Joukkueen nimi oli enne – Kiiruun koulun joukkue eteni ylivoimaisella voitolla Taitaja9 SM-kisoihin

0
Kohti Taitajien SM-kisoja, tässä ollaan jo tultu takaisin Kiiruun koululle.

Taitaja9-kisojen Varsinais-Suomen aluekilpailuun osallistui karsintoineen kaikkiaan 656 joukkuetta. Kiiruun koulun 9C-luokan joukkue, Kalle Hämäläinen, Jasmin Laaksonen ja Mira Rajala, palkittiin ykkösinä.

Nimi oli ennustus, sillä Mira Rajalalle juolahtanut Vähän paremmat osoittautui kauaskantoiseksi. On merkitystä, millä ylpeydellä taistoon lähtee!

– Nimi tuli vähän äkkiä. Oltiin jo ilmoittautumassa ja siitä vaan tuli simmoinen, Rajala selittää.

Joskus riittää, että on vähän parempi. Tässä kisassa oltiin paljonkin parempia.

Voittajajoukkue Vähän paremmat toi voiton Somerolle. Yksi rasteista, laatikoiden kasaaminen oikein vei 41 sekuntia.

Matka Loimaalle

Mitä tarkoittaa nimike Taitaja9?

– Se tulee siitä, että ammattiosaamisen Suomenmestaruuskisat on suunnattu ammattikoululaisille, ja Taitaja9 on yläkouluikäisille, Kiiruun koulun oppilaanohjaaja Anna-Maija Honkanen vastaa.

Kisassa mitataan kädentaitoja, jotka liittyvät ammattiopistoissa opiskeltaviin aloihin. Eli esimerkiksi varsinaista ajoneuvoasennusta ei Taitaja9-kisassa ole, koska sitä ei yläkouluissa opeteta.

Loimaan Ammattiopisto Novidan road show kiersi syksyn aikana rekan kanssa Varsinais-Suomen yläkouluja. Esimerkiksi Salon alueelta aluekilpailuun Loimaalle selviytyi 11 joukkuetta.

Taitaja9 on iso kilpailu.

– Pelkästään Salon alueelta mukana oli 396 joukkuetta, josta tuo 11 karsiutui parhaina jatkoon. Kaikkiaan koko Varsinais-Suomesta mukana oli tänä syksynä 656 joukkuetta, joista Loimaalle selviytyi 36. Voitto on tosi kova juttu, Honkanen tuo ilmi tyytyväisyytensä.

Mira Rajala, Kalle Hämäläinen ja Jasmin Laaksonen olivat iloisen yllättyneitä hetkellä, jolloin kisa oli juuri käyty ja pokaali oli käsissä.

Täyttä toimintaa

Loimaan loppukilpailu käsitti alkuerät, välierät ja finaalin. Kaikki käytiin läpi kovalla vauhdilla. Sekuntikello mittasi aikaa, kun joukkueet viilettivät tehtävästä toiseen posket punaisina.

Päivän aikana oli 12 tehtävää. Yhdessä tehtiin koko ajan. Esimerkiksi Jasmin Hämäläinen teki 56 sekunnissa kampauksen. Siinä ei voi aikailla eikä viivytellä.

– Piti jakaa naisen hiukset neljään osaan ja laittaa osat klipsuilla kiinni, Jasmin Laaksonen selvittää tehtävää.

Mira Rajala järjesteli ja kasasi eräässä tehtävässä laatikkotorneja. Se vaati hyvää hahmotusta ja kappaleiden ymmärtämystä.

– Yhdessä tehtiin. Ensin oli tehtävänannot, jossa meillä oli viisi minuuttia etukäteen aikaa miettiä taktiikkaa ja kaikkea. Sai jakaa vuorot ja miettiä, mitä kukin missäkin tehtävässä tekee. Tekemisessä ei enää mietitty, esimerkiksi laatikoiden kasaamiseen kului 41 sekuntia, Mira Rajala kuvailee.

Ryhmätyötä ja taitoa

Kilpailtiin aikaa vasten, kuka saa nopeiten tehtyä kolme tehtävää kerralla.

Someron Vähän paremmat oli myös ainoa joukkue, joka osasi koota hiekkalaatikossa käytettävän leikkikaivurin. Kalle Hämäläinen oli vahvassa roolissa, hahmotti sen, mitä piti tehdä.

– Koko ajanhan te juttelitte keskenänne. Väitän, että teidän voittonne perustui juuri siihen keskinäiseen keskusteluun. Tehtävänannosta tullessa keskustelitte vielä jonossakin koko ajan, mitä tulee seuraavaksi. Ryhmätyö oli tosi tärkeää, Anna-Maija Honkanen nyökkää oppilaidensa suuntaan.

Oli ruokatavaroiden järjestämistä viimeisen myyntipäivän mukaan. Ja oli putkiasennusta, lääkkeiden jakelua, sähkökytkentää ja mausteiden sekä kosmetologin välineiden tuntemusta. Monipuolista ja eri aloilta.

Kolmikko Hämäläinen – Laaksonen – Rajala, myöntää yhteistuumin, että kilpailussa ryhmätyön osaaminen oli kaikkein tärkeintä. Toiseksi tärkeintä oli taito.

Harjoitteluun oli somerolasilla joitakin etuja.

– Nämä ovat nuoria, joille on jo kotona tullut kädentaitoja. Tarvitaan myös koulua, valinnaisia aineita, luetun ymmärtämistä tehtäviin tarttumisessa ja matemaattista osaamista.

– Mutta Somero on hyvä paikka; täällä nuoret kasvavat ympäristössä, missä kotona tehdään töitä. Nämäkin kaikki osaavat ajaa esimerkiksi traktoria. Osaaminen on monipuolista.

Kohti SM:ää

Voitto tuli uskomattoman isolla erolla. Viidenneksi sijoittuneelta Perniön joukkueelta kisa vei tupla-ajan somerolaisiin verrattuna.

– Maaliskuun lopussa meillä on tsemppausristeily. SM-kisat ovat toukokuun lopussa Espoossa, eli samaan aikaan Ammattitaidon SM-kisojen kanssa, Honkanen toteaa tulevasta.

Somero-lehti toivottaa onnea!

 

Finaalin tulokset:

1. Vähän paremmat – Kiiruun koulu – aika 5,26

2. Alvin ja pikkuoravat – Yläneen yhtenäiskoulu – aika 6,06

3. Taatila 10 – Taatilan yhtenäiskoulu – aika 8,15

4. KMM – Hermannin koulu – aika 9,25

5. Leo ja tytöt – Perniön yhtenäiskoulu – 11,06

6. Vaisaaren koulu 9 A – Vaisaaren koulu – 12,00