Erilaisia jouluja

0
Kuva: Daniel Hiemann

Joululla on pitkät perinteet, joita moni vaalii pieteetillä. Maailmantilanne on kuitenkin viime vuosina mullistanut monen rakkaita perinteitä.
Ensin kärsimme koronasta, minkä takia emme saaneet viettää suurta juhlaa yhdessä rakkaittemme kera. Pandemia sulki rajat maan sisällä ja ovet ystäviltä sekä sukulaisilta.
Nyt joulua varjostaa myös Ukrainan sota, joka on tullut meille somerolasillekin hyvin lähelle. Meillä joulua viettää noin 300 sotapakolaista, joiden surusta ja ahdistuksesta olemme saaneet lukea Somero-lehden sivuilta ja kuulla suoraan heiltä itseltään. Mutta upeasti ovat somerolaiset auttaneet ukrainalaisia niin keräyksin kuin fyysisin teoin ja olemalla läsnä.
Ukrainalaisten tilanne on taatusti yhden jos toisenkin mielessä myös jouluna.
Venäjään liittyvät energiapakotteet ovat puolestaan tuoneet huolen sähkönsaannista ja -hinnoista. Mietimme, voimmeko sytyttää jouluvaloja, lämmittää saunaa, paistaa yön yli kinkkua.
Mutta vaikka yksi tai useampikin joulun perinteistä jäisi tänä vuonna väliin, niin nautitaan siitä, että on joulu ja saamme viettää sitä itsenäisessä Suomessa, jossa on rauha.