Kehonkoostumusmittauksesta apua terveyden hankintaan – ”Mittaus auttaa tekemään oikeat muutokset”

0
Kehonkoostumusmittaus on helppo tapa selvittää, mistä keho koostuu. Mittaajana on Sari Majuri, mitattavana on Tiina Nurmi.

Fyysisen kunnon kehittäminen ja painon hallinta kannattaa aina. Perinteisesti vuodenvaihde on porras, mitä kautta uusi alkaa. Pääasia on, että aloittaa. Että aika ja halu löytyvät.

Itsetutkistelua voi laajentaa mittareilla. Simppelimmät välineet itsensä arviointiin ovat peili, vaaka ja mittanauha.

Niiden ohella voi mitata aikaa ja matkaa sekä tutkia älykellon näyttöä. Voi myös lähteä tarkemman kautta liikkeelle, mittauttamalla oman kehon koostumus.

Lihas, rasva ja vesi

Kehonkoostumusmittaus antaa painon sekä rasvaprosentin määrää mittaavan painoindeksin (BMI) lisäksi raportin lihaksen, rasvan ja veden määristä kehossa. Niillä se osaa kokeneen käyttäjän tulkitsemana antaa suuren määrän tietoja kehosta.

Yksinkertaisesti, kehonkoostumusmittaus kertoo asioita elimistön terveydestä.

– Tieto ehkä lisää tuskaa, mutta mitä enemmän tiedät terveydentilastasi, sitä paremmin voit tehdä oikeanlaisia muutoksia, vakuuttaa Sari Majuri MajuriMoven kuntosalilta.

Hän naurahtaa jääneensä jopa ”koukkuun”. Mittaus on nopea, ja tietenkin kivuton. Kun mittauksen toistaa samalla laitteella uudelleen, vaikkapa kuukauden kuluttua, sen avulla voi verrata tuloksia. Tietää, missä kulloinkin mennään.

Majurimovella mittauksessa käytetään biosähköistä impedanssimenetelmää, joka arvioi eri kudosten kykyä johtaa sähköä. Se vie 30 sekuntia. Osallistujan ei tarvitse itse tulkita tuloksiaan, vaan ne käydään valmentajan kanssa läpi.

Kuka vain hyötyy

Kuka tahansa omasta hyvinvoinnistaan kiinnostunut hyötyy mittauksesta. Se ei siis ole mikään urheilijoiden tai aktiiviliikkujien ”juttu”. Mittaus kartoittaa elämäntapariskejä ja voi auttaa myös toipumisprosessissa tai ikääntymisen tulkinnassa.

Ihan tavallinen kuntoilija hyötyy, kun hän tavoittelee kehon kiinteyttämistä, lihasmassaa, fyysisen kunnon ylläpitoa tai hyvää oloa. Voidaan kohdistaa treeniä sinne, minne tarvitaan.

Suurin haksahtamisen vaara on siinä, että erehtyy vertaamaan eri laitemerkkien arvoja toisiinsa. Niin tarkkoja laitteet eivät ole, eivätkä kerro absoluuttista totuutta. Tietävät enemmän suunnasta, mihin ihminen on muuttumassa.

– Koostumus ei toki ole ”tie ja totuus”, mutta kyllä se antaa mielestäni varmuuden asioihin. Kunhan ei vain tuijota pelkkää numeroa. Näin siksi, että se keho koostuu monesta muustakin asiasta kuin numeroista, alunperin sairaanhoitajan koulutuksen saanut ja fysioterapeutiksi nyt opiskeleva kunto-ohjaaja Sari Majuri muistuttaa.

Esimerkiksi kehon nesteisiin pystyy vaikuttamaan ruokavalion kautta paljon. Mutta jos painoa tutkii vain vaa’an kautta, ei tiedä, olisiko ruokavaliossa korjattavaa esimerkiksi suolojen osalta.

– Jos nesteet ovat koholla, kehossa voi olla ”piilosuolaa”. Se on aika pieni määrä suolaa, mitä ihminen saisi ottaa päivässä. Vain 5 grammaa, joka tulee tosi äkkiä leikkeleitä tai juustoja – jo pelkkää voitakin käyttämällä täyteen.

Lihas tykkää ”syödä”

Rasva palaa kehosta tasaisesti, kauttaaltaan. Sari Majurin mukaan ei voi esimerkiksi päättää, että ”poltanpa tämän viskeraalirasvan tuosta heti ensiksi pois”.

– Toki jos viskeraalirasvoja on paljon, kannattaa katsoa, mitä rasvoja käyttää.

Kehon veden ja rasvan määrää hän peilaa lukemien tulkinnassa siihen, missä kunnossa lihakset ovat. Jos lihasmassaa on kovin vähän, hän kehottaa tekemään jotakin senkin suhteen. Lihas kuitenkin kuluttaa energiaa ja polttaa siis myös rasvaa.

– Lihasharjoittelusta on se hyöty, että lihas tykkää syödä!

Majurin mukaan ihmiset varsin yleisesti ovat kiinnostuneita kehonkoostumuksen mittauksesta. Hänellä käy mittausasiakkaita jopa enemmän, kuin heitä jotka ovat asiakkaita salilla. Mittaajia on laidasta laitaan.

Koskaan ei pidä soimata siitä, mitä on tehnyt tai jättänyt tekemättä.

– Teet sen mitä teet, ja sillä hyvä.

