SoPan kymmenvuotiaat kiekko-oppia ammentamassa

0
Kiekko viuhuu Peetu Lindströmin lähettämänä kohti naantalilaisvastustajan maalia. Sopalaisista Eeka Nieminen (oik.) on valmiina jatkotoimiin.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron Pallon Junioreiden alle 11-vuotiaiden jääkiekkojoukkue on lokakuun alkupuolelta lähtien pelannut sarjapelejä Länsirannikon alueen U11-ikäluokassa.
Tämän sarjan otteluja pelataan sekä pienpeleinä (2 x puoli kaukaloa) että normaalipeleinä koko kaukalon alueella.
– Isossa kaukalossa emme ole vielä voittoja ottaneet, mutta pienpeleissä on tullut joitakin erävoittoja, SoPan alle 11-vuotiaiden joukkueen päävalmentaja Janne Lindström summaa alkukauden viittä pelitapahtumaa.
Sarjassa ei kirjata tuloksia virallisiin taulukoihin, eikä myöskään pelaajien henkilökohtaisia edesottamuksia.
– Pikkuhiljaa tässä opetellaan pelaamista ja jääkiekkoelämää yleisemminkin. Tuloksia tärkeämpiä ovat monet uudet asiat, kuten esimerkiksi joukkueen kapteenin valinta. Pelaajamme pääsivät nyt ensimmäistä kertaa valitsemaan kapteenia ja kaikesta näki, että se oli kaikille iso juttu, Lindström mainitsee.
Joukkue harjoittelee pari kertaa viikossa ja viikonloppuisin ohjelmassa on yksi tai kaksi ottelutapahtumaa.
– Harjoittelu on aika pitkälti luistelukeskeistä ja joukkueena opetellaan tässä vaiheessa ison kentän pelaamisen perusasioita, valmentaja kertoo.

Ilahduttavan iso ikäluokka

Monessa joukkueurheilulajissa ryhmien kasaaminen on Somerolla ollut viime vuosina ikäluokkien pienentyessä ongelmallista. SoPa Junioreiden U11-ryhmä on tässä mielessä ilahduttava poikkeus, sillä muutamien lähikunnista tulleiden täydennysten avittamana joukkueen pääluku on noussut pariinkymmeneen.

Käytännössä koko ryhmä koostuu vuonna 2012 syntyneistä pelaajista ja poikavaltaisessa porukassa on mukana yksi tyttöpelaaja.
Pientä päänvaivaa tuottavat ajoittain päällekkäisyydet eri lajien toiminnassa.
– Meidänkin joukkueesta monet pelaavat jääkiekon lisäksi jalkapalloa ja salibandya. Varsinkin talvikaudella viikonloppuihin osuu joskus samanaikaisia tapahtumia eri lajeissa, mutta hyvässä yhteishengessä käytännön järjestelyt on saatu toimimaan. Pääasia on, että lapset saavat päättää missä ovat mukana ja että heille on tarjolla mieluisia harrastuksia, Lindström sanoo.

SoPa/Musta –joukkueen kokoonpano Länsirannikon U11-sarjan lohkossa 6b: Hiski Nielikäinen, Kasper Ojala, Matias Katavisto, Samuel Murtolahti, Lenni Puotsaari, Eero Tapio, Luca Meriläinen, Viljo Helttula, Jade Virolainen, Tiitus Torkkola, Iiro Pusa, Roope Vahtera, Väinö Talonen, Jaakko Talikka, Topias Linja, Peetu Lindström, Onni Nevalainen, Eeka Nieminen, Peetu Koski ja Oskari Kaukonen.

Valmennus: Janne Lindström, Miikka Talikka; huolto ja joukkueenjohto: Ilari Kaukonen, Santtu Linja ja Veli Pusa.