Vuoden yrittäjänainen:Vie mennessäs, tuo tullessas

0
Anniina Lagerroos-Toikka voi tehdä töitään paljon kotoa käsin.

Teksti Kirsi Seppälä, kuva Sari Merilä

Someron Vuoden yrittäjänaiseksi valittu Anniina Lagerroos-Toikka oppi jo lapsena toimimaan vanhan sanonnan mukaan ”vie mennessäs, tuo tullessas”. Palkitun yrittäjän aika riittää työhön, opiskeluun, lapsiperhearkeen ja kolmen yhdistyksen hallituksessa toimimiseen.

– Olen aktiivinen ihminen. Kotonakin yleensä puuhastelen jotakin. Vanhempanikin ovat yrittäjiä ja edelleen aktiivisia yhdistystoiminnassa. Kotoa on tullut sellainen malli, että on luontevaa ja normaalia mennä ja tehdä, Anniina Lagerroos-Toikka kertoo.

Lagerroos-Toikan ja Lounaismaan Osuuspankissa lakiasiainpäällikkönä työskentelevän Juha-Matti Toikan perheessä on kaksi lasta sekä uusimpana perheenjäsenenä yorkshirenterrierin pentu. Arjen pyöritystä helpottaa Anniinan neljänä päivänä viikossa tekemä etätyö ja Juha-Matin joustava suhtautuminen vaimonsa harrastuksiin sekä tietenkin isovanhemmilta saatu lastenhoitoapu.

Someron Yrittäjänaiset ry perustelee Lagerroos-Toikan valintaa Vuoden yrittäjänaiseksi muun muassa hänen aktiivisella toimimisellaan yhdistyksen sihteerinä sekä vastuuntuntoisella ja sosiaalisella luonteellaan. Sihteeri luo ympärilleen leppoisaa, hyväntuulista ilmapiiriä.

Anniina Lagerroos-Toikka sai jo kotoa mallin yrittäjyyteen ja siirtyi luontevasti perheyritykseen, vuonna 1989 perustettuun Railef-Invest Oy:hyn, jonka osakas hän itsekin on. Tämän lisäksi hän tekee yhden päivän viikossa töitä suomusjärveläisessä Ykkösmuovi Oy:ssä; työ on lähinnä kirjanpitoa, verkkokauppaa ja kotisivuja.

– Äitini Raija Lagerroos toimi parturi-kampaajana 40 vuotta, ja myös hänet on aikanaan palkittu Vuoden yrittäjänaisena. Isäni Leif-Johan Lagerroos on ollut yrittäjänä yli 40 vuotta. Muistan, kun isän kanssa pääsin lapsena joskus lauantaisin töihin, ja tehtäväni oli laittaa silppuriin arkistosta hävitettäviä papereita. Siitä lähti tilitoimistourani, Anniina Lagerroos-Toikka naurahtaa.

Äidin matkassa yrittäjäyhdistykseen


– Olin lapsena usein äidin mukana yrittäjänaisten kokouksissa. Siellä oli mukavaa ja mielenkiintoista, hän muistelee.

Nykyään hän on aktiivinen kolmen yhdistyksen hallituksessa.

– Olen Someron Yrittäjänaisten sihteeri, ja muutama vuosi sitten minulle lankesi myös yhdistyksen rahastonhoitajan tehtävä. Olen Someron Tupanäyttämön sihteeri myös. Someron Yrittäjien sihteerinä olen ollut kahden vuoden ajan, mutta se sisällytetään työpäivään, koska aika on rajallista ja lapseni ovat vielä pieniä.

– Kun yhdistyksessä on hyvä porukka, yhdessä tekemisestä saa tosi paljon. Toivoisin, että yhdistyksiin tulisi lisää aktiivisia ihmisiä mukaan, ettei tällainen toiminta häviä kokonaan. Rohkeasti mukaan vaan!

Hallitustehtävien vastapainoksi Lagerroos-Toikan harrastuksiin kuuluu Laviksen ja Vire-Laviksen ohjaaminen Someron Sykkeessä.

Opiskelu pitää ajanhermoilla


– Opiskelin Turun ammattikorkeakoulussa trade-nomiksi ja suuntauduin taloushallintoon. Valmistuin kesäkuussa 2008 ja olen siitä asti tehnyt perheyrityksemme töitä. Ensin pienemmällä mittapuulla, mutta toisen lapsen syntymän jälkeen siirryin täysipäiväiseksi osakas-työntekijäksi, Lagerroos-Toikka kertoo.

Ruuhkavuosista huolimatta hän on jatkanut opiskelua. Nyt työn alla on liiketalouden erikoisammattitutkinto Salon Seudun ammattiopistossa. Hänen tavoitteenaan on valmistua ensi syksynä.

– Olen ollut välillä äitiyslomilla ja haluan parantaa tietämystäni sekä kehittää itseäni. Haluan lisää tietoa ja varmuutta tekemiseen, kun yrityksessä on sukupolvenvaihdos tulossa. Kouluttautumisesta on aina hyötyä, ja ammatissani pitää pysyä ajan tasalla. Valmistumisestanikin on jo niin kauan aikaa, että esimerkiksi lait ovat ehtineet muuttua 14 vuoden aikana. Tässä työssä pitää olla valppaana koko ajan, hän perustelee.

Tulevaisuus näyttää valoisalta


Anniina Lagerroos-Toikka pitää työstään. Hän kokee etätyön ajoittain vähän tylsäksi, mutta asiakkaat ovat työn paras puoli.

– On kiva tavata asiakkaita, jutella heidän kanssaan puhelimessa ja vaihtaa viestejä sähköpostitse. Etätyön hyvä puoli on, että olen heti kotona lopettaessani työpäivän ja voin vaikka tehdä ruuan valmiiksi ennen kuin muu perhe tulee kotiin, hän kertoo.

– Välillä on kiirettä ja tulee niitäkin hetkiä, jolloin kuukausittaisten alvien lisäksi on työn alla tilinpäätöksiä ja vielä lapsi kipeänä. Koska teen töitä osa-aikaeläkkeellä olevan isäni kanssa, meillä ei ole varahenkilöitä

Lagerroos-Toikka näkee tulevaisuuden yrittäjänä valoisana.

– Tällä hetkellä tämä tuntuu hyvältä ja alalla riittää asiakkaita. Korona-aikanakaan tilitoimistoilla ei ollut hätää. Tein kotona etätöitä ja pystyin tehdä töitä normaalisti. Näen tulevaisuuden valoisana ja hyvänä, hän summaa.