Joulurauha eläimille – myös omistajille ja eläinten parissa työskenteleville

0
Eläimille julistettiin joulurauha perinteiseen tapaan Haukkukalliolla. Kuvassa vasemmalla kirkkoherra Jaakko Knuutila ja seurakuntapastori Kira Knuutila lastensa Tuuren ja Pietan sekä collie Merlinin kanssa. Joululauluihin väen johdatti kanttori Anna-Liisa Forsström (harmaanvalkoinen takki).

Somerolla julistettiin eilen tuttuun tapaan joulurauha eläimille, niin lemmikeille, tuotantoeläimille kuin metsän asukkaillekin.
Seurakuntapastori Kira Knuutila aloitti joulurauhan julistamisen kallioisen metsän suojaamalla Haukkukalliolla lainauksella Joelin kirjasta (2:22): Älkää pelätkö, metsän eläimet!
Hän kertoi perheensä joulunodotuksesta.
– Kaivoimme ensimmäisenä adventtina jouluseimen kaapista ja laitoimme sen kotiimme esille. Sen jälkeen tyttäreni on lähes joka päivä asetellut seimiasetelmaa uudestaan ja yhä uudestaan. Eläimet seimen ympärillä ovat hyvin tärkeitä hänelle ja useimmiten juuri eläimet: lehmä, lampaat, kameli ja aasi ovat Jeesuksen seimen ympärillä, ihmishahmojen jäädessä taaemmaksi. Toisinaan eläimet ovat aseteltu syömään tai nukkumaan tai ulkoilemaan johonkin seimen eläinsuojan ulkopuolelle.
– Olen kokenut, että lapset kiinnittävät eri tavalla huomiota eläimiin kuin aikuiset. Lapset näkevät eläimet yksilöinä, joilla on syvä käsitys itsestään ja ulkopuolisesta maailmasta. Jossain vaiheessa elämäänsä lapset kuitenkin oppivat ajatukseen siitä, miten ”eläimet ovat vain eläimiä”. Raamatun lehdiltä voi nähdä toisenlaisen kuvan: kuvan siitä, miten maailman vapahtaja syntyy eläinten suojassa.
– Uskon, että me tarvitsemme lapsenkaltaisuutta enemmän ymmärtääksemme, että Jumala on mukana kaikessa luomassaan.
– Tänä päivänä moni on ahdingossa nousevien kustannusten kanssa. Silloin myös koti- ja lemmikkieläimet ovat usein ahtaalla. Karja- ja sikatilalliset ovat erityisissä vaikeuksissa. Tänä jouluna toivon joulurauhaa erityisesti kaikille, jotka tekevät elämäntyötä eläinten parissa, kaikille lemmikkien ja kotieläinten omistajille, sekä kaikille lemmikeille, koti- ja tuotantoeläimille.
– Meidän tulee olla valmiita rukoilemaan ja tekemään työtä paremman elämän puolesta. Ihmettelemään lapsen kaltaisesti kanssaluotujen ihmeellisyyttä niin kuin Jobin kirjan luvussa 12 sanotaan: ”Kysy sinä eläimiltä, ne kertovat sen sinulle, kysy taivaan linnuilta, ne sen sinulle ilmoittavat. Katso maata, se on valmis opettamaan, meren kalatkin sen sinulle kertovat.”
Tunnelmallisen tilaisuuden järjestävät vuosittain Someron Seudun Koiraharrastajat ja Someron seurakunta.