– Salimaailma ei lopulta ole paikka, jossa mietitään, putoaako paino. Sen sijaan mitataan, onko ”se vyötärö kaventunut” ja ”onko se reisi vastaavasti kasvanut”. Vaakaan ei pidä luottaa liikaa, sillä lihasmassa painaa. Sitä ei pidä pelästyä.
——————————–

Kuntosali on mukava harrastus ja ylätalja on siellä yksi Tiina Nurmen suosikkilaitteista.

Tietää mitä lähtee tekemään

Sauli Kaipainen
MajuriMoven kehonkoostumusmittausasiakkaita on erilaisia, kuten salilla heti alusta asti käynyt Tiina Nurmi. Hän on asiakas sekä salilla että mittauksissa.
– Tiina on rakentanut itseään tosi hyvin ja hyödyntänyt kehonkoostumusmittausta, Sari Majuri kehuu.
Muutokset voivat Majurin mukaan olla hyvin pieniä siinä, mitä lähdetään tekemään.
– Muistan kerran, kun Tiinan mittasin, niin ”papatin” hänelle suolan käytöstä. Hänellä olivat nesteet liian korkeat. Sen jälkeen hän vähensi suolan käyttöä, jonka jälkeen ne myös tippuivat. Tavallaan kehonkoostumus muuttuu alkaen hyvin arkisista asioista.
– Kuin ohimennen, muutokset eivät ole järin suuria. Mutta jos et yhtään tiedä, mitä sun pitäisi lähteä tekemään, ja vain lähdet kokeilemaan jotain, niin tuloksia on tosi vaikea saada aikaan.
Ei ole olemassa ”rasvanpolttajapillereitä”. Ratkaisu on, että rupeaa syömään säännöllisesti.
Merkittävin tulos, mitä Tiina Nurmen kohdalla on suunnitelmallisuudella saavutettu, on että hänelle on tullut lihasmassaa. Silti painokäyrä on pysynyt samanlaisena.
– Rasva, mikä on ollut ylimääräisenä, on poistunut. Ja saatu palautettua myös nestetasapainoa niin sanottuihin hyviin viitearvoihin. Mutta yhdellä kertaa ollaan keskitytty aina yhteen asiaan. Kun vyötärö on kaventunut, niin tavoitteet ovat vain kasvaneet matkan varrella!

Fakta: Tarkka mittaustulos:

 • mittaus tulisi tehdä noin 2 tuntia ruokailusta
 • vältä diureettisten tuotteiden (esim. kahvi ja energiajuomat) nauttimista ennen (noin 4 tuntia)
 • voit juoda vettä noin 2 tuntia ennen mittausta
 • vältä treenausta, saunaa tai muita ylimääräistä hikoilua aiheuttavaa rasitusta (väh. 4 tuntia ennen
 • vältä alkoholin käyttöä vähintään 24 tuntia ennen mittausta

Kehonkoostumusmittauksen kertomaa

 • Rasvaprosentti % / Rasvan massa kg: Liian korkea rasvaprosentti altistaa esimerkiksi korkealle verenpaineelle, sydänsairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja syöpäsairauksille. Liian matala rasvaprosentti ei myöskään ole terveellinen, sillä tietty määrä rasvaa tarvitaan ruumiinlämmön ylläpitämiseen, nivelten ja sisäelinten suojaamiseen. Naisilla hormonitoiminnan säätely häiriintyy alhaisesta rasvaprosentista.
 • Rasvaton massa kg: Kertoo lihasmassan, luumassan ja veden yhteismäärän kehossasi.
 • Lihasmassa kg: Lihasmassan määrä lisääntyy liikuntaa aktiivisesti harrastavilla. Suurempi lihasmassa tarkoittaa myös suurempaa kalorikulutusta.
 • Kehon nestepitoisuus: Vaikuttaa keskittymiseen, urheilusuorituksiin ja yleiseen hyvinvointiin. Päivässä pitäisi saada noin 2 litraa nestettä, jotta ideaali nestetasapaino säilyisi.
 • Painoindeksi (BMI): Kertoo ihannepainosi, pituutesi ja painosi perusteella. Oma arvosi suhteutetaan skaalaan, jossa kategoriat ovat alipainoinen, normaalipainoinen, ylipainoinen ja sairaalloisen ylipainoinen.
 • Luumassa (kg): Kertoo luiden painon kehossasi. Luku on sidoksissa osaltaan lihasmassaan, sillä liikkuminen ja lisääntynyt lihasmassa ovat yhteydessä luiden terveyteen.
 • Vartalotyyppi: Mittaus erottelee 9 eri vartalotyyppiä lihasmassan ja rasvamäärän perusteella. Näin saat paremman kokonaiskuvan mittaustuloksista.
 • Viskeraalisen rasvan arvo: Viskeraalinen rasva on kehossa vatsan alueella, suojaamassa tärkeitä elimiä. Matala viskeraalisen rasvan määrä ehkäisee riskiä sairastua esimerkiksi sydänsairauksiin, korkeaan verenpaineeseen tai tyypin 2 diabetekseen. Terveelliset tasot ovat 1–9, liian korkeat tasot puolestaan yli 9.
 • Perusaineenvaihdunta (kcal): Arvo kuvastaa minimikalorimäärää, jonka kehosi kuluttaa totaalisessa levossa. Korkea lihasmassa lisää metabolista tasoasi. Perusaineenvaihdunta lajitellaan hitaaseen, keskivertoon tai korkeaan kalorinkulutukseen.
 • Kehon metabolinen ikä: Metabolisen iän arvoa verrataan muiden saman ikäisten metaboliseen ikään. Jos se on suurempi kuin oikea ikäsi, sinun tulisi liikkua enemmän.