4H:n kerhot tauolla ensi vuoden syksyyn saakka

0
Kun Someron 4H-yhdistys täytti 80 vuotta 2012, niin yhdistyksen toimistolla lapset askartelivat Halloween-koristeita.

Haussa uusi toiminnanjohtaja ja suunnitelma jatkolle

Someron 4H-yhdistys jäi vaille toiminnanjohtajaa, kun tehtävää aiemmin osa-aikaisesti hoitanut henkilö opiskeli toiselle alalle. Hän löysi koulutustaan vastaavaa työtä ja kokoaikaisen työpaikan hoitoalalta.

– Päätimme, että emme lähde hakemaan uutta toiminnanjohtajaa enää loppuvuodeksi, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Rajala menneen syksyn tilannetta.

Yhdistyksen hallitus linjasi tuolloin, että resurssipulan vuoksi toiminnot kerhoineen, tapahtumineen kaikkineen jätetään tauolle siksi aikaa, kun saadaan palkattua uusi toiminnanjohtaja ja selvitetään, missä laajuudessa toimintaa aiotaan jatkaa.

Tänä väliaikana yhdistys on ostanut toiminnanjohtajan palvelut Salon 4H-yhdistykseltä. Salon 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Laakkonen on hoitanut Someron yhdistyksen hallinnollisia ja viestinnällisiä tehtäviä.

Toiminnassa olevat Someron alueen 4H-yrittäjät ovat saaneet tukea toimintaansa samalta suunnalta.

– Jos nuorilla on kysyttävää 4H-yrittäjyydestä, niin kannattaa ottaa yhteyttä Salon yhdistyksen Anna Laakkoseen, opastaa Rajala.

Someron 4H-yhdistys jatkaa yhteistyösopimusta Salon yhdistyksen kanssa ensi vuoden toukokuun loppuun saakka. Tällä halutaan turvata yhdistyksen hallinnollinen toiminta ja suunnitella alkuvuosi rauhassa tulevaa vuotta sekä käynnistää toiminnanjohtajan hakua.

– Pitkään emme voi ostopalveluin asioita hoitaa, sillä se tulee kalliiksi, tuumaa Rajala.

Sanna Rajala sanoo, että toiminnanjohtajan irtisanoutumisen lisäksi katkoon on syynä yhdistyksen heikko taloudellinen tilanne. Hän toteaa, että koko paketti vaatii toiminnan tarkastelua, tarkkaa pohdintaa ja pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Se on tarkoitus saada aikaiseksi alkuvuonna.

Someron 4H-yhdistys on saanut taloudellista tukea kaupungilta ja Someron Talonpoikassäätiöltä.

– Kokonaisuuden kannalta kaupungin ja talonpoikaissäätiön myöntämät toiminta-avustukset ovat meille tärkeitä. Niillä voidaan taata 4H-toiminnan jatko myös ensi vuonna.

Sanna Rajala korostaa Someron 4H-yhdistyksellä ja sen kerhoilla olevan tärkeä paikkansa lasten ja nuorten harrastuskentässä.

– Lapset ja nuoret tarvitsevat paikan ja tahon, jossa ei tarvitse kilpailla eikä suorittaa. Sellaisen matalan kynnyksen yleiskerhon, jossa tavata kavereita, leikkiä, askarrella, tehdä käsitöitä, leipoa, harrastaa ja eri teemoin rakennella jotain, vaikka keppihevosia.

Yhdistyksellä on ollut 4H-kerhoja vaihteleva määrä. Takavuosina ne toimivat kouluilla. Viime vuosina lähinnä Someron keskustassa on ollut 2–3 kerhoa viikossa. Häntälän kylätalolla toimi kerho viime kevääseen saakka.

– Korona-aika hiljensi myös 4H-kerhot. Uudelleen käynnistäminen vaatii panostusta.

4H tarjoaa myös mahdollisuuden päästä kerhonohjaajaksi ja saada kokemusta toisten opastamisesta. Se antaa kesätyöpaikkoja, mahdollisuuden ansaita rahaa ja kenties perustaa oman yrityksen. Tällä saralla Someron yhdistys on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Lounaismaan Osuuspankin kanssa.

Someron 4H-yhdistyksen hallitus pohtii, mitä halutaan ja millä järjestelmällä edetään. Puheenjohtaja sanoo, että pienen tauon jälkeen taas jatketaan uudella tarmolla.

– Tavoitteena on löytää uusi toiminnanjohtaja. Olen varma, että ensi kesänä kerätään jälleen lannoitesäkkejä. Ja jos saataisiin teemakerhot toimimaan viimeistään ensi vuoden syksyllä.

Someron 4H-yhdistys on perustettu vuonna 1932.