Joulukuusiperinne muuttuu

0
Joulukuusi

Joka toiseen suomalaiseen kotiin hankitaan joulukuusi. Eli suomalaiset hankkivat lähes 1,4 miljoonaa kuusta.
Vajaa miljoona tulee kotimaan viljelmiltä, 300 000 omista tai tuttavien metsistä sekä muutamia kymmeniätuhansia ulkomailta.
Joulukuusiperinne muuttuu vähitellen. Nykyään hankitaan yhä pienempiä kuusia. Myös laatutietoisuus on lisääntynyt. Suurin osa haluaa muotoon leikatun, tuuhean kuusen. Perinteisellä metsästä haetulla kuusella on kuitenkin vankka kannatus.
Someronkin metsissä kasvaa lukuisia pienehkön joulukuusen mitan täyttäviä puita, mutta pitää muistaa, että joulukuusen hakemiseen metsästä täytyy olla aina maanomistajan lupa.
Metsässä kasvavat ”joulukuuset” tarjoavat ravintoa ja suojaa monille eläimille ja kasveille, mutta kuusen hakemisesta ei ole juurikaan haittaa luonnolle, sillä metsiin syntyy valtava määrä uusia kuusentaimia joka vuosi.
Suomen metsäkeskuksesta muistutetaan, että joulukuusia voi hakea luvan kera esimerkiksi talousmetsien taimikoista. Sieltä kannattaa valita sellaisia kuusia, jotka voisi muutenkin poistaa esimerkiksi taimikonhoidon yhteydessä. Näin voi tehdä taimikkoon jääville puille kasvutilaa.