Vakava sairaus laittoi kansanedustajan suunnitelmat uusiksi

0
Antero Laukkaselle kuluva vuosi on viimeinen eduskunnassa.

Teksti ja kuva Alma Kärkkäinen

– Somero – paras paikka Suomessa, tuumii kansanedustaja Antero Laukkanen ja istahtaa alas kahvikupposelle ja joulutortulle somerolaisessa kahvilassa.
– Kun Lohjanharjulta lähestyy Someroa, pulssi laskee. Ajatukset selkiytyvät, hän kuvailee matkaansa kaupungista maaseutukotiinsa.
Omien sanojensa mukaan hän ”loikki” kahvilaan kadun toiselta puolelta ostoksilta. Laukkanen on viihtynyt Somerolla vuodesta 2015 lähtien, jolloin hän hankki Leena-vaimonsa kanssa talon Somerniemeltä.
– Uskomme, että olemme Somerolla johdatuksesta.
Somerolla oloon on liittynyt ilonaiheita lähiaikoinakin: perheen pitkäaikaiset ystävät muuttivat Laukkasten lähelle tänä kesänä.

Torineuvos Antero Laukkanen viihtyi torilla sisartensa Toni Turkin (vas.) ja Margit Kuhlbergin kanssa. Myyntipöydän takana Hilda Kohonen.

Eläkesuunnitelmat uusiksi

– Vuosi 2022 on ollut tärkeä vuosi minulle: viimeinen vuosi eduskunnassa, eläkkeelle valmistautumisen vuosi. Suunnittelimme vaimoni kanssa, että jäisimme ensi vuonna samaan aikaan eläkkeelle. Vaihdoimme Espoon-asuntomme pienempään, ja sijaintikin muuttui niin, että nykyisestä kaupunkiasunnosta on vain 45 minuutin ajomatka Somerniemelle.

Valtiosalissa Antero Laukkasen (kd.), Antti Kotti ja Mikko Lundénin (ps).

Asumisen puitteita on uudistettu maaseutukodissakin.
– Somerniemen talossa on tehty paljon kunnostuksia. Pihat on laitettu, katto maalattu, lattiat tehtiin tänä kesänä. Lapset ja lastenlapset viihtyvät myös hyvin täällä, ja kunnostuksia on tehty heitäkin ajatellen.
Laukkasten eläkesuunnitelmiin kuului myös lähetystyö niin, että osan vuodesta he asuisivat Aasiassa – tosin pastorilla riittää työsarkaa kotimaassakin.
– Olin suunnitellut vierailuja seurakuntiin. Suomen seurakunnat ovat pyytäneet puhumaan, ja halusin vastata kutsuihin.
Eläkesuunnitelmia oli tehty monta vuotta ja kaikki oli mietitty valmiiksi. Sitten tuli uutinen Antero Laukkasen vakavasta sairaudesta.
Kaikki tulevaisuuden suunnitelmat menivät uusiksi.

Kuoleman varjoa ja uutta valoa

Kesän korvilla Antero Laukkanen sai kuulla sairastavansa ALS:ia. Se on selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairaus, jossa liikehermot vähitellen tuhoutuvat. Lihaksisto heikkenee ja surkastuu.
– Uutinen toi kotiin kuoleman varjon. Tietoa elinajanodotteesta ei ole. Meillä meni kuukauden verran uutista sulatellessa, toipuessa.
Keskikesällä tapahtui jotain, mitä Laukkanen toivoo, että tapahtuisi kaikille, jotka saavat näin ravistelevan uutisen. Oli heinäkuun aamu Somerniemen talossa.
– Olimme Leenan kanssa rukoilleet ja itkeneet. Yhdessä hetkessä molempien sisimpään laskeutui rauha taivaasta. Ymmärsimme, että täytyy jatkaa elämää. Jumalalla on kaikki ymmärrys ja tieto.
– Mieleemme nousi jae viidennestä Mooseksen kirjasta: ´Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret.´
Sekä Antero että vaimonsa Leena ovat uskoneet Jumalaan ja hänen poikaansa Jeesukseen nuoresta pitäen.
– Olemme lukeneet Raamattua koko ikämme, ja siinä hetkessä se alkoi kantaa meitä.
Kuoleman varjon keskellä tuli kiitollisuus jokaisesta päivästä.
– Nyt olemme aamuisin kiittäneet Jumalaa tästä päivästä, joka on annettu. Iltaisin otamme ehtoollista ennen nukkumaan menoa.
– Useimmiten ihminen ei jaksa uskoa Jumalaan vaikeuksien keskellä, mutta juuri silloin kokemus Jumalan tukevista ja lempeistä käsistä on niin tärkeä. Oli ihmisen suhde seurakuntaan tai Jumalaan mikä tahansa, suosittelen tilaisuuksiin osallistumista.
Laukkanen kertoo, että on käynyt paljon seurakunnassa, jossa on saanut runsaasti rohkaisua ja rukousta toisilta.
– Ilman niitä emme olisi selvinneet.

Antero Laukkanen on Somerniemen kesätorin uudenvuodenjuhlissa.

 

Lääkettä odotetaan Yhdysvalloista

Antero Laukkasen tapauksessa ALS on edennyt yllättävän nopeasti. Hän on saanut sairauteen lääkitystä, jonka joutui lääkärin määräyksestä lopettamaan sivuvaikutusten takia. Kyseinen lääke on ainut, jota Suomessa myydään ALS:in hoitoon. Muualla maailmalla myydään yhteensä kuutta eri lääkettä.
– Suomessa ei saa syödä lääkkeitä, joita muualla maailmassa saa. Odotan lupaa tuoda Yhdysvalloista lääkettä, joka on siellä saanut myyntiluvan syyskuun lopussa. Valmiste vaatii Suomen viranomaisilta maahantuontiluvan. Lääkkeen on todettu lisäävän elinajanodotetta muutamalla vuodella. Sen takia jokainen kuukausi on tärkeä.
Suomessa ALS:iin sairastuneita on alle 400. Joka vuosi todetaan muutamia kymmeniä uusia tapauksia.

”Jumala on yhden rukouksen päässä”

Uutinen Antero Laukkasen sairaudesta on ollut shokki koko perheelle.
– Ymmärrän, kuinka raskasta sairaus on myös sairastuneen puolisolle. Hänelle sanoisin, älä jää yksin! Hakeudu vertaistukeen, niiden puoleen, jotka voivat rukouksella tukea. Kaikille ei ole luontevaa pyytää rukousta, siksi rohkaisenkin siihen.
Kun tieto sairaudesta tuli, Laukkaset miettivät yhdessä, miten tulla ulos tällaisen uutisen kanssa. Antero Laukkanen on julkisuudessa tunnettu siitä, että pitää esillä rukousta Suomen ja päättäjien puolesta.
– Sen takia meille oli luontevaa julkistaa tieto sairaudesta rukouspyynnön muodossa. Facebookissa postattu julkinen rukouspyyntö keräsi 4 000 reagointia muutamassa tunnissa. Saimme yli 2 000 viestiä, ihmiset lupasivat rukoilla puolestamme.
Pastori, joka on lukemattomat kerrat rukoillut toisten puolesta, onkin nyt itse rukouksen kohteena. Rukousten kantama Antero Laukkanen astuu toiveikkaasti kohti seuraavaa vuotta.
– Haluan toivottaa kaikille somerolaisille hyvää joulua! Jumala ei ole kaukana yhdestäkään meistä. Hän on yhden rukouksen päässä.