Jalo ehdotus muuttui vaikeaksi toteuttaa – Päivähoidon kahden kuukauden maksuttomuus puhuttti valtuutettuja pisimpään

0

Vuoden viimeisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettuja puhuttivat eniten lapsiperheiden asema, palveluliikenteen heikko tunnettuus ja käyttö, mitä koulujen kuuluisi lapsille kustantaa ja mitä puolestaan vanhempien – sekä ukrainalaisten pakolaisten palvelut, asunnot ja vielä mahdolliset määrälliset muutokset.

Ensi vuoden talousarviokin hyväksyttiin vain yhdellä muutoksella sekä kuultiin poliittiset ryhmäpuheet. Mittaa kokoukselle kertyi lähes neljä tuntia.

Päivähoidon maksuttomuusesitys nostatti valtuutetuilta monipolvisimmat puheenvuorot. Siinä sivussa se toi pitkäksi venyneen neuvottelutauon, ennen kuin syntyi hylkäävä päätös summaltaan pienehkössä, mutta yksilökohtaiselta merkitykseltään suuressa asiassa.

Kyse oli siitä, että kaupunki voisi helpottaa lapsiperheiden asemaa nykyisissä kustannustason monissa nousuissa, jättämällä varhaiskasvatusmaksut kokonaan perimättä tammi–helmikuulta. Esityksen teki perussuomalaisten Matias Mäkinen. Esityksen kustannusvaikutuksiksi Mäkinen arvioi noin 60 000 euroa.

Vaakakupissa kiireet ja paineet
hyvää ajatusta vastaan

Päivähoitoasia ja -keskustelu kohosivat kaupunginvaltuustossa monipuoliseksi ja vilkkaaksi kohokohdaksi.

Valtuutettu Juha Salo (kesk.) muistutti päivähoitoon ehdotetusta kahdesta ilmaiskuukaudesta tammi–helmikuussa, että heille, joilla talous on kaikkein tiukinta, varhaiskasvatus on jo ilmaista. Päivähoitomaksun perimättä jättäminen kohdentuisi siten heihin, jotka eivät rahallista tukea tähdellisesti tarvitse.

Siitä lähdettiin Matias Mäkisen (ps.) omassa esityksessään jo ehdottamalle neuvottelutauolle, jonka pituus venyi 20 minuuttiin.

Tauolta tultua Janne Nurmi (ps.) kannatti Mäkisen esitystä. Tero Pirttilä (kesk.) muistutti elokuussa vastaan tulevasta tavoitteesta eli Somero-lisän korotuksesta.

– Toivon sivistyslautakunnan hyvissä ajoin määräävän lisän suuruuden. Maksumuutosten esittäminen tulisi tehdä ajoissa, Pirttilä totesi, epäillen jonojen kertymistä päivähoitotoimiston ovien eteen esitettyjen ilmaiskuukausien vuoksi.

Ettei aina ei

Sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm toppuutteli monin kääntein kahden kuukauden nopeasti vastaan tulevaa maksuttomuutta, sekä varhaiskasvatuksen nykyisillä että tulevilla kiireillä ja paineilla.

– Ajatuksena esitys on hyvin jalo. Mutta minulla on suuri huoli varhaiskasvatuksen hallinnon jaksamisesta, hän sanoi, ja toisti samalla myös Pirttilan huolen lisätilojen hankkimistarpeista.

Matias Mäkinen vastasi haluavansa uskoa, ettei mahdollisuutta turhaan käytettäisi. Samaa toisti moni muu, kokoomuksen Laura Nuotion ja Jutta Varjuksen ohella.

Varjus toivoi, ettei ensimmäinen reaktio yllättävistä esityksistä aina olisi ei, vaan nähtäisiin mahdollisuudet. Hän kannatti toisaalta myös keskustan esille tuomaa Somero-lisää.

Riitta Lehtisen (sd.) mielestä tulisi muistaa myös ”ääresti” pienituloisia takuueläkeläisiä. Lehtinen piti päivähoidon määräaikaista maksuttomuutta tulonsiirtona hyvätuloisille.

Antti Kotti (sd.) piti esityksen henkeä myös hyvänä, mutta silti toivoi, ettei se olisi tullut vastaan äkkiä, yllättäen. Hän sanoi asian olevan hieman sama kuin Suomen hallituksessa, tahtotila auttaa on kova, mutta tapa auttaa tasapuolisesti on vaikeampi.

Tammela on edellä

Elli Kurkikangas (vas.) kertoi huomanneensa talouksien tiukkuuden työssään sosiaalitoimistossa varsinkin alkuvuodesta. Hän piti ideaa hyvänä, eikä lähtenyt esityksen kritisointiin, muistuttaen kuitenkin tukien valumisesta hyvätuloisten taskuun ja eläkeläisten jäämisestä jälleen ilman.

Vihreiden Heidi Bergström puolsi esitystä.

Juha Salo muistutteli hallituksen tekemistä päätöksistä päivähoidon hyväksi. Ne helpottavat tilannetta vähän myöhemmin, vaikkeivät heti alkuvuodesta. Salo pelkäsi, että kaupungin palvelutuotanto ei kykene vastaamaan mahdollisiin lisäpaikkatarpeisiin.

Laura Nuotio piti puolestaan vain hyvänä, jos joku menisi tämän aloitteen takia töihin, jolloin kaupunki tienaisi lisää verorahoja. Eikä kukaan äiti lähde kahdeksi kuukaudeksi Somerolle vain saadakseen ilmaisen päivähoidon.

Jaana Kyyrä (kesk.) puolsi sivistysjohtajan kertomaa, että varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä on varsin nopeasti kasvanut Somerolla. Näin siitä huolimatta, että syntyvyys on laskussa. Hän näki hienona tulevaisuuden, jossa Somero pystyisi tarjoamaan maksuttoman varhaiskasvatuksen.

– Että kaikilta poistettaisiin maksut siinä vaiheessa pysyvästi.

Someron naapurikunta Tammela on jo päättänyt siirtyä varhaiskasvatuksen maksuttomuuteen ensi vuonna.

Kirsti Kurki (ps.) korosti olevan eräänlainen tahtotila, halutaanko asioita hoitaa. Tuli asia esille nopeasti tai ei, niin valtuusto voi nopeasti päättää asiasta. Hän peräsi eettistä ajattelutapaa.

Pääsy otsikoihin

Laura Nuotio toivoi, että Somero joskuskin voisi tehdä yllättävän – nopean – ja erilaisen päätöksen. Häntä harmitti vastakkain asettaminen. Hiljattain eläkeläiset saivat uimahalliliput, eli hekin ovat saaneet jotain.

– Kerrankin olisi mahdollisuus olla otsikoissa: ’Someron kaupunki tukee lapsiperheitä’, Nuotio hehkutti.

Tähän kohtaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen herätteli valtuutettujen nauruhermot huomauttamalla, että ”varmasti ollaan tämän keskustelun jälkeen otsikoissa!”

Reima Anolin (kd.) näki keskustelun vain hyvänä. Hän yritti ehdottaa, että jos ilmaisuus olisi vain kuukausi: se loitontaisi huolia ja olisi silti kädenojennus, saamatta kuitenkaan vastakaikua.

Päätös 19–16

Keskustelu polveili pitkään puolesta ja vastaan. Äänestyksessä pohjaesitys päihitti Mäkisen muutosesityksen vain niukasti, äänin 19–16.

Mäkisen puolesta olivat edustamansa perussuomalaisten lisäksi kokoomuksen, vasemmistoliiton ja vihreiden ryhmät. Pohjaesityksen puolella olivat keskustan, kristillisten ja sosiaalidemokraattisten äänet.