Hulevesimaksuille ei löytynyt armoa

0
Turuntietä ympäröivälle asutukselle tehtiin tänä vuonna uusia hulevesiemäreitä.

Päivähoitomaksujen määräaikaista maksuttomuutta koskeneen pitkän valtuustokeskustelun jälkeen esille nostettiin toinen esitys, jonka myötä kuntalaisille annettaisiin mahdollisuus saada itselleen tervetulleita säästöjä.

Asian nosti esille Janne Nurmi (ps.), joka esitti, että hulevesimaksu poistettaisiin kaikilta. Häntä kannatti, jopa omaksi yllätyksekseen, kokoomuksen varavaltuutettu Eero Manni sanoen, että olipa perussuomalaiselta hyvä ehdotus.

Valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) peräsi Nurmelta, onko tällä tietoa esityksen kustannusvaikutuksista. Johon Nurmi vastasi: 167 000 euroa. Sen verran häviäisi siis pois kaupungin tulokassasta.

Riitta Lehtinen (sd.) huomautti, että eihän hulevesimaksujen maksuttomuus suinkaan koske kaikkia, vain asemakaava-alueella asuvia. Someron vähätuloiset muualla asuvat eivät nauttisi maksuttomuudesta mitään. Johon Harri Känkänen (ps.) totesi veroprosentin laskemisen olevan kait ainoa keino, joka kohdistuisi kaikille.

– Kertokaa mulle jokin muu? Eikä siihen kai kukaan ole lähdössä, Känkänen arvioi.

Tauolle mars

Riitta Ryhtä (kesk.) pyysi neuvottelutaukoa, joka oli tämän valtuustokokouksen toinen. ’Neuvottelutauko näytti jo alkaneenkin’, havaitsi Kurvinen väen liikehdinnästä ja hälinästä, ja kopautti nuijallaan. Tauko kesti yhdeksän minuuttia.

Matias Mäkinen (ps.) huomautti vielä ennen äänestystä, että kaupungin nettovelkaiset investoinnit seuraavalta kolmelta vuodelta ovat 20 miljoonaa euroa plus lainanhoitokulut noin 4 miljoonaa.

– Tästä lähin päätökset täytyy tehdä niin, että ne kohdistuvat jokaiseen ihmisjoukkoon. Ei eläkeläisille – ei niille keillä on lapsia – eikä keskituloisille, Mäkinen katsoi.

Hänen mukaansa kaiken voisi sen jälkeen valtuustossa aina kumota sillä, että esitys oli huono, että se ei kohdistunut ’juuri tähän tuhannen ihmisen sakkiin, joka täällä kaupungissa on’.

– Meille ei jäisi enää mitään politisoitavaa, voitaisiin täällä vain hyväksyä kaikki, mitä Sami (Suikkanen) ja muut ovat tänne tuoneet. Aika hiljaista täällä olisi: lyötäisiin vain pykälät kiinni ja kotiin, Mäkinen ironisoi ryhmien äänestyskäyttäytymistä.

Äänin 28–7

Hulevesimaksun poistamista koskeneesta muutosesityksestä äänestettiin.

Tuloksena oli pohjaesityksen voitto äänin 28–7. Janne Nurmen esitystä kannattivat perussuomalaiset, vahvistettuna Eero Mannin kannatuksella. Toisella puolella olivat muut ryhmät ja valtuutetut yhtenäisinä.