa sisään kopallinen polttopuuta.