Joutomiehen osa onnistuu

0
Teuvo Jokisen viimeinen päivä Someron kaupungin työterveyslääkärinä oli buukattu potilaita täyteen. Työtoverit, vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg (takana vas.), työterveyshoitaja Jenni Luoto ja hallintojohtaja Marjaana Sorokin pyyhkäisivät välissä tuomassa tervehdyksen kokopäiväeläkeläiseksi ryhtyvälle Jokiselle.

Lääkäri Teuvo Jokinen jäi eläkkeelle Someron terveyskeskuksen johtavan lääkärin virasta syksyllä 2019. Sen jälkeen hän on ollut työterveyshuollon lääkärinä eiliseen torstaihin saakka. Määräaikainen pesti jatkui yli 2 vuotta.

Viimeinen työterveyshuollon lääkärinvastaanotto torstaina oli buukattu täyteen asiakkaita. Moni oli todennut, että täytyy tulla hoidattamaan asiat, kun Teuvo on vielä täällä.

Lääkäri Teuvo Jokinen lohduttaa, että pätevät ihmiset jatkavat työtä.

– Somerolaiset eivät jää tyhjän päälle. Olkaa huoletta.

Vuoden 2023 alusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, Varhalle, siirtyy velvoite järjestää omien työntekijöidensä työterveyshuolto, mutta myös alueella sijaitsevissa yrityksissä työskenteleville työntekijöille mahdollisuus lakisääteisiin työterveyspalveluihin.

Hyvinvointialue on sopinut, että kuntien omistama Länsirannikon Työterveys Oy tuottaa jatkossa palvelut Varhan työntekijöille, Somerolla noin 300 työntekijälle.

– Somerolla vastaanotto tulee olemaan tutussa paikassa terveyskeskuksen toisessa kerroksessa. Työterveyshoitaja tullee paikalle muutamana päivänä viikossa ja lääkäri tarvittaessa Varhan työntekijöitä varten, kertoo vastaava terveydenhoitaja Kati Tuomisto-Lundberg, joka on yhdessä työterveyshoitaja Jenni Luodon ja lääkäri Jokisen kanssa ollut Someron kaupungin työterveyshuollon kolmikko.

Tuomisto-Lundberg ja Luoto siirtyvät aikuis- ja seniorineuvolaan töihin. Heidän työpaikkansa säilyy toistaiseksi Someron terveyskeskusmäellä neuvolan tiloissa, vaikka työnantaja onkin jatkossa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.

– Sinne neuvolaan minäkin sitten tulen käymään, tokaisee Jokinen.

Vuonna 1983 Somerolle lääkäriksi tullut Teuvo Jokinen on ehtinyt jo totuttelemaan eläkepäiviin.

– Löydän kyllä tekemistä ja saan aikani kulumaan. Joutomiehen osa onnistuu.

Someron kaupungin työterveyshuollolla on ollut hoidettavana noin 1 400 asiakasta; suurin osa kaupungin työntekijöitä (noin 600), mutta paljon myös Somerolla toimivien yritysten (noin 250 yrityksen) työntekijöitä.

– Jatkossakin työnantajan vastuulla on hoitaa työntekijöidensä työterveyshuolto, muistuttaa Kati Tuomisto-Lundberg somerolaisyrittäjiä.

Muiden kuin Varhaan siirtyneiden kaupungin työntekijöiden työterveyshuollon paikaksi kilpailutettiin ja valikoitui forssalainen Oiva Työterveys, jolla on vastaanotto Somerolla Kylähammaslääkärin tiloissa.