Venla Välttilä halajaa vaihto-oppilaaksi Uuteen-Seelantiin

0
Lukion ensimmäistä luokkaa käyvä Venla Välttilä on unelmoinut vaihto-oppilasvuodesta jo alakoulun vitosluokalta saakka.

Rotarien kautta turvallista lähteä maailmalle

Someron Rotaryklubi lähettää pitkän tauon jälkeen vaihto-oppilaan vuodeksi maailmalle, kaudelle 2023–2024.

Somerolta on lähtenyt nuoria vuosivaihtoon 1960-luvulta lähtien.

– Koronapandemia on hiljentänyt tahtia, mutta sitä ennen meiltä lähti keskimäärin joka toinen vuosi nuori vuosivaihtoon. Lyhyempiin kesävaihtoihin opittiin juuri ennen koronaa, mikä on vuosivaihdolle erinomainen vaihtoehto päästä maailmalle lyhyemmäksi aikaa. Tiedän nuorilla olevan halukkuutta lähteä vaihtoon, nyt pitää vain saada asiat toimimaan, toteaa Someron klubin presidentti Jouni Savolainen.

Hän on tyytyväinen, että nyt innokas somerolainen nuori on löytynyt ja on taas mahdollista lähettää nuoria maailmalle.

– Ja toisaalta ottaa vieraita vastaan rikastuttamaan myös meidän lukion arkipäivää, tuumaa Savolainen.

Hän muistuttaa, että maailmalle lähtemiseen on olemassa myös muita lyhyempiä vaihtoehtoja kuin vuosivaihto. Kesä- ja leirivaihdosta voi tiedustella häneltä ja klubilaisilta. Rotary-organisaatiolta löytyy asiasta verkkosivut: https://rotary.fi/mita-teemme/nuorisopalvelut/nuorisovaihto/.

Somerolta maailmalle ensi kesänä on lähdössä Venla Välttilä. Hän on kuullut aiempien vuosien vaihto-oppilailta kokemuksia.

– 5.–6. luokalla minulle tuli palo, että jos minäkin joskus lähtisin. Seiskaluokalla aloin säästää rahaa vaihto-oppilasvuotta varten, kertoo 16-vuotias Välttilä, joka on parhaillaan Someron lukion ykkösellä.

Hän ollut kesätöissä, tehnyt korvapuusteja myyntiin, hoitanut lapsia ja tehnyt töitä TNSportilla.

– Suurin syy lähteä on se, että haluan nähdä ja kokea toisen maan kulttuuria ja ihmisiä. Vaihto-oppilasvuosi on oiva tapa oppia uutta kieltä.

Hän haluaa lähteä Uuteen-Seelantiin.

– Maan luonto kiehtoo. Siellä voi harjoituttaa englannin kielen taitoa.

Välttilä uskoo siellä olevan rento meininki.

Määränpää ei ole vielä varma. Australiakin voi valikoitua kohteeksi. Toisella puolella maailmaa rotariyhteyshenkilöt etsivät somerolaisnuorelle kuumeisesti isäntäperheitä. Yleensä majoitutaan useammassa perheessä vuoden aikana.

Venla Välttilä on kysellyt, olisiko somerolaisilla tutuilla valmiutta majoittaa toiselta kantilta maailmaa nuori Somerolla. Myöntyväisyyttä on löytynyt.

Häntä hieman jännittää, millaisia perheitä on vastassa. Rotariklubi auttaa hakukiemuroissa nuorta. Hän saa myös kurssitusta yhdessä muiden Suomesta matkaan lähtevien kanssa, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon.

– Meidän kautta nuoren on turvallista lähteä maailmalle. Rotarit on hyvä organisaatio seikkailla maailmalla. Meitä löytyy lähes joka maailmankolkasta, sanoo Jouni Savolainen.

– Vanhemmat ovat iloisia ja innoissaan puolestani, mutta ikävä heillä tulee, niin kuin minun heitä, sanoo Venla Välttilä.

Hän uskoo, että hän oppii reissulla jotain itsestään ja maailmasta. Someroa hän mainostaa pienenä maaseutukaupunkina, jossa on hyvä olla ja kasvaa, ja Suomea turvallisena paikkana elää.

– Mukaani otan paljon salmiakkia